Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Klasyk :grin: schabowy z młodymi +marchewka z groszkiem

+mizeria na słodko :tongue:

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości

można się nabawić kompleksu niższości !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222217
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj gulasz z ziemniaczkami i sosikiem oraz buraczki

Aha i napój w kubku ze zlotu ''Euro 2012''

Mniam, Mniam :thumbsup:

 

Pozdrawiam :)

 

[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 19:22 ]

Mniam, Mniam wygląda pysznie!

Aż sie głodny zrobiłem, na widok tak pięknego jedzonka! :thumbsup:

 

Gratuluje :clap:

 

Pozdrawiam ;)

Najlepsze forum muzyczne w Polsce:

www.n-stars.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222222
Udostępnij na innych stronach

To pozdrów Mamę.Widać zna się na rzeczy.Ewentualnie od bidy ligawa może być, ale to już substytuty.

Mama pozdrawia ^^ ucieszyła sie, że miała racje :D ..ale tatar i tak wyszedł pyszny, niczym nie ustępował takiemu z polędwicy :thumbsup: można tanio i dobrze :D

U mnie dziś zupa marokańska.. w słoiczku dla mamy jutro żeby do pracy obiad miała :D Pozdrawiam

 

http://img233.imageshack.us/img233/8189/zupamarokaska.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222380
Udostępnij na innych stronach

zupa marokańska.

A jak to jest zrobione...? :rolleyes: :wink: :grin: Oatre ? Bo jak nie , to nie robię... :lol: Ja dziś z braku czasu
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222387
Udostępnij na innych stronach

einshel, łostre że hej :D ja uwielbiam na ostro :D 2 papryczki chilli zielone z pestkami i błonami... a robione hmm nic nadzwyczajnego :D

Warzywa (por, cebula, seler, seler naciowy, marchewka, pietruszka) pokrojone, wrzucone do gara, zalane wodą, zagotowane i doprawione świeżym koperkiem, mixem curry, garammasalą i kilkoma przyprawami, do tego kostki rosołowe.. osobno ugotowany 15 minut pęczak.

Razem sie pogotowało jakies 20 minut, odstawione na godzinkę, wczesniej dodane daktyle sól, sok z cytryny, cukier :D Ot takie cuś hehe

M M M mm... to Twoje mięsko z makaronem wygląda zachęcajaco ^^ coraz bardziej pożąda mi się mięcha :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222401
Udostępnij na innych stronach

coraz bardziej pożąda mi się mięcha

:grin: Nie samym mięchem człowiek żyje :wink: Błonnik zawarty w takich właśnie potrawach ( do tego ostrych :devil: ) świetnie wpływa na ''zrzucenie tu i ówdzie... :grin: ''Pozdrawiam!!! Ps. Mogę ten pęczak zastąpić np. ryżem ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222404
Udostępnij na innych stronach

łostre że hej :D ja uwielbiam na ostro :D 2 papryczki chilli zielone z pestkami i błonami... a robione hmm nic nadzwyczajnego :D

Warzywa (por, cebula, seler, seler naciowy, marchewka, pietruszka) pokrojone, wrzucone do gara, zalane wodą, zagotowane i doprawione świeżym koperkiem, mixem curry, garammasalą i kilkoma przyprawami, do tego kostki rosołowe.. osobno ugotowany 15 minut pęczak.

Razem sie pogotowało jakies 20 minut, odstawione na godzinkę, wczesniej dodane daktyle sól, sok z cytryny, cukier :D Ot takie cuś hehe

A co to ma wspólnego z Marokiem ????? :shock:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222463
Udostępnij na innych stronach

jakby zastąpić pęczak soczewicą wszystko by sie zgadzało

Kuchnia marokańska to przede wszystkim inne przyprawy : szafran, mięta, oliwki, cynamon, kminek, kurkuma, imbir, pieprz, papryka, nasiona anyżu, nasiona sezamu, kolendra, kardamon.

Nie tylko składniki ale przede wszystkim smak potrawy zbliża nas do kuchni innych narodów.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222477
Udostępnij na innych stronach

na dobrą sprawę więcej wspólnego ma z kuchnia indyjska.. jakby zastąpić pęczak soczewicą wszystko by sie zgadzało

Faktycznie troszkę odpłynąłem z tą 'marokańską' :D moge wymienić wszystkie przyprawy jakie tam wsadziłem.. wychodzi, że zupa przypomina bardziej indyjski dahl niż cokolwiek z maroka :D następnym razem zrobie z czerwona soczewicą, wyjdzie jeszcze lepsza :)

Curry mix: koziaradka, kurkuma, gorczyca, kolendra, papryka, kmin, pieprz czarny

Garammasala: kmin, pieprz angielski, pieprz, gałka musz. kardamon, goździki, nasiona fenkuła, liść laurowy :) dodatkowo sporo świeżego czosnku i imbiru.. i chilli :)

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222481
Udostępnij na innych stronach

W pracy na stołówce pani Zosia z Tarnowskich Gór dała tak →

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-222804
Udostępnij na innych stronach

Na życzenie mamy pożegnalna pizza :P z braku drożdży - soda oczyszczona i proszek do pieczenia :lol: taka partyzantka... ale smaczna ^^ Pozdrawiam

 

http://img201.imageshack.us/img201/8678/obn1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-223893
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja dzis szybkie danie (jeśli nie liczyć przygotowania ryby...)- lin w śmietanie, do tego domowe kluski śląskie odsmażane i ogóreczek konserwowy :)

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-225572
Udostępnij na innych stronach

Warzywka na parze.. pyszna chrupiąca fasolka szparagowa :thumbsup: do tego wędzony kurczak, prażone pestki dyni i sos (ocet ryżowy, sos sojowy, świeże chilli, pół łyżki cukru i kilka kropel oleju sezamowego) Pozdrawiam

 

http://img585.imageshack.us/img585/7704/wedzkurwarz.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-226121
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj była dieta"zrównoważona" :wink: -grillowany boczek z mieszanką duszonych warzyw-kabaczek,oberżyna,marchew,papryka,szalotka,tegoroczna cebula,papryczka chili,seler,nać pietruszki i kolendry no i oczywiście pomidory i czosnek.Porcja "damska" i "męska"

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-226358
Udostępnij na innych stronach

U mnie na "wygnaniu" ryba miała być , ale jak to w Misiu było , o dobrą rybę trudno to golonka i ogórek małosolny i oczywiście żeby świnia nie myślała , że ją pies zjadł to kompot jęczmienny do popicia .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-226689
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj była dieta"zrównoważona" :wink: -grillowany boczek z mieszanką duszonych warzyw-kabaczek,oberżyna,marchew,papryka,szalotka,tegoroczna cebula,papryczka chili,seler,nać pietruszki i kolendry no i oczywiście pomidory i czosnek.Porcja "damska" i "męska"

:lol: :lol: :lol:

Dokładnie nie poprawnie posilam się. :blush:

Kazik i PanBoczek rozpłaszczyły mi oczy i nakierowują po potrzebnej drodze... :clap: :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-226719
Udostępnij na innych stronach

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-227279
Udostępnij na innych stronach

A co się robi na obiad, gdy zostaje się słomianym wdowcem, nie ma się talentu Pana Boczka, a dzieciaki domagają się jedzenia?

 

Ano robi się tak:

- garnek z grubym dnem, roztapiamy dwie łyżki smalcu

- dodajemy 2 pokrojone cebule, smażymy do lekkiego zrumienienia

- dodajemy 0,5 kg mięsa "gulaszowego", podsmażamy

- dodajemy sól, ziele angielskie, listek laurowy, paprykę, chili, pieprz i co tam wpadnie pod rękę

- dusimy aż mięso będzie miękkie

- dodajemy 200g ryżu i 0.6 litra wody

- dusimy kolejne 15-30 min, aż ryż zmięknie

- solimy i pieprzymy do smaku

 

Na koniec dziwimy się jak wakacje dobrze wpływają na dziecięce apetyty i myjemy 1 garnek (słownie: jeden garnek)

 

:grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-227311
Udostępnij na innych stronach

A co się robi na obiad, gdy zostaje się słomianym wdowcem, nie ma się talentu Pana Boczka, a dzieciaki domagają się jedzenia?

 

Ano robi się tak:

- garnek z grubym dnem, roztapiamy dwie łyżki smalcu

- dodajemy 2 pokrojone cebule, smażymy do lekkiego zrumienienia

- dodajemy 0,5 kg mięsa "gulaszowego", podsmażamy

- dodajemy sól, ziele angielskie, listek laurowy, paprykę, chili, pieprz i co tam wpadnie pod rękę

- dusimy aż mięso będzie miękkie

- dodajemy 200g ryżu i 0.6 litra wody

- dusimy kolejne 15-30 min, aż ryż zmięknie

- solimy i pieprzymy do smaku

 

Na koniec dziwimy się jak wakacje dobrze wpływają na dziecięce apetyty i myjemy 1 garnek (słownie: jeden garnek)

 

:grin:

Potrawa zapewne wyśmienita a dzieciaki głodne więc wszystko OK :clap: :clap: :clap: a do tego jednego garnka dodaj jeszcze talerze i jakiś sztućce, tudzież łyżki :wink: :grin: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/108/#findComment-227313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.