Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Śniadaniowa, angielska kiełbaska, drobnorozdrobniona i nietrwała.

Kiełbaska pochodzi z Walii i jest bardzo popularna w całym UK.

 

Skład:

Mięso wieprzowe II klasy - 2.8kg

por - 0.5kg

woda - 0.5l

bułka tarta lub mielone sucharki - 0.25kg

 

Przyprawy

sól - 17g/kg

pieprz biały - 2g/kg

gałka muszkatułowa - 0.5g/kg

imbir mielony - 0.5g/kg

 

Materiały pomocnicze:

jelita wieprzowe rozmiar do 32mm

 

Bułkę tartą wrzucamy do wody i zostawiamy w lodówce na 2 godziny.

post-40035-0-26677100-1618610705_thumb.jpg  post-40035-0-02693300-1618610721_thumb.jpg

 

Mięso mielimy na sitku 5mm.  

post-40035-0-31851600-1618610749_thumb.jpg  post-40035-0-55423800-1618611100_thumb.jpg

 

Pora kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

post-40035-0-06856900-1618610768_thumb.jpg  post-40035-0-98890700-1618611117_thumb.jpg

 

Dodajemy sól i przyprawy i mieszamy.

post-40035-0-07862100-1618611158_thumb.jpg

 

Całość mielimy jeszcze raz na sitku 5mm.

Dodajemy bułkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie mieszmy do kleistości.

Luźno nadziewamy w jelita i odkręcamy w niewielkie kiełbaski 10-15cm.

post-40035-0-61541700-1618611170_thumb.jpg

 

Kiełbaske smażymy na patelni lub grillujemy.

Jest to jedna z wersji angielskich kiełbasek śniadaniowych, które są smażone na patelni

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko czy aby na pewno   sól 27g/kg ???  To wyjdzie a'la Wieliczka.
 

Por nie zawiera soli i bułka tarta nie za dużo. Ale i tak mi wyszło soli ponad 21 gr/kg. Myślę że łatwo "dostroić" słoność do swojego poziomu. Zrobić farsz pod swój poziom słoności np. 18gr/kg soli w farszu. Odkręcić jedną kiełbaskę i usmażyć.  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704363
Udostępnij na innych stronach

Fajnie że pojawia się coś z innego kręgu kultury kulinarnej a nie tylko "16".???? Pewnie jej nie zrobię tak jak wielu innych, życia braknie. Bardziej sugestia do "Zielonych" może przenieś do wyroby z innych stron świata z dopiskiem Walia.?

 

???? To błąd pisania z fonu ma być buźka ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704372
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.