PePe Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 18 Października 2010 duduś - a może kaczuszka nadziewana antonówkami do tego pieczone ziemniaki z kminkiem i do tego pieczone antonówki z borówkami. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 18 Października 2010 a może kaczuszka nadziewana antonówkami Ja osobiście bardzo lubię pieczone jabłka do kaczki ale jednoczesnie nie lubię kaczki pieczonej z jabłkami w środku :mellow: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 18 Października 2010 No widzę, że propozycje ciekawe będzie co jeść przez najbliższe niedzielne obiadki Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 18 Października 2010 A ja kaczkę to w każdej postaci. Z tymi jabłkami to fakt.Też nie przepadam. Robiłem kiedyś dziką gęś z jabłkami i lipa. Z następnej zrobiłem rosół i to jest to :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 18 Października 2010 Darino, a ta kaczka to jak zrobionaKaczka nadziewana jest różnie, tym razem owoce suszone mieszane z jabłkiem, małą pokrojoną cytrynką i majerankiem. No i sól, pieprz, trochę ostrej papryki ciut imbiru. Skórę smaruję olejem aromtyzowanym grzybami, papryką słodką i ostryżem(naturalnie bez przesady) :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 18 Października 2010 Kaczka natarta majerankiem i nadziana jabłkami to typowa potrawa wielkopolska, do tego kluchy na łachu i modra kapusta i taki był standart w mojej rodzinie. No a na pierwsze to oczywiscie czernina z lanymi kluseczkami innej opcji nie pamiętam :lol: :thumbsup: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 18 Października 2010 Ja do czerniny robię kluseczki ziemniaczane :lol: takie kładzione na wodę. A kaczkę czy kaczora gotuję w całości na czerninę. Tak przynajmniej mam co jeść przez trzy dni :lol: A jak w temacie :wink: dzisiaj placek ziemniaczany z sosem węgierskim :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 18 Października 2010 kluchy na łachuWitaj kol. Pepe kluchy na łachu to kluski :grin: na patrze tak :question: u nas mówiono hefekleze. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 18 Października 2010 Tak Darino, to drożdżowe kluski wielkości małej bułki gotowane na parze. W Polsce używane są też takie nazwy jak: pampuchy , pyzy, buchty :devil: Ale u nas niezmiennie noszą dumnie nazwę "kluchy na łachu"A dlaczego na łachu? - bo na garnek z wrzącą wodą mocowało się kawał gazy na którą wykładało sie surowe kluski i przykrywało metalową miską. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 18 Października 2010 PePe, u nas to są "parowce", Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 19 Października 2010 PePe, u nas to są "parowce",U mnie mówi się na nie "PAMPUCHY" :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 19 Października 2010 "kluchy na łachu"pampuchy , pyzy, buchty"parowce"Jak to się ma z tymi kluskami, mają czasami jakiś farsz :question: Moja bacia robiła często słodki sos. :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 19 Października 2010 Moja mama " kluski parowe" robi zawsze ze słodkimi sosami. najlepsze to bita śmietana z jagodami albo bita śmietana z cynamonem Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 19 Października 2010 Nie widziałem jeszcze kluchy nadziewanej - ale wszystko przed Tobą.Moja Babcia też czasami robiła sos jagodowy do tych klusek. :thumbsup: Istotny jest też sposób zjadania tych klusek, a więc tak: kluski podaje sie na półmisku, przed sobą mamy talerz z dużą ilością sosu , mięsko i kapustka, lewą ręką sięgamy po kluchę, opieramy ją o talerz i widelcem odrywamy kawałek taplamy go w sosie, nadziewamy kawałek mięska na to troszkę kapusty i... zjadamy :thumbsup: Kiedyś widziałem jak "paniusia" kroiła kluski nożem (ciary przeszły mi po plecach) profanacjia no po prostu profanacjia :devil: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 19 Października 2010 Moja mama " kluski parowe" robi zawsze ze słodkimi sosami. Pierwsze słyszę , u nas w domciu zawsze pyzy były z ciemnym sosem . Kaczka , gęś lub rolada wołowa . :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 19 Października 2010 U mnie też zawsze z ciemnym sosem mięsnym. Osobiście robię z szynki lub delikatniejszej biodróweczki :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 19 Października 2010 andrzej k, Pierwsze słyszę , u nas w domciu zawsze pyzy były z ciemnym sosem . Kaczka , gęś lub rolada wołowa Andrzejku, u mnie w domu też /moja Mama jest Poznanianką/ ale od czasu jak moje wnuczki wymyśliły na słodko, też robię z sosami owocowymi. Przyznam, że są smaczne. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 19 Października 2010 Jakbyś Darino chciał wykonać te kluski to podaję przepis :1kg mąki pszennej10dkg drożdży2 całe jajka1/4 kostki masła2 szklanki mleka Wyrabiamy ciasto w misce, i po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.Po wyrośnięciu jeszcze raz przerabiamy ciasto i wykładamy na stolnicę w warstwę około 2 cm, z której to wykrawamy szklanką zgrabne kułeczka, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ponownie wyrosną.W między czasie nastawiamy największy gar (najlepiej rondel), obwiązujemy go gazą, lub przykrywamy specialną siatką do gotowania na parze, nalewamy trochę wody i ją grzejemy jak się zagotuje a kluski już wyrosną wykładamy je na gazę, ale tak by się nie dotykały (bo jeszcze urosną), przykrywamy drugim rondlem lub miską.Nakrycie musi być dopasowane do gara , i parujemy kilka minut, sprawdzamy drewnianna szpilką czy już gotowe, po ugotowaniu gorące na półmisek i na stół.PS. Do ciasta dodajemy oczywiście sól do smaku. :blush: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 19 Października 2010 Ja jadem/jem czasem kluski na parze z farszem z jagodowym lub śliwkowym :thumbsup: Na kluchy sos waniliowy. Kluski wtedy nie jako dostawka tylko jako danie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 19 Października 2010 andrzej k, ale to nie są pyzy. Pyzy to są bez drożdży a te kluchy to się robi coś jak pączki Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 19 Października 2010 Jakbyś Darino chciał wykonać te kluski to podaję przepis :clap: Dzięki kol. Pepe już odnotowany i wsłany do mojej lepszej połowy na maila :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 19 Października 2010 Czyli z pokoju do kuchni Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 19 Października 2010 Czyli z pokoju do kuchni :lol: Z pracy do domu tzn. do kuchni Może się uda i będzie na obiadek :wink: Pozdro Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 19 Października 2010 http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/1486/Ges-lub-kaczka-z-brukwia/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 19 Października 2010 U nas do parowców podawany jest sos jagodowy, beszamelowy lub karmelizowany cukier. A jak jest więcej ciasta to pieczemy z niego bułeczki- bez nadzienia. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/50/#findComment-128642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.