arkawroc Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2276 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup: Pyry i śledz... :grin: to danie uwielbiam... :tongue: śledź niekoniecznie ale pyrki z gzikiem owszem owszem czemu nie Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2277 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dzisiaj na obiad miałem to: Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup: A ja dziękuję za to , że miałem teściową Poznianiankę , co to siedziała na ryczce i nogi w wamborku moczyła i takie śledzie robiła :grin: Pamiętam pierwszą Wigilię , jak "wjechał " na stół gar z pyrami w mundurach , ja miałem takie :shock: oczy , ale już trzydzieści lat ten zwyczaj kultywuję i zjadam oprócz opłatka tylko jedno danie , bo na inne uszka , barszczyki nie ma miejsca :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2278 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup: Hej!!! Karol Pomorskie też !!!!! I dla tego jest grupa Pomorsko - Wielkopolska :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2279 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Trening przed Wigilią :lol: "woda śledziowa" wg mojego gustu i ziemniaczki na sypko a na kolacyjkę kartacze w rosole :thumbsup: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2280 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Abratku - czy tu nie zaszła jakaś pomyłka?, do tej pory myślałem że kartacze je się ze skwarkami lub śmietaną , tak jak cepeliny (w zasadzie ta to samo tylko innego kształtu). Może chodziło Ci o kołduny? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2281 Opublikowano 16 Grudnia 2011 czy tu nie zaszła jakaś pomyłka?, do tej pory myślałem że kartacze je się ze skwarkami lub śmietanąpowiedz to suwalszczakom :grin: niekoniecznie muszą stanowić "oddzielny talerz" - można właśnie i tak czyli w rosole w którym się gotowało mięsko na kartacze kartacze .... cepeliny (w zasadzie ta to samo tylko innego kształtu)raczej samej wielkości - cepeliny robi się nieco mniejsze Może chodziło Ci o kołduny?ojoj :blush: no na razie to jeszcze odróżniam kołduny od kartaczy :grin: :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2282 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Tak mi zasmakowały że dzisiaj powtórka . Oczywiście w śmietanie z cebulką czosnkiem i z koperkiem . :thumbsup: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2283 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ojoj, a to się porobiło, wszystkiemu winna migracja ludności po II wojnie, wymieszały się przepisy i nazwy potraw. Np. u mnie w rodzinie od kiedy pamiętam jadało się "pyzy", tj.2/3 ziemniaków startych i odciśniętych , 1/3 ziemniaków gotowanych przepuszczonych przez praskę i z tego powstawała długa okrągła klucha nadziewana gotowanym i mielonym mięsem. Po ugotowaniu krasiło się skwarkami a koneserzy to wszystko polewali kwaśną śmietaną. Na zwróconą uwagę mojemu sp. Tacie że to nie pyzy tylko cepeliny to mało w łeb nie dostałem, bo to są pyzy a nie jakieś tam cepeliny, chociaż wiadomo że do startych ziemniaków na pyzy dodaje się pszennej mąki a farszem jest gotowane mięso. W przeciwieństwie do kartaczy które faszeruje się doprawionym surowym mięsem i mającym wielkość i formę piłki tenisowej, tak samo z cepelinami które też mają w środku surowe mięso i postać np. oscypka długości ok. 15 cm. Ale to nie ważne, najważniejsze jest to aby zdrowe i smaczne było no i duuużo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Piotr. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2284 Opublikowano 16 Grudnia 2011 "pyzy", tj.2/3 ziemniaków startych i odciśniętych , 1/3 ziemniaków gotowanych przepuszczonych przez praskę i z tego powstawała długa okrągła kluchaPyzy to raczej jako kule (lekko spłaszczone) :rolleyes: ale np ja poprzez radosną twórczość mojej rodzicielki, przez wiele lat miałem przekonanie że pyzy to kluski z samych tartych i odciśniętych (sam odciskałem w imadle :grin: ) ziemniaków o kształcie niewielkich płaskich kulek z dołkiem w środku :shock: - czyli wyglądały jak kluski śląskie :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2285 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Bo to takie trochę kluski śląskie były. Na śląsku robi się dwie odmiany klusek. Białe są tylko z gotowanych ziemniaków. http://kuchniana5.blox.pl/2010/02/Kluski-slaskie.html i ciemne zwane czasem tartymi (wiadomo tarte ziemniaki ciemnieją).http://my-kitchen-is-my-castle.blogspot.com/2011/11/skadniki-1kg-ugotowanych-ziemniako.html I teraz z moich obserwacji zauważyłem ze jak jest więcej surowych ziemniaków to mówią tarte a jak mniej to ciemne. Ale to luźne spostrzeżenie. Być może te tarte to jakiś element napływowy i nawet nie są ze śląskimi pierwotnie związane. Ja niestety za ciemnymi nie przepadam a tartych wręcz nie lubię proporcjonalnie do ilości surowych ziemniaków. Smak diametralnie różny.Np na weselach na śląsku można spotkać obie odmiany (białe/ciemne). Spotkałem się też kilka razy z nazywaniem czegoś pyzo-podobnego knedlami np knedle śliwkami. I są wersje z mąka pszenną i kartoflaną. Ale nazwa knedle z mięsem mi się słabo kojarzy. Z mięsem to już pyza.http://tastefully.bloog.pl/id,330242378,title,Knedle-ze-sliwkami,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5d915To z cukrem i jak ktoś lubi cynamonem. Widziałem twardzieli co gęstą śmietanę dodawali. W kazdym razie wypływa potem sok ze środka i z cukrem robi się taka polewa no ja się na samą myśl ślinie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2286 Opublikowano 16 Grudnia 2011 W moim domu "kluski śląskie" robi się tak:do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaje się mąki ziemniaczanej (4/5 ziemniaków i 1/5 mąki objętościowo) na gorące ziemniaki bo inaczej kluski pękają. Kula się małe kluski, spłaszcza i palcem robi się dołek. gotuje w osolonej wodzie, i gotowe można podawać, np. z bitkami w sosie z suszonymi grzybami. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Spotkałem się też z nazwą - gumi kluski. Co kraj to obyczaj :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2287 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Pisząc tylko ziemniaków miałem na myśli ze bez surowych mąkę(skrobie) ziemniaczaną oczywiście się dodaje. No i dziurka oczywiście jest bardzo ważna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2288 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Na obiad dzisiaj indyk na modrej kapuście. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-195080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2289 Opublikowano 7 Stycznia 2012 A ja kaczuszkę na modrej kapuście :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-195089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2290 Opublikowano 7 Stycznia 2012 placki ziemniaczane do wyboru na słodko lub z sosem czosnkowym albo tzatzikami Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-195097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2291 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Już po obiedzie :thumbsup: Konkretny /Andrzej pozdrawiam/ kapuśniak, konkretna porcja i konkretny napój :lol: Wzmocnienie przed dzisiejszym meczem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2292 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ręczna piłka :lol: [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 16:16 ]Polska -Macedonia a w środę walczymy z Niemcami. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2293 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Konkretny /Andrzej pozdrawiam/ kapuśniak, I o to chodzi Kaziku :thumbsup: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2294 Opublikowano 24 Stycznia 2012 A ja dzisiaj na obiadokolacje zjadłem stek. Porządny kawałek wołowiny. Przepis najprostszy: wołowina ja miałem ok 250g. Posypany tylko z 2 stron świeżo mielonym pieprzem (kolorowy + czarny) i polany dobrym olejem. Smażony na patelni grillowej po ok. 4 min z każdej strony. Ja lubię krwisty lub pół krwisty. Po usmażeniu posolony i na wierzch troszkę masła czosnkowego z ziołami prowansalskimi i chili. Do tego ogórek konserwowy i Ajvar. Po ostatnich rozmowach na forum o dietach próbuję też bez zapychaczy jeść obiad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2295 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Aż mi ślinka do tego steku poleciała. :thumbsup: U mnie skromnie, barszczyk ukraiński i bliny z oliwą domową (chorwacką) i czosnkiem :grin: Wino Primitivo i moje wędzone serki :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2296 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Witam, Dzisiaj zaserwowałem hamburgery wieprzowe z warzywami, Pozdrawiam, Wiesiekm Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2297 Opublikowano 28 Stycznia 2012 U mnie kurczak na soli, surówka i ryż trójkolorowy na sypko, a jako wstęp rosół z bażanta. Polecam kurczaka na soli leniwym kucharzom. Trzeba tylko umyć kurczaka, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 1kg soli, położyć ptaka piersią do góry i upiec w 180c na termoobiegu. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2298 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Polecam kurczaka na soli leniwym kucharzom. Ja jak wstawię golonkę ustabilizuję temperaturę w garnku , to trzy godziny mam wolne . Później tylko konsumpcja :grin: Dzisiaj miałem to co wczoraj :thumbsup: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2299 Opublikowano 28 Stycznia 2012 asiek , popieram, kurczak tak zrobiony jest pycha, nic+ nic- ,znajoma (Romunka) zrobila na szybko,polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2300 Opublikowano 28 Stycznia 2012 czy tak na szybko i leniuch można zrobić kaczkę albo gęś owsianą ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.