Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2008 Chleb domowy Bahusa 1 kg mąki pszennej5 dag drożdży2 jajkaok. 1,5 łyżeczki soli500 - 700 ml letniej wody10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziółodrobina cukru Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min. Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Września 2008 Ile to jest stopni - średnio nagrzany piekarnik, chciał bym spróbować i wolał bym nie popsuć. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/#findComment-40617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Września 2008 ja bym stawiał na jakieś 200stopni Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/#findComment-40619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Września 2008 średno nagrzany piekarnik to 180 do 200....w elektrycznym bez termoobiegu 200, elektryczny z termoobiegiem 180, gazowy (jeśli można ustalić temperaturę to 190), jeśli nie to średni płomień. ale tutaj trzeba bacznie obserwować proces pieczenia...Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/#findComment-40621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.