Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb domowy Bahusa

 

1 kg mąki pszennej

5 dag drożdży

2 jajka

ok. 1,5 łyżeczki soli

500 - 700 ml letniej wody

10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)

1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół

odrobina cukru

 

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/
Udostępnij na innych stronach

ja bym stawiał na jakieś 200stopni
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/#findComment-40619
Udostępnij na innych stronach

średno nagrzany piekarnik to 180 do 200....w elektrycznym bez termoobiegu 200, elektryczny z termoobiegiem 180, gazowy (jeśli można ustalić temperaturę to 190), jeśli nie to średni płomień. ale tutaj trzeba bacznie obserwować proces pieczenia...

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1806-pieczywochleb-domowy-bahusa/#findComment-40621
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.