sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Śniadaniowa, angielska kiełbaska, drobnorozdrobniona i nietrwała.Kiełbaska pochodzi z Walii i jest bardzo popularna w całym UK. Skład:Mięso wieprzowe II klasy - 2.8kgpor - 0.5kgwoda - 0.5lbułka tarta lub mielone sucharki - 0.25kg Przyprawysól - 17g/kgpieprz biały - 2g/kggałka muszkatułowa - 0.5g/kgimbir mielony - 0.5g/kg Materiały pomocnicze:jelita wieprzowe rozmiar do 32mm Bułkę tartą wrzucamy do wody i zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Mięso mielimy na sitku 5mm. Pora kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy sól i przyprawy i mieszamy. Całość mielimy jeszcze raz na sitku 5mm.Dodajemy bułkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie mieszmy do kleistości.Luźno nadziewamy w jelita i odkręcamy w niewielkie kiełbaski 10-15cm. Kiełbaske smażymy na patelni lub grillujemy.Jest to jedna z wersji angielskich kiełbasek śniadaniowych, które są smażone na patelni Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Fajna kiełbaska coś innego na grilla.Tylko czy aby na pewno sól 27g/kg ??? To wyjdzie a'la Wieliczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Tylko czy aby na pewno sól 27g/kg ??? To wyjdzie a'la Wieliczka. Por nie zawiera soli i bułka tarta nie za dużo. Ale i tak mi wyszło soli ponad 21 gr/kg. Myślę że łatwo "dostroić" słoność do swojego poziomu. Zrobić farsz pod swój poziom słoności np. 18gr/kg soli w farszu. Odkręcić jedną kiełbaskę i usmażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Fajnie że pojawia się coś z innego kręgu kultury kulinarnej a nie tylko "16".???? Pewnie jej nie zrobię tak jak wielu innych, życia braknie. Bardziej sugestia do "Zielonych" może przenieś do wyroby z innych stron świata z dopiskiem Walia.? ???? To błąd pisania z fonu ma być buźka ???? Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Przepraszam za błąd. Faktycznie powinno być 17g/kg. Na kilogram całej masy z porem, bułką i wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Jadłem kiedyś też w Bawarii kiełbasę jarzynową,,tylko zamiast pora była zielona fasolka szparagowa. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18283-kie%C5%82basa-wieprzowa-z-porem/#findComment-704416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.