MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) Apetyt rośnie w miarę wędzenia Ponieważ boje z DG zasadniczo zakończone, serki i polędwiczki pomaleńku mi się przejadać zaczęły, zakupiony Zelmotor kurzem zarastać nie może. Udałem się zatem wczoraj na polowanie w sokołowskie knieje Przytargałem 2 kg łopatki bez kości, 1,20 ładnego boczku, 0,6 kg golonki i 1,3 kg indyczego udźca. Wszystko z wyjątkiem golonki zmieliłem na sitku z oczkami 8 mm. Golonkę potraktowałem sitkiem o oczkach 2,7mm, dorzuciłem garstkę indyczego udźca wcześniej mielonego na ósemce. W trakcie mielenia dodawałem ząbki czosnku - po dwa na kilogram, bo lubię kiełbasę mocno czosnkową. Skórę z boczku i golonki oraz gnaty z golonki i udźca wygotowałem w małej ilości wody z przyprawami (liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego). Odcedziłem z tego szklankę wywaru, dodałem do niego peklosól pół na pół z solą 16 g/kg i przyprawy - garść majeranku, dwie łyżeczki pieprzu, pół opakowania owoców jałowca (ok 8,5 g) trzy łyżeczki nasion gorczycy i łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu wlewałem to porcjami do drobno zmielonej frakcji w miarę wyrabiania. Stopniowo też dodawałem mięso zmielone na ósemce. Po ok dziesięciu minutach masa była już dostatecznie kleista, ubiłem ją, przykryłem talerzykiem i odstawiłem w chłodne miejsce na 24 godziny. Teraz pora na nadziewanie jelit - kaliber 28-30 wymoczone, wypłukane i przewinięte na prawą stronę, żeby nie straszyły wystającymi kosmkami. Pamiętam jak licho się nadziewało maszynką 22, ósemką Zelmotora będzie jeszcze marniej, ale już zamówiona nadziewarka 2,5 kg powinna dojechać przed następną kiełbasą Edytowane 4 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2021 [Dodano: 04 mar 2021 - 12:53] W gotowym wyrobie ta strona jelita jest na zewnątrz i nie styka się z naszym mięskiem. Dokładnie tak, z naciskiem na "powinna" Takiego wyprztyka nie opłacało się wiązać do wedzarni, odparzyłem na biało. Konsystencja ok, smak też. Jadą już sitka o większym rozmiarze oczek, z takiego mięsa spokojnie można robić wędliny mniej rozdrobnione. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) I gotowe 3 godzinki w 85-90 stopni, kiełbasa się fajnie dopiekła, kolorek też niczego sobie. Jutro się okaże, co mi tym razem wyszło. Robiąc dla siebie niemal za każdym razem tworzę przepis, inaczej nieco doprawiam. I to właśnie w tym hobby jest piękne [Dodano: 04 mar 2021 - 21:16] Słabo widać, na deflektorze stoi miseczka z wodą, zobaczymy, jak wyjdzie skórka po dopiekaniu z nawilżaniem. [Dodano: 04 mar 2021 - 21:39] Nie wytrzymałem do rana Jak widać kiełbasa zwięzła, soczysta, ale nie wodnista. Smak czosnkowo jałowcowy, musi trochę podeschnąć, bo na razie nieco mało słona. Gorczycy mogłem dać więcej. Edytowane 4 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2021 Miki coś nie pykło, z tym podpiekaniem po 3h w temp.90C kiełba powinna być bardziej pomarszczona. Może termometr nawalił w beczce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2021 Miki coś nie pykło, z tym podpiekaniem po 3h w temp.90C kiełba powinna być bardziej pomarszczona. Może termometr nawalił w beczce?Jest dopieczona jak należy. A że się nie chciała pomarszczyć... Może ta miseczka z wodą na deflektorze jest przyczyną? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-698871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Jak sądzicie - wczoraj zmielone ok 17-tej, ładnie się prezentuje, miałem dzisiaj dodać czosnek i jałowiec, wyrobić i nadziewać Zelmotorem. Po wszczęciu sporu przez Allegro sprzedawca nadziewarki wysłał ją dzisiaj, powinna jutro być w punkcie. Jak sądzicie - wytrzyma do jutra? Czy nadziać maszynką, nie czekając? Edytowane 10 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2021 Wytrzyma ,ale w warunkach chłodniczych.Możesz ustawic na 2 C i będzie dobrze Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2021 Moja chłodnia melduje, że da się zrobić Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Prawie dopieczona Edytowane 12 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) I gotowa Z przepisu wyleciała golonka, podwoiłem ilość łopatki i dodałem całą karkówkę ok 2 kg. Tym razem zrobiłem klasyfikację, wyszło ponad dwa kilo pierwszej klasy, zmieliłem na szarpaku, resztę zmieliłem na oczkach osiem mm. Jutro się okaże co z tego wyszło Znowu się nie pomarszczyła Edytowane 12 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) To już inna kiełbasa Czuć grubiej zmieloną frakcję, jest bardziej krucha, i smaczna, choć nieco inaczej. Za poprzednią dawałem sobie 3+, tę już mogę ocenić na 4. Edytowane 12 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18182-wieprzowo-indycza-dopiekana/#findComment-699698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.