Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dymogenerator Thermowind


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 22 lut 2021 - 11:00

Noooo, kolorki wędzonek wymalowane niczym Wielkanocne Pisanki :clap:, przypuszczam że smak równie zadowalający :D ?



#42 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3452 postów

Napisano 22 lut 2021 - 11:20

Noooo, kolorki wędzonek wymalowane niczym Wielkanocne Pisanki

To zapewne zasługa fotoschopa :facepalm: :)


Użytkownik JaGra edytował ten post 22 lut 2021 - 11:21


#43 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 241 postów

Napisano 22 lut 2021 - 11:27

Fotki robione na żywca telefonem.Przestrzegałem zalecanych na forum temperatur parzenia. Schabik wyciągam jak wewnątrz ma 59 st. Pozostałe wędzonki do 70 st. wewnątrz produktu, mojej rodzince takie odpowiadają.

#44 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 2993 postów

Napisano 22 lut 2021 - 11:40

Dzisiaj wędzonki po wystudzeniu.

I czego chcieć więcej od życia :clap:

Przestrzegałem zalecanych na forum

To takie proste, a wielu kombinuje jak koń pod górę. :thumbsup:



#45 Pepuś

Pepuś
  • Użytkownicy
  • 318 postów

Napisano 22 lut 2021 - 11:47

@Raf78 tak trzymaj  :thumbsup: .



#46 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 22 lut 2021 - 12:57

wiedzę i porównanie masz

Raf, mnie interesowałby wygląd dymogeneratora od środka, jeżeli jest to możliwe.

Mam podobny do Rogera, samoróbka, ale po Twoim wędzeniu i kolorze wędzonek jestem powoli za thermowindem. 



#47 Raf78

Raf78
  • Użytkownicy
  • 241 postów

Napisano 23 lut 2021 - 00:48

      Dzięki Panowie za opinie.

 

      Co do DG to faktycznie jak kolega @sverige2 pisze zaczynałem od Dymboxa. Później wykonałem DG wg konstrukcji Rogera, a kolejny (jeszcze go posiadam ) z popielnikiem. Jak wiecie mieszkam w Żywcu, działka usytuowana na wzniesieniu, ładne widoczki, ale niestety wietrznie bywa bardzo często. Wędzarnia usytuowana jest za domem, niby osłonięta jednak wiatr robi swoje. W moim przypadku te pierwsze DG były bardzo wyczulone na podmuchy wiatru. Czasami pomimo minimalnej pracy pompki i tak bardzo mocno się żarzyły powodując natychmiastowe, zbyt szybkie wypalanie, co skutkowała blokowaniem i brakiem dymu. Jeżeli mam pod uwagę wziąć te 3 pierwsze DG, to najlepiej spisywał się mi ten z rusztem. I z tym o większych otworach 10 mm (mam też zrobiony ruszt 8 mm). Stosując zrębki kl. 8 lub 10, te mniejsze oczka nie spełniały zbyt dobrze swojego zadania (to wyłącznie moja ocena). Ruszt o oczkach 10 był lepszy, nie ma obawy, że coś przy zasypie będzie przelatywało, wszystko ładnie się klinuje (tutaj rację miał kolega @sverige2). Jeszcze zapomniałem napisać, że do tego z rusztem zakupiłem mocniejszą pompkę membranową JK Animals AP 9500 (w Dymboxie miałem AP 7500). Oczywiście drugi i trzeci DG bazują na konstrukcji naszego kolegi Rogera, za co należą się mu podziękowania (nie tylko w sprawach DG mogę zawsze liczyć na jego pomoc).

      Wracając do DG z popielnikiem dlaczego oceniam go jako najlepszy z tych trzech pierwszych. Otóż też miałem problemy ze zbyt szybkim spalaniem zrębek w wyniku wiatru, jednak wystarczyło delikatnie stuknąć i te zblokowane zrębki pięknie spadały do popielnika i pojawiał się dym.

      Nadal szukałem jednak lepszego rozwiązania. Zarówno kolega @sverige2 jak i @grzewlod nakierowali mnie na Thermowinda. W mojej ocenie spisał się najlepiej i spośród wszystkich i  dla mnie jest nr 1. Jest to oczywiście całkiem inna konstrukcja od poprzednich moich DG. Spodobał mi się system ciągłego delikatnego wstrząsania DG, co powoduje opadanie wypalonych zrębek na do popielnika, zabezpiecza przed ich wieszaniem w komorze zasypowej. Świetnym rozwiązaniem jest zastosowany filtr na pierwszej fazie wylotu dymu. Jest on szybko demontowalny i dlatego łatwy w wyczyszczeniu. Dalej tak przefiltrowany dym przechodzi do komory schładzania, gdzie zostaje ta nasza brązowa maź. Dym przez rurę wylotową wychodzi już bez niej, nie zaobserwowałem żadnych kropli na spodzie wędzarni jak to ma miejsce w DG poprzednich. W efekcie pracy DG wędzonki są czyściutkie, ładnie uwędzone. Oczywiście nie zapomniałem o dobrym ich osuszeniu, nie na czas tylko jak w dotyku wędzonki były suche.

       Po wysuszeniu czas przyszedł na dymienie. Zgodnie z opisem do 15 minut po włączeniu grzałki DG zaczął wytwarzać dym. Wówczas grzałkę wyłączyłem ilość dymu regulowałem przepustnicą powietrza.

W pierwszym etapie wędzenia zasypałem drobniejszymi zrębkami, w drugim etapie kl. 8 i 9. I tutaj powiem, że producent do zestawu dołącza zrębki dość drobne, w mojej ocenie z Awpolu-u to gdzieś kl. 4. Na stronie producenta polecane są do stosowania z tym DG zrębki https://www.gastrosi...ie-kg,18,2,1326kl 1/4.

      Reasumując jestem bardzo zadowolony z pracy DG, przez cały czas wędzenia nie ingerowałem w DG, tylko podczas drugiego dłuższego dosypałem zrębki.

nadal będę jeszcze poprzez metody prób i błędów udoskonalał swoja obsługę Thermowinda, tak aby jak najlepiej współpracował z moja wędzarnią.

Przyznam, że jestem zadowolony z efektów przeprowadzonego wędzenia.

 

pozdrawiam :)

    

 



#48 MlKl

MlKl
  • Użytkownicy
  • 200 postów

Napisano 23 lut 2021 - 02:43

Opinie o problemach z wiatrem spowodowały, że swoją beczkę postawiłem pod wiatką. To mnie praktycznie od wiatru uniezależnia. I faktycznie podstawą wędzenia jest suszenie. Kumpel mi znowu podrzucił 20 kg szynki do uwędzenia, chyba wprost wyjętej z pekli. Nakapało mi na deflektor, będę znowu musiał go przetrzeć :) Powiesiłem szynki o 19, dym włączyłem o pierwszej. I są już praktycznie uwędzone, choć jeszcze w dymie dwóch godzin nie spędziły. 

 

Fajnie że jesteś zadowolony z tego Thermowinda :) Gratulacje. 



#49 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 23 lut 2021 - 04:13

Dzięki Raf :D :thumbsup:, o coś takiego właśnie chodziło. Teraz wielu początkujących kolegów takich którzy chcą spróbować przygody z DG, mają w miarę czytelny obraz jak też porównanie sprzętu. Mogą już na starcie potrzebną przynajmniej ogólną wiedzę o tym "co w trawie piszczy", i na co warto postawić, jak też czego ew. oczekiwać i wymagać od sprzętu :D  :thumbsup:.



#50 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 124 postów

Napisano 23 lut 2021 - 08:09

Uważam, że DG THW jest dobrze przemyślaną konstrukcją przez producenta dlatego pozwolę sobie o uzupełnienie wypowiedz Raf78 o kilka drobnych aczkolwiek ważnych szczegółów.

Zacznę od zasobnika zrębek do którego wkładana jest wygięta blacha z otworami ( o co chodzi zobaczycie na fotkach ). Opisywana blacha montowana jest pod kontem i przy pracy wibratora wytwarzającego mikro drgania powoduje swobodne obsypywanie zrębek. Natomiast dolna część blachy jest wygięta i służy jako ruszt który posiada prostokątne otwory, średnicy nie mierzyłem ale szacuję ok 8-10mm. Na plus należy dodać, że do zasobnika producent dokłada przedłużenie zakładane od góry które zwiększa pojemność. Czas wypalani zrębek szacuję gdzieś w zależności od warunków panujących na dworze od 3-4h., przy czym jest  jedna istotna sprawa,  jeżeli zamierzamy dłużej wędzić należy wyczyścić filtr który znajduje się na wlocie dymu do komory schładzania ponieważ na nim osiada zgorzel, którego jak będzie dużo zaczyna blokować swobodny przepływ dymu. Same czyszczenie trwa minutę. Dym po opuszczeniu komory spalania przedostaje się do komory schładzania i tam osadzają się smołki, podobnie jak w konstrukcjach za wschodniej granicy w słoikach. Żeby nie było tak kolorowo to należy pamiętać, że zaraz po zakończonym wędzeniu należy tą komorę na ciepłym jeszcze DG wyczyścić bo wtedy wystarczy nam szmata a jak to wszystko wystygnie to twardnieje i wtedy trzeba użyć czegoś do skrobania co też nie jest kłopotem ale zajmuje więcej czasu. Pozostałe elementy DG do wiaderka z kretem i wszystko błyszczy. Zdarzyło się u mnie raz może dwa, że DG dość szybko spalił zrębki, powodem były warunki wietrzne, wtedy opieramy kawałek blachy o DG w miejscach wlotu powietrza celem ich zasłonięcia na tyle ile trzeba i po problemie. Żadnych innych problemów użytkowych nie stwierdziłem. Co do czystości dymu wytwarzanego nie będę się wypowiadał ponieważ nie mam żadnych badań.

 

Pod tym linkiem znajdziecie obrazowo pokazany opis działania  : http://wedzarnie.com...MU-THW-1900/707

Załączone pliki

  • Załączony plik  dg3.jpg   112,97 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  dg2.jpg   156,92 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  dg1.jpg   173,05 KB   2 Ilość pobrań

Użytkownik Grzewlod edytował ten post 23 lut 2021 - 08:17


#51 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 23 lut 2021 - 11:35

O to chodziło :D :thumbsup: :clap: !!!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#52 japcio7

japcio7
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano wczoraj, 23:10

Raf78 czapka z głowy za tak szczegółowy opis DG. Ponieważ podchodzę do wykonania kolejnej swojej wedzarni ale tym razem elektrycznej wiec taki opis to dla mnie miód na uszy . Przeczytałem cały wątek o DG Rogera i miałem go sam robić ale widzę ze może warto dołożyć i kupić gotowy z THW. Mam 2 pytania no może 3-y, oczywiście nie tylko do ciebie. 
1. Czy dobrze rozumiem ze w DG z THW jest już zamontowany wentylator który wykorzystuje się podczas osuszania wsadu? Czyli urządzenie nie może być zasypane zrębkami w czasie suszenia? Czy tez do osuszania muszę mieć dodatkowy wentylator?

2. czy podczas wędzenia dym rozchodzi się równomiernie po całej wędzarni czy trzeba co jakiś czas poprzewieszac wędzonki aby były wszystkie równomiernie kolorowe? I czy rura wchodząca do wędzarni z DG powinna być na jakiejś konkretnej wysokości zamontowana?

3. To pytanie chyba najistotniejsze . Jak podpieka się wędzonki ( szynki , schaby ) a nie parzy po wędzeniu czy nie są suche w środku? Nie mam doświadczenia z elektrycznymi wedzarkami bo całe życie wędzę  w opalanej drewnem i zajmuje mi takie wędzenie cały dzień ale mięsko jest soczyste , mięciutkie i delikatne  ( nie lubię przeżuwać )  . Zawsze podpiekam , oprócz drobiowych wyrobów bo te bez parzenia mi nie smakują. Czy taki efekt uzyskam z elektryka? 

 

Będę wdzięczny za sprawdzone ( poparte doświadczeniem) odpowiedzi. 
 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych