Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup:

Pyry i śledz... :grin: to danie uwielbiam... :tongue:

śledź niekoniecznie ale pyrki z gzikiem owszem owszem czemu nie

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190727
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiad miałem to:

 

Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup:

A ja dziękuję za to , że miałem teściową Poznianiankę , co to siedziała na ryczce i nogi w wamborku moczyła i takie śledzie robiła :grin:

Pamiętam pierwszą Wigilię , jak "wjechał " na stół gar z pyrami w mundurach , ja miałem takie :shock: oczy , ale już trzydzieści lat ten zwyczaj kultywuję i zjadam oprócz opłatka tylko jedno danie , bo na inne uszka , barszczyki nie ma miejsca :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190731
Udostępnij na innych stronach

Qrcze Andrzej to jest to poznańskie danie! :thumbsup:

Hej!!! Karol Pomorskie też !!!!! I dla tego jest grupa Pomorsko - Wielkopolska :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190794
Udostępnij na innych stronach

Trening przed Wigilią :lol:

"woda śledziowa" wg mojego gustu i ziemniaczki na sypko

 

a na kolacyjkę kartacze w rosole :thumbsup:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190952
Udostępnij na innych stronach

Abratku - czy tu nie zaszła jakaś pomyłka?, do tej pory myślałem że kartacze je się ze skwarkami lub śmietaną , tak jak cepeliny (w zasadzie ta to samo tylko innego kształtu). Może chodziło Ci o kołduny?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190961
Udostępnij na innych stronach

czy tu nie zaszła jakaś pomyłka?, do tej pory myślałem że kartacze je się ze skwarkami lub śmietaną

powiedz to suwalszczakom :grin:

niekoniecznie muszą stanowić "oddzielny talerz" - można właśnie i tak czyli w rosole w którym się gotowało mięsko na kartacze :cool:

 

kartacze .... cepeliny (w zasadzie ta to samo tylko innego kształtu)

raczej samej wielkości - cepeliny robi się nieco mniejsze

 

Może chodziło Ci o kołduny?

ojoj :blush: no na razie to jeszcze odróżniam kołduny od kartaczy :grin: :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190968
Udostępnij na innych stronach

Tak mi zasmakowały że dzisiaj powtórka . Oczywiście w śmietanie z cebulką czosnkiem i z koperkiem . :thumbsup: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190971
Udostępnij na innych stronach

Ojoj, a to się porobiło, wszystkiemu winna migracja ludności po II wojnie, wymieszały się przepisy i nazwy potraw. Np. u mnie w rodzinie od kiedy pamiętam jadało się "pyzy", tj.2/3 ziemniaków startych i odciśniętych , 1/3 ziemniaków gotowanych przepuszczonych przez praskę i z tego powstawała długa okrągła klucha nadziewana gotowanym i mielonym mięsem. Po ugotowaniu krasiło się skwarkami a koneserzy to wszystko polewali kwaśną śmietaną. Na zwróconą uwagę mojemu sp. Tacie że to nie pyzy tylko cepeliny to mało w łeb nie dostałem, bo to są pyzy a nie jakieś tam cepeliny, chociaż wiadomo że do startych ziemniaków na pyzy dodaje się pszennej mąki a farszem jest gotowane mięso. W przeciwieństwie do kartaczy które faszeruje się doprawionym surowym mięsem i mającym wielkość i formę piłki tenisowej, tak samo z cepelinami które też mają w środku surowe mięso i postać np. oscypka długości ok. 15 cm. Ale to nie ważne, najważniejsze jest to aby zdrowe i smaczne było no i duuużo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Pozdrawiam Piotr.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190976
Udostępnij na innych stronach

"pyzy", tj.2/3 ziemniaków startych i odciśniętych , 1/3 ziemniaków gotowanych przepuszczonych przez praskę i z tego powstawała długa okrągła klucha

Pyzy to raczej jako kule (lekko spłaszczone) :rolleyes:

ale np ja poprzez radosną twórczość mojej rodzicielki, przez wiele lat miałem przekonanie że pyzy to kluski z samych tartych i odciśniętych (sam odciskałem w imadle :grin: ) ziemniaków o kształcie niewielkich płaskich kulek z dołkiem w środku :shock: - czyli wyglądały jak kluski śląskie :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190981
Udostępnij na innych stronach

Bo to takie trochę kluski śląskie były.

Na śląsku robi się dwie odmiany klusek.

Białe są tylko z gotowanych ziemniaków.

http://kuchniana5.blox.pl/2010/02/Kluski-slaskie.html

 

i ciemne zwane czasem tartymi (wiadomo tarte ziemniaki ciemnieją).

http://my-kitchen-is-my-castle.blogspot.com/2011/11/skadniki-1kg-ugotowanych-ziemniako.html

 

I teraz z moich obserwacji zauważyłem ze jak jest więcej surowych ziemniaków to mówią tarte a jak mniej to ciemne. Ale to luźne spostrzeżenie. Być może te tarte to jakiś element napływowy i nawet nie są ze śląskimi pierwotnie związane. Ja niestety za ciemnymi nie przepadam a tartych wręcz nie lubię proporcjonalnie do ilości surowych ziemniaków.

 

Smak diametralnie różny.

Np na weselach na śląsku można spotkać obie odmiany (białe/ciemne).

 

Spotkałem się też kilka razy z nazywaniem czegoś pyzo-podobnego knedlami np knedle śliwkami. I są wersje z mąka pszenną i kartoflaną. Ale nazwa knedle z mięsem mi się słabo kojarzy. Z mięsem to już pyza.

http://tastefully.bloog.pl/id,330242378,title,Knedle-ze-sliwkami,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5d915

To z cukrem i jak ktoś lubi cynamonem. Widziałem twardzieli co gęstą śmietanę dodawali. W kazdym razie wypływa potem sok ze środka i z cukrem robi się taka polewa no ja się na samą myśl ślinie ;).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190985
Udostępnij na innych stronach

W moim domu "kluski śląskie" robi się tak:do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaje się mąki ziemniaczanej (4/5 ziemniaków i 1/5 mąki objętościowo) na gorące ziemniaki bo inaczej kluski pękają. Kula się małe kluski, spłaszcza i palcem robi się dołek. gotuje w osolonej wodzie, i gotowe można podawać, np. z bitkami w sosie z suszonymi grzybami. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Spotkałem się też z nazwą - gumi kluski. Co kraj to obyczaj :wink:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-190992
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na obiad dzisiaj indyk na modrej kapuście.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-195080
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Już po obiedzie :thumbsup: Konkretny /Andrzej pozdrawiam/ kapuśniak, konkretna porcja i konkretny napój

 

:lol:

Wzmocnienie przed dzisiejszym meczem

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198391
Udostępnij na innych stronach

Ręczna piłka :lol:

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 16:16 ]

Polska -Macedonia a w środę walczymy z Niemcami.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198408
Udostępnij na innych stronach

Konkretny /Andrzej pozdrawiam/ kapuśniak,

 

I o to chodzi Kaziku :thumbsup: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198413
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj na obiadokolacje zjadłem stek. Porządny kawałek wołowiny.

Przepis najprostszy: wołowina ja miałem ok 250g. Posypany tylko z 2 stron świeżo mielonym pieprzem (kolorowy + czarny) i polany dobrym olejem.

Smażony na patelni grillowej po ok. 4 min z każdej strony. Ja lubię krwisty lub pół krwisty.

 

Po usmażeniu posolony i na wierzch troszkę masła czosnkowego z ziołami prowansalskimi i chili.

 

 

 

Do tego ogórek konserwowy i Ajvar. Po ostatnich rozmowach na forum o dietach próbuję też bez zapychaczy jeść obiad

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198643
Udostępnij na innych stronach

Aż mi ślinka do tego steku poleciała. :thumbsup:

 

U mnie skromnie, barszczyk ukraiński i bliny z oliwą domową (chorwacką) i czosnkiem :grin:

Wino Primitivo i moje wędzone serki :thumbsup:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-198650
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dzisiaj zaserwowałem hamburgery wieprzowe z warzywami,

 

 

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Wszystko zaczyna się od marzeń.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199351
Udostępnij na innych stronach

U mnie kurczak na soli, surówka i ryż trójkolorowy na sypko, a jako wstęp rosół z bażanta. Polecam kurczaka na soli leniwym kucharzom. Trzeba tylko umyć kurczaka, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 1kg soli, położyć ptaka piersią do góry i upiec w 180c na termoobiegu. :)
www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199378
Udostępnij na innych stronach

Polecam kurczaka na soli leniwym kucharzom.

 

Ja jak wstawię golonkę ustabilizuję temperaturę w garnku , to trzy godziny mam wolne . Później tylko konsumpcja :grin:

 

Dzisiaj miałem to co wczoraj :thumbsup: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199396
Udostępnij na innych stronach

czy tak na szybko i leniuch można zrobić kaczkę albo gęś owsianą ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/92/#findComment-199438
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.