Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu... hmmm będzie rok z kolegą masarzem z Dziada pradziada z Niemiec robiliśmy eksperyment pod tytułem salami...

On przekonywał mnie że rodzaj mięsa ma małe znaczenie... Hmmm...

Zrobiliśmy wołowe, drobiowe,z kangura, z bażanta i wieprzowe (wstawię jutro jak rozkroję) ... Ciekawe nie?

 

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

e6e5758b1ddb2fdafb896525b71cbbfd.jpg

3b51f3e10ba1e751c3c2adf6b9415924.jpg

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18193-takie-ma%C5%82e-co-nie-co/
Udostępnij na innych stronach

Nic mi się nie pomyliło... Kartki są widoczne, mięso w "kurczaku" to same pałki... robiłem więc wiem co dałem... Sorry daliśmy było nas dwóch...

Hmmm powiem szczerze że nie bardzo wiem co mam powiedzieć...

Najbardziej wyraziste jest to wołowe i z kangura, ale słowo daje że wszystkie są naprawdę wysokiego lotu, mimo dojrzewania bez komory dbania o wilgotności, temperatury etc tak po "niemiecku" bo w starej niemiekiej "żywej" piwnicy ...

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18193-takie-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-699290
Udostępnij na innych stronach

 

 

mimo dojrzewania bez komory dbania o wilgotności, temperatury etc tak po "niemiecku" bo w starej niemiekiej "żywej" piwnicy ...

No, bo miałeś do dyspozycji komorę jedną z najlepszych, naturalną :thumbsup: .

Bardzo ładne przekroje, bezpierścieniowe obsuszanie i pożądane rozdrobnienie tłuszczu.

Napisz coś więcej o zastosowanej technologii rozdrabniania mięsa i tłuszczu.

Czy salami były szczepione, czy też naturalnie zakwaszone i z jakim efektem końcowym (chodzi mi o odczucie kwaśności w gotowym wyrobie).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18193-takie-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-699291
Udostępnij na innych stronach

Aniu powiem Ci szczerze... Dobrałem się do tych batonów po roku, Wiola ilekroć je widziła pytała czy ja to będę jadł, i tak siłą rzeczy jakiś czas temu przestałem się tymi wędlinami interesować... Teraz jak próbuję to żałuję a może i dobrze że nie tykałem...

Tak były szczczepione, są w sztucznych osłonkach, dawki i kultury podam jak to spontaniczne zdarzenie zbiorę do kupy... Na razie sam jestem w szoku... smakowym... Mam jeszcze dwa batony wieprzowe i jeden z królika wiem wiem sam nie wierzę co piszę

 

PS

Sam nikt z rodzinki nie chce próbować

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18193-takie-ma%C5%82e-co-nie-co/#findComment-699297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.