Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu! przestań! ja już mam dziurę w żołądku! od samego czytania!

Takie pyszności! Na co dzień to ja tak sie nie bawię, zrobię co wyjdzie, a jak nie chcą jeść to niech sami sobie robią. Zawsze jedzą - nie mają wyjścia! :) :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41042
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj w domu bez obiadu, ale za to w remizie strażckiej całkiem śląski obiad - kluski, modro kapusta i rolada, do tego 2 piwa, kawa i ciacho.

A wszysko z okazji 100-u lecia straży pożarnej i poświecenia nowego sztandaru, no i jeszcze 2 orkiestry - góralska ze Szczyrku i Hajer kapela. Żyć nie umierać. :lol:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41048
Udostępnij na innych stronach

A u mnie tylko zupka wielojarzynowa z wkładką mięsną i chlebek :sad: :sad:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Dla mnie zupka z wkladka miesna to najlepszy obiad i mnie to wystarczy,ale rodzinka po zjedzeniu zupiki pyta co na obiad. :sad:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41051
Udostępnij na innych stronach

wdw!

A jak robisz "modro kapusta",to surówka?A kluski to "śląskie"? czyli jak mówią moi synkowie "z dziurką" {dołek robiony palcem}?

dla mnie modro kapusta (kapusta czerwona) to też prawie magia, jeśli w domu to i tak robi małżonka, a dodam tylko tyle, że jest smaczna, a kluski były na tyle małe, że nawet dziurki nie było. Ważne, że smakowało. :smile:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41054
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

U mnie dzisiaj w domu bez obiadu, ale za to w remizie strażckiej całkiem śląski obiad - kluski, modro kapusta i rolada, do tego 2 piwa, kawa i ciacho.

Przecież jeszcze powinna być kolacja :smile:

I już jesteś w domku :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41058
Udostępnij na innych stronach

Gabi,Pedro!

Makłowicz podaje że karminadle,karbinadle są z dodatkiem śledzi solonych.Nigdy się z tym nie zetknąłem.Jest tak jak mówił?A modro kapusta jest inna niż u nas-nie dodajemy skwarek.Ale przepadam za nią!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41063
Udostępnij na innych stronach

Tu znajdziesz przepisy na typowy niedzielny obiad śląski

Gabrysiu,

w okolicy, gdzie mieszkam, na "tyskiej wsi" ale również w całym pasie do Opola, kluski śląskie robi się nieco inaczej.

Przepis na kluski ślaskie.

Ugotowane ziemniaki (ok.1kg) przeciska się przez praskę. Wkłada się je do naczynia lekko uklepując w ten sposób, że zostawia się 1/4 powierzchni dna garnka nieprzykrytą ziemniakami. W tę dziurę wsypuje się makę ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana stanowi więc 1/3 objetości ziemniaków. Całość zagniata się z dodatkiem 1 całego jajka i soli (jeżeli ziemniaki były w mundurkach to są niesłone) oraz jednego surowego, tartego ziemniaka.

Aby formować małe, zgrabne kuleczki, dobrze jest ciasto podzielić na równe części, z każdej formować wałek z którego odcina sie kawałki wielkości kluseczki. Po wyturlaniu w dłoni należy obowiazkowo zrobić dziurkę małym palcem. :lol: :lol: :lol:

Kluseczki wrzuca sie na osolony wrzątek i po wypłynieciu chwilę gotuje.

Ten przepis dostałam dawno temu od starej, nieżyjacej już Ślązaczki a po sprowadzeniu się do Tychów zorientowałam sie z czasem, że ten przepis jest powszechnie stosowany.

Zapewniam Wszystkich, że objętościowa metoda doboru proporcji gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej jest nie tylko szybka ale też, według podanych wyżej proporcji daje wyrób godny podniebienia bogów. Otóż nadgryziona kluseczka jest rodzajem "ciągutki" i taka ma być. Dlatego kluski śląskie muszą byc podawane zaraz po ugotowaniu; odgrzewane lub mrożone traca tę najistotniejszą cechę. Stają się mączyste i niesmaczne.

W przygotowywanie klusek do niedzielnego obiadu z roladą wołową i "modrą" zaangażowani są zwykle wszyscy członkowie rodziny. Robią to jednak chętnie bo kluski te wynagrodzą każdy trud.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41065
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Do ciasta na kluski śląskie dodaję jeszcze dwie kopiaste łyżki mąki pszennej. Poprawia to ich puszystość. :grin:

Na brzuszku również puszystość poprawia . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41079
Udostępnij na innych stronach

Dziś niedziela więc rosół z własnej roboty makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy poznańskie (drożdżowe na parze), kapusta modra z jabłkami i goździkiem, kompot z brzoskwiń. Jest to typowy "odświętny" poznański obiad.

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41157
Udostępnij na innych stronach

Dziś niedziela więc rosół z własnej roboty makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy poznańskie (drożdżowe na parze), kapusta modra z jabłkami i goździkiem, kompot z brzoskwiń. Jest to typowy "odświętny" poznański obiad.

Bahus

Kapusta modra z jabłkami i goździkiem na surowo :question: czy moze zaparzana :question:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41165
Udostępnij na innych stronach

Kapusta gotowana wraz z jabłkami łyżką smalcu (na 1 kg kapusty) i goździkiem . Gdy już miękka doprawia się solą, pieprzem, octem i cukrem.

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41172
Udostępnij na innych stronach

I danie - rosół z kawałka kaczki francuskiej, wołowinki szponderek, gęsi

 

II danie - kopytka z sosem z serc i żołądków kurzych, kapusta modra (zaparzam wrzątkiem, podgotowuję do miękkości, odsączam, dodaję krojoną cebulę, tartę grubo jabłko, porę jak jest, goździk, łyżeczkę cukru, olej, łyżeczkę octu winnego białego), buraczki czerwone (zawinięte w folię aluminiową buraczki tylko umyte do piekarnika na 180°C około 45 min do 1h, wystydzone i obrane potem trę na tarce o grubych oczkach, dodaję kwaśne jabłko tak samo stare, sok z połówki cytryny, cebulkę pokrojoną drobno i jak jest to paprykę surową czerwoną pokrojoną drobno)

 

do obiadku kompocik z gruszek i jabłek

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41187
Udostępnij na innych stronach

Dziś była zupa pomidorowa na reszcie rosołu od wczoraj, z makaronem..Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną ...i sok z winogron (przetwory własne)

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.