Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-106721-0-52558000-1614851076_thumb.jpg

 

Apetyt rośnie w miarę wędzenia :) Ponieważ boje z DG zasadniczo zakończone, serki i polędwiczki pomaleńku mi się przejadać zaczęły, zakupiony Zelmotor kurzem zarastać nie może.

 

Udałem się zatem wczoraj na polowanie w sokołowskie knieje ;) Przytargałem 2 kg łopatki bez kości, 1,20 ładnego boczku, 0,6 kg golonki i 1,3 kg indyczego udźca. 

 

Wszystko z wyjątkiem golonki zmieliłem na sitku z oczkami 8 mm. Golonkę potraktowałem sitkiem o oczkach 2,7mm, dorzuciłem garstkę indyczego udźca wcześniej mielonego na ósemce. W trakcie mielenia dodawałem ząbki czosnku - po dwa na kilogram, bo lubię kiełbasę mocno czosnkową. Skórę z boczku i golonki oraz gnaty z golonki i udźca wygotowałem w małej ilości wody z przyprawami (liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego). Odcedziłem z tego szklankę wywaru, dodałem do niego peklosól pół na pół z solą 16 g/kg i przyprawy - garść majeranku, dwie łyżeczki pieprzu, pół opakowania owoców jałowca (ok 8,5 g) trzy łyżeczki nasion gorczycy i łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu wlewałem to porcjami do drobno zmielonej frakcji w miarę wyrabiania. Stopniowo też dodawałem mięso zmielone na ósemce. Po ok dziesięciu minutach masa była już dostatecznie kleista, ubiłem ją, przykryłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce na 24 godziny. 

 

Teraz pora na nadziewanie jelit - kaliber 28-30 wymoczone, wypłukane i przewinięte na prawą stronę, żeby nie straszyły wystającymi kosmkami. Pamiętam jak licho się nadziewało maszynką 22, ósemką Zelmotora będzie jeszcze marniej, ale już zamówiona nadziewarka 2,5 kg powinna dojechać przed następną kiełbasą :)

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-14951300-1614858620_thumb.jpg

[Dodano: 04 mar 2021 - 12:53]

 

 

W gotowym wyrobie ta strona jelita jest na zewnątrz i nie styka się z naszym mięskiem.
 

 

Dokładnie tak, z naciskiem na "powinna" :)

 

Takiego wyprztyka nie opłacało się wiązać do wedzarni, odparzyłem na biało. Konsystencja ok, smak też. Jadą już sitka o większym rozmiarze oczek, z takiego mięsa spokojnie można robić wędliny mniej rozdrobnione. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698823
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-80700100-1614888280_thumb.jpgpost-106721-0-64087800-1614888294_thumb.jpg

I gotowe :) 3 godzinki w 85-90 stopni, kiełbasa się fajnie dopiekła, kolorek też niczego sobie. Jutro się okaże, co mi tym razem wyszło. Robiąc dla siebie niemal za każdym razem tworzę przepis, inaczej nieco doprawiam. I to właśnie w tym hobby jest piękne :)


[Dodano: 04 mar 2021 - 21:16]
post-106721-0-28413800-1614888998_thumb.jpg

 

Słabo widać, na deflektorze stoi miseczka z wodą, zobaczymy, jak wyjdzie skórka po dopiekaniu z nawilżaniem. 


[Dodano: 04 mar 2021 - 21:39]
post-106721-0-93241800-1614890345_thumb.jpg

 

Nie wytrzymałem do rana :) Jak widać kiełbasa zwięzła, soczysta, ale nie wodnista. Smak czosnkowo jałowcowy, musi trochę podeschnąć, bo na razie nieco mało słona. Gorczycy mogłem dać więcej. 

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698862
Udostępnij na innych stronach

Miki coś nie pykło, z tym podpiekaniem po 3h w temp.90C kiełba powinna być bardziej pomarszczona. Może termometr nawalił w beczce?

Jest dopieczona jak należy. A że się nie chciała pomarszczyć... Może ta miseczka z wodą na deflektorze jest przyczyną? :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698871
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-88720100-1615390001_thumb.jpg

 

Jak sądzicie - wczoraj zmielone ok 17-tej, ładnie się prezentuje, miałem dzisiaj dodać czosnek i jałowiec, wyrobić i nadziewać Zelmotorem. Po wszczęciu sporu przez Allegro sprzedawca nadziewarki wysłał ją dzisiaj, powinna jutro być w punkcie. Jak sądzicie - wytrzyma do jutra? Czy nadziać maszynką, nie czekając?

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699502
Udostępnij na innych stronach

Wytrzyma ,ale w warunkach chłodniczych.Możesz ustawic na 2 C i będzie dobrze

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699505
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-13559700-1615394119_thumb.png

 

Moja chłodnia melduje, że da się zrobić :)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699511
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-10838400-1615511788_thumb.jpgpost-106721-0-14653200-1615511802_thumb.jpg

 

Prawie dopieczona :)

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699694
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-79286000-1615514540_thumb.jpg

 

I gotowa :) Z przepisu wyleciała golonka, podwoiłem ilość łopatki i dodałem całą karkówkę ok 2 kg. Tym razem zrobiłem klasyfikację, wyszło ponad dwa kilo pierwszej klasy, zmieliłem na szarpaku, resztę zmieliłem na oczkach osiem mm. Jutro się okaże co z tego wyszło :)

 

Znowu się nie pomarszczyła :)

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699696
Udostępnij na innych stronach

post-106721-0-31015200-1615517955_thumb.jpg To już inna kiełbasa :) Czuć grubiej zmieloną frakcję, jest bardziej krucha, i smaczna, choć nieco inaczej. Za poprzednią dawałem sobie 3+, tę już mogę ocenić na 4. 

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699698
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.