Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dzisiaj żur na bazie wywaru z gotowania ozora i zakwasie z mąki żytniej razowej z dodatkiem kiełbasy wędzonej,jajka i twarogu oraz ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami z wody oraz mizerią.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182818
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu prawie na każdym Twoim zdjęciu :

czarna rzodkiew

Od pewnego czasu odwiedzając sklepy rozglądam się za tym rarytasem i .............. :shock: ......... tylko takich gał dostaję.

Chyba zostanie mi zaopatrzyć się w aptece w ........ :rolleyes: ........... Raphacholin.

Sam uprawiasz to lekarstwo czy gdzieś się zaopatrujesz :question:

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182862
Udostępnij na innych stronach

Wirus, nie długo 11 Listopada Na ŚW Marcina najlepsza jest gęsina. :lol: :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182864
Udostępnij na innych stronach

Wirus, zaraz zadzwonie i dam znać

 

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 18:29 ]

Wirus, w naszych okolicach a własnego chowu to tylko na sielance w niedzielę mozna kupić

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182871
Udostępnij na innych stronach

Karolu do sielanki mam dość blisko, ale tam niestety większość nie do końca ........ :sad: ....... uczciwych sprzedawców (pośredników).
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182873
Udostępnij na innych stronach

Ja zamiast gęsi mam na razie peklujące się ogony wieprzowe . :tongue: :grin:

 

 

Muszę pomyśleć co z tego zrobić . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182914
Udostępnij na innych stronach

:grin: czarną rzodkiew co roku sieję jak zbiorę czosnek,rośnie do mrozów,z jednej grządki już zakopcowałem i będzie leżała do wiosny w ziemi.Z drugiej zjadam na bieżąco,jak przyjdzie śnieg i mróz a nie odwrotnie to jeszcze zimą do wędzenia jako zakąska będzie jadalna :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182918
Udostępnij na innych stronach

:grin: kotlet mielony w sosie,kasza,czarna rzodkiew :grin: Obrazek

Czy możesz powiedzieć co dodałeś do sosu? Marchew widać, jakieś grzyby i baza pomidorowa? Moja 2 letnia córka lubi mięso w sosie i muszę trochę kombinować z obiadami.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182967
Udostępnij na innych stronach

:grin: marchew,cebula,pietruszka,kostka rosołowa.Sos, wywaru biorę 0,5 szklanki,łyżka mąki,łyżka śmietany,łyżka przecieru pomidorowego i to rozbijam na jednolitą masę i wlewam jak za gęste do leję wodę lub mąkę żeby zagęścić,tylko mąkę rozbijam z wodą bo będą kluski :grin: jak chcesz ostrzej to łyżka musztardy,oczywiście do gotujących się warzyw dodaję listek,pieprz i ziele rozbijam w możdzierzu :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182979
Udostępnij na innych stronach

Muszę pomyśleć co z tego zrobić . :grin:

 

Zupę ogonową :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-182989
Udostępnij na innych stronach

:grin: marchew,cebula,pietruszka,kostka rosołowa.Sos, wywaru biorę 0,5 szklanki,łyżka mąki,łyżka śmietany,łyżka przecieru pomidorowego i to rozbijam na jednolitą masę i wlewam jak za gęste do leję wodę lub mąkę żeby zagęścić,tylko mąkę rozbijam z wodą bo będą kluski :grin: jak chcesz ostrzej to łyżka musztardy,oczywiście do gotujących się warzyw dodaję listek,pieprz i ziele rozbijam w możdzierzu :grin:

Dzięki bardzo.

 

Może z takim sosie można spróbować golonkę zrobić? :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183189
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak upieczesz golonkę :thumbsup: to sos zrób z tego wywaru co się piekła,warzywa możesz wcześniej ugotować i połączyć z wywarem z golonki,tu dobrze dodać musztardę(rosyjską,francuską) i chrzan do sosu,oczywiście i te inne składniki,zamiast przecieru może być ostry keczup. :thumbsup: :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183191
Udostępnij na innych stronach

witam :) dostalen od znajomej 2 kg kasztanów jadalnych co z nich zrobic? ma ktos wyprobowane przepisy? kasztany sa swierze ( znaczy nie gotowane i nie prazone :) podobno przed wojna kasztany byly bardzo popularne w galicji w ktorej mieszkam ale niestety nie znalazlem zadnych starych przeoisow. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183192
Udostępnij na innych stronach

Łukasz78, Tutaj w Hiszpanii gdzie mieszkam raz w roku jest tak zwany dzień kasztana /bardzo popularny w szkołach/, piecze sie je po prostu na grillu lub jak chcesz w piekarniku i solisz, bardzo dobre, mają smak orzechów, pozdrawiam!!!!!
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183217
Udostępnij na innych stronach

Muszę pomyśleć co z tego zrobić

No dobra AndrzejKu i wymyśliłeś co z tymi ładnymi ogonkami wieprzowymi można by zrobić. :question:

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183245
Udostępnij na innych stronach

Ja zamiast gęsi mam na razie peklujące się ogony wieprzowe .

 

 

Muszę pomyśleć co z tego zrobić .

Bardzo dobre są duszone z warzywami, kleiste i bardzo :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183254
Udostępnij na innych stronach

No dobra AndrzejKu i wymyśliłeś co z tymi ładnymi ogonkami wieprzowymi można by zrobić. :question:

Ogony są w trakcie peklowania - jutro będą wyjęte . Na dzień dzisiejszy mam trzy możliwości , właściwie cztery : :smile:

 

- Ugotować tak jak golonkę .

- Biały barszcz na kwaśno .

- Zupa ogonowa .

- Można uwędzić .

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 04 Lis, 2011 19:34 ]

Bardzo dobre są duszone z warzywami, kleiste i bardzo :thumbsup:

O urodziła się jeszcze jedna opcja . :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183257
Udostępnij na innych stronach

Na dzień dzisiejszy mam trzy możliwości , właściwie cztery :

A ile masz tych ogonów?

Wg mojej skromnej opinii to:

- jak golonkę zrób sobie golonkę

- uwędź dowolne, inne mięsa.

Zupę ogonową robi się tylko z ogonów i grzech zaniechać :cool: .

Na reszcie zupy ogonowej zrób biały barszcz.

Jeżeli ogonów jest dużo, to zrób dodatkowo duszone zgodnie z propozycją zbig3133,

Widzisz, jak Ci rozplanowałam wszystkie ogony :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183261
Udostępnij na innych stronach

Widzisz, jak Ci rozplanowałam wszystkie ogony :blush:

 

Dzięki serdeczne Aniu . :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183271
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ogonów wieprzowych było 15 szt. 5 sztuk zamroziłem na zupę ogonową , natomiast 10 szt poszło do duszenia z warzywami . :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/86/#findComment-183319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.