Gonzo Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Września 2008 Ja to będę miał przez tydzień "schabowe" - z kań :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Września 2008 Aniu! przestań! ja już mam dziurę w żołądku! od samego czytania!Takie pyszności! Na co dzień to ja tak sie nie bawię, zrobię co wyjdzie, a jak nie chcą jeść to niech sami sobie robią. Zawsze jedzą - nie mają wyjścia! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Września 2008 U mnie dzisiaj w domu bez obiadu, ale za to w remizie strażckiej całkiem śląski obiad - kluski, modro kapusta i rolada, do tego 2 piwa, kawa i ciacho.A wszysko z okazji 100-u lecia straży pożarnej i poświecenia nowego sztandaru, no i jeszcze 2 orkiestry - góralska ze Szczyrku i Hajer kapela. Żyć nie umierać. :lol: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Września 2008 A u mnie tylko zupka wielojarzynowa z wkładką mięsną i chlebek :sad: :sad: Pozdrawiam serdecznie.Dla mnie zupka z wkladka miesna to najlepszy obiad i mnie to wystarczy,ale rodzinka po zjedzeniu zupiki pyta co na obiad. :sad: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Września 2008 wdw!A jak robisz "modro kapusta",to surówka?A kluski to "śląskie"? czyli jak mówią moi synkowie "z dziurką" {dołek robiony palcem}? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Września 2008 wdw! A jak robisz "modro kapusta",to surówka?A kluski to "śląskie"? czyli jak mówią moi synkowie "z dziurką" {dołek robiony palcem}? dla mnie modro kapusta (kapusta czerwona) to też prawie magia, jeśli w domu to i tak robi małżonka, a dodam tylko tyle, że jest smaczna, a kluski były na tyle małe, że nawet dziurki nie było. Ważne, że smakowało. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Września 2008 wdw!Ale jest to cudnie kwaskowata surówka z czerwonej kapusty,czy na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Września 2008 Tu znajdziesz przepisy na typowy niedzielny obiad śląski . :tongue: http://www.malanowicz.eu/mm/pasje/silesiana/kuchnia/menu2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Września 2008 Gabi!Piękne dzięki.Czyli to tak jak robi moja Asia,rodem z Lublina.Jeszcze jedno pytanie "karminadel",czy "karbinadel",w sensie kotlet mielony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Września 2008 Witam U mnie dzisiaj w domu bez obiadu, ale za to w remizie strażckiej całkiem śląski obiad - kluski, modro kapusta i rolada, do tego 2 piwa, kawa i ciacho.Przecież jeszcze powinna być kolacja :smile: I już jesteś w domku :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Września 2008 .Jeszcze jedno pytanie "karminadel",czy "karbinadel",w sensie kotlet mielony?Karbinadel - kotlet mielony (w/g mnie rodowitej Warmianko-Mazurzanki :lol: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Września 2008 Jeszcze jedno pytanie "karminadel",czy "karbinadel",w sensie kotlet mielony? Na Śląsku używana jest jedna i druga forma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 20 Września 2008 Gabi,Pedro!Makłowicz podaje że karminadle,karbinadle są z dodatkiem śledzi solonych.Nigdy się z tym nie zetknąłem.Jest tak jak mówił?A modro kapusta jest inna niż u nas-nie dodajemy skwarek.Ale przepadam za nią! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Września 2008 Tu znajdziesz przepisy na typowy niedzielny obiad śląskiGabrysiu, w okolicy, gdzie mieszkam, na "tyskiej wsi" ale również w całym pasie do Opola, kluski śląskie robi się nieco inaczej. Przepis na kluski ślaskie. Ugotowane ziemniaki (ok.1kg) przeciska się przez praskę. Wkłada się je do naczynia lekko uklepując w ten sposób, że zostawia się 1/4 powierzchni dna garnka nieprzykrytą ziemniakami. W tę dziurę wsypuje się makę ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana stanowi więc 1/3 objetości ziemniaków. Całość zagniata się z dodatkiem 1 całego jajka i soli (jeżeli ziemniaki były w mundurkach to są niesłone) oraz jednego surowego, tartego ziemniaka. Aby formować małe, zgrabne kuleczki, dobrze jest ciasto podzielić na równe części, z każdej formować wałek z którego odcina sie kawałki wielkości kluseczki. Po wyturlaniu w dłoni należy obowiazkowo zrobić dziurkę małym palcem. :lol: :lol: :lol: Kluseczki wrzuca sie na osolony wrzątek i po wypłynieciu chwilę gotuje. Ten przepis dostałam dawno temu od starej, nieżyjacej już Ślązaczki a po sprowadzeniu się do Tychów zorientowałam sie z czasem, że ten przepis jest powszechnie stosowany. Zapewniam Wszystkich, że objętościowa metoda doboru proporcji gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej jest nie tylko szybka ale też, według podanych wyżej proporcji daje wyrób godny podniebienia bogów. Otóż nadgryziona kluseczka jest rodzajem "ciągutki" i taka ma być. Dlatego kluski śląskie muszą byc podawane zaraz po ugotowaniu; odgrzewane lub mrożone traca tę najistotniejszą cechę. Stają się mączyste i niesmaczne. W przygotowywanie klusek do niedzielnego obiadu z roladą wołową i "modrą" zaangażowani są zwykle wszyscy członkowie rodziny. Robią to jednak chętnie bo kluski te wynagrodzą każdy trud. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Września 2008 I tak robi "kluski z dziurką" moja żona Asia!Pycha,a jak chłoną sosik!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Września 2008 EAnno! Ja robię kluski podobnie jak Ty tylko bez tartego ziemniaka(muszę spróbować). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Września 2008 Do ciasta na kluski śląskie dodaję jeszcze dwie kopiaste łyżki mąki pszennej. Poprawia to ich puszystość. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Września 2008 Witam Do ciasta na kluski śląskie dodaję jeszcze dwie kopiaste łyżki mąki pszennej. Poprawia to ich puszystość. :grin: Na brzuszku również puszystość poprawia . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 21 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Września 2008 Dziś niedziela więc rosół z własnej roboty makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy poznańskie (drożdżowe na parze), kapusta modra z jabłkami i goździkiem, kompot z brzoskwiń. Jest to typowy "odświętny" poznański obiad.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Września 2008 Dziś niedziela więc rosół z własnej roboty makaronem, kaczka z jabłkami, pyzy poznańskie (drożdżowe na parze), kapusta modra z jabłkami i goździkiem, kompot z brzoskwiń. Jest to typowy "odświętny" poznański obiad. Bahus Kapusta modra z jabłkami i goździkiem na surowo :question: czy moze zaparzana :question: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 21 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Września 2008 Kapusta gotowana wraz z jabłkami łyżką smalcu (na 1 kg kapusty) i goździkiem . Gdy już miękka doprawia się solą, pieprzem, octem i cukrem.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Września 2008 I danie - rosół z kawałka kaczki francuskiej, wołowinki szponderek, gęsi II danie - kopytka z sosem z serc i żołądków kurzych, kapusta modra (zaparzam wrzątkiem, podgotowuję do miękkości, odsączam, dodaję krojoną cebulę, tartę grubo jabłko, porę jak jest, goździk, łyżeczkę cukru, olej, łyżeczkę octu winnego białego), buraczki czerwone (zawinięte w folię aluminiową buraczki tylko umyte do piekarnika na 180°C około 45 min do 1h, wystydzone i obrane potem trę na tarce o grubych oczkach, dodaję kwaśne jabłko tak samo stare, sok z połówki cytryny, cebulkę pokrojoną drobno i jak jest to paprykę surową czerwoną pokrojoną drobno) do obiadku kompocik z gruszek i jabłek Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Września 2008 Kaczka w jabłkach i sałatka z pomidorów i ogórków w winegret Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 22 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Września 2008 Dziś była zupa pomidorowa na reszcie rosołu od wczoraj, z makaronem..Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną ...i sok z winogron (przetwory własne)Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Września 2008 Grazia,Bahus! A nie jecie czerniny?Pamiętam z dzieciństwa ( w okolicach Czarnkowa)że to typowa zupa w poznańskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/4/#findComment-41287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.