Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie dzisiaj w związku rocznicą ślubu moja ulubiona soljanka. Taka jak za carskiej Rosji na dworcu w Irkutsku.

 

Wszystkiego Najlepszego z tej okazji :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-140775
Udostępnij na innych stronach

I zaliwaaajka :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-140780
Udostępnij na innych stronach

" Gospodin Marko izvinite szto opozdał, no wasze wokzały, pojezda i żelejznyje dorogi, Caru eto neponrawitsa" I co mam odpowiedzieć. Że u nas teraz demokracja i kapitalizm? :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-140782
Udostępnij na innych stronach

A umnie skromnie Krupnioki (zwane przez moja corke czekoladka :rolleyes: ) kartofelki i suroweczka z kiszonej kapusty.

,, Czekoladka" zjedzona a kartofelki jak zawsze nieruszone :cool:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-140850
Udostępnij na innych stronach

Widać po dzieciaku że "Nasz Kawior" najlepszy. Marcus mam nadzieję że to Twoja produkcja.

Jak by nie moja to bym sie niechwalil :grin: i cora i syna i krupnioki baa nawet kapusta moja. :cool:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-140855
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem i wczoraj "machnąłem" mały(28szt) zapas gołąbków poznańskich w wersji drobiowej :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141453
Udostępnij na innych stronach

Zbóju,rozumiem z fotek,że je gotowałeś.Ale nijak nie mogę dojść w czym /sos,woda/?

A wyglądają smakowicie :thumbsup: :thumbsup: :clap:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141457
Udostępnij na innych stronach

chłop z warmii, przepis już gdzieś wstawiałem, ale wstawię raz jeszcze :smile:

 

Gołąbki poznańskie

 

1 kg mięsa z łopatki lub z uda indyka

1 szklanka ryżu surowego

1 szklanka kaszy manny

3 średniej wielkości cebule

3 jajka

30 dag pieczarek

5 ząbków czosnku

5-6 średniej wielkości liści kapusty pekińskiej

do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy i przyprawy jakie kto lubi.

 

Mięso mielę przez sitko 6mm, dodaję ryż, kaszę, drobno pokrojone pieczarki, cebule i kapustę i mieszam wsio razem, dodaję jajka, wyciśnięty czosnek, przyprawy i dobrze mieszam. Formuję kotlety(takie jak mielone) panieruję w bułce tartej i na patelnię, smażę dość szybko(duży palnik na 3/4 mocy) na brązowy kolor, następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25min. Ja gotuję 25min. Dwa razy robiłem gołąbki z mięsa uda z indyka. Ilość mięsa jak i dodatków i przypraw to sprawa indywidualna. Konsystencja mięsa w raz z dodatkami powinna być ciut rzadsza niż na mielone. Raz zrobiłem z przepisu, a teraz jak robię to ilości są różne.

Są bardzo dobre do ziemniaczków, chleba i do pogryzienia bez dodatków.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141458
Udostępnij na innych stronach

HejZbóju przyznam że pierwszy raz spotykam się z gołąbkami poznańskimi, chociaż Wielkopolskę odwiedzam często. Czy dodatek kaszy manny nie za bardzo je "utwardza"? Ja uwielbiam gołąbki, ale te tradycyjne, mięso mielone surowe, gotowany ryż, cebulka, czasami jajko, sól, pieprz, liście kapusty. Gotuję na rosołku grzybowym knor. Jem z sosem pomidorowo-śmietanowym. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141463
Udostępnij na innych stronach

Czy dodatek kaszy manny nie za bardzo je "utwardza"?

Nie, po dodaniu pieczarek, kapusty, cebuli jajek i po ugotowaniu jest w sam raz, dlatego pisałem, że konsystencja mięsa z dodatkami ma być ciut rzadsza niż na mielone, jak dasz trzy jajka i będzie za gęste to jeszcze jedno jajo i będzie oki :smile:

 

Zaznaczam, że przepis ten dostałem od małżonki mojego kolegi, poza tym przepisów na gołąbki poznańskie jest wiele w necie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141465
Udostępnij na innych stronach

Witajcie! Ja robiłam takie coś i to się u nas nazywało ''kapuśniaczki'' ,Procedura taka sama tylko , że dodawałam kapuste kiszoną i dusiłam w sosie pomidorowym :thumbsup: Pozdrawiam :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141473
Udostępnij na innych stronach

"oszukane gołąbki"

Ja takich nie jem,wczoraj i dziś dwie golonki w piwie przednie małe zjadłem, jutro to samo, mógłbym i w piątek, ale post i jutro zjem dwie ostatnie. :grin:

 

Co za temat, żarcie na obiad... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141475
Udostępnij na innych stronach

Właśnie Pis'ie -żarcie żarciem ale jakie ? :shock: :thumbsup: A ja kapuśniak (na wodzie z parzenia szynki) z wędzonym boczkiem i na drugie żeberka w sosie , ziemniaki i surówka
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/59/#findComment-141476
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.