altar3 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ponieważ jestem nowy na forum i zielony w sztuce wędzenie bo dopiero zaczynam, na początek chciałem się przywitać więc witam wszystkich serdecznie. A teraz moje pytanie na początek.Zrobiłem zalewę do peklowania, mam nie całe 900 gram schabu i 1 kg boczku w dwóch kawałkach. Zalewy zrobiłem z 800 ml wody i 88 gram peklosoli. Według jakieś tabeli z tego forum. Czas peklowania 9 dni.Do schabu zrobiłem nastrzyk z 75 ml, i tu chba zrobiłem mały błąd i wstrzyknąłem za dużo.Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Mięso jes w zamykanych pojemnikach na żywność i schab ledwo się zmieścił więc żeby się nie wylało zamknąłem pojemnik, czy może tak być czy musi być dostęp powietrza?Najważniejsze aby polędwica (po Twojemu schab ) była cała przykryta w peklosolance. Dostęp powietrza nie zalecany,[Dodano: 15 kwi 2021 - 00:06]Temp. peklowania 4'C-8'C zalecana okolica 6'C Ps. Witaj Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-703991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Dostęp powietrza nie zalecany, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-703992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Może źle się wyraziłem z pośpiechu. Chodziło mi o to aby polędwica była cała w peklosolance. Dla mnie gdy mięso styka się z powietrzem oznacza że jest na powierzchni - znaczy sinieje i psuje się. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-703994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 aby polędwica była cała w peklosolance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-703995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Poleciałem skrótem myślowym Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-703996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altar3 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziękuje bardzo za odpowiedź. I dziękuję że uświadomiłeś mnie że polędwica to tak naprawdę ze schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-704052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Spoko Przewracaj sobie ten pojemnik codziennie aby mieć pewność że polędwica jest w peklosolance (tylko sprawdź czy przykrywka szczelna )A jak spodoba Ci się hobby, to prócz cennych filmików https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/polecam też zakup książki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17569-atlas-rozbioru-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-krok-po-kroku/?do=findComment&comment=700733Pozycja godna uwagi. [Dodano: 15 kwi 2021 - 13:57]Co tu długo szukać : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10989-kasseler-kasler/page-4Poczytaj od postu 61 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18278-przechowywanie-mi%C4%99sa-podczas-peklowania/#findComment-704060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.