Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chciałbym dowiedzieć się :

Jak najlepiej przechowywać mąkę ok.20 kg. teraz latem. Zimą nie było tego problemu, ażeby nie wlazły do niej mole i ine robactwo. W foliowych workach szczelnie zamkiętych to nie wiem ale chyba zły pomysł? Albo rozwiesić jakieś lepy.

Jak wy to robicie :question: zaznaczam że u mnie mole lataja "spożywcze" ostatnio zeżarły mi suszone grzyby ( w tamtym roku) :devil: Teraz trzymam w przewiewnych workach.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68423
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi np o zwykla make pszenna amerykanska to nie rozni sie ona praktycznie niczym od polskiej.Co zas do podwyzszonej ilosci bialka to daje ono lepsza strukture ciastu, lepiej rosnie i jest jedrniejsze.Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68848
Udostępnij na innych stronach

Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi.

oj coś mi się wydaje że nigdy nie byłaś w piekarni :cool: - nie każdy chleb robi się w formach czy koszyczkach,

chleb "powszedni" po nadaniu kształtu wyrasta na deskach i wkłada się go bezpośrednio do pieca na trzony.

Myślę że nie ma sensu dalej toczyć tej dyskusji, ja nadal uważam że mąka do chleba to zwykła mąka - Ty upierasz się że to mąka specjalna...mamy na forum piekarza, może się wypowie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68874
Udostępnij na innych stronach

Niedawno wyszła gazetka P. M. Zielińskiej ze strony chleb.info.pl i tam jest takie motto , tytuł rozdziału "Z każdej mąki będzie chleb".

:question: Może to i prawda :question: Tylko jaki :question:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68879
Udostępnij na innych stronach

mamy na forum piekarza, może się wypowie

Po konsultacji z piekarzem " NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK MĄKA NA CHLEB"

 

Do piekarni przywożą mąkę o różnej zawrtości glutenu (wszystko zależy od ziarna które było przemielone na mąkę)

 

W piekarni MaJaMi używa się mąki :

 

pszenna 500, 650

żytnia od 520 do 2000

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68884
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi.

oj coś mi się wydaje że nigdy nie byłaś w piekarni :cool: - nie każdy chleb robi się w formach czy koszyczkach,

chleb "powszedni" po nadaniu kształtu wyrasta na deskach i wkłada się go bezpośrednio do pieca na trzony.

Myślę że nie ma sensu dalej toczyć tej dyskusji, ja nadal uważam że mąka do chleba to zwykła mąka - Ty upierasz się że to mąka specjalna...mamy na forum piekarza, może się wypowie

W piekarni bylam,nawet tam pracowalam i wiem ze stosuje sie tam make o wyzszej zawartosci glutenu, bo chleb jest lepszy.Wiem to rowniez ze swojego doswiadczenia.Jesli z tego samego przepisu zarobimy ciasto ze zwyklej najtanszej maki i z chlebowej (o wyzszej zawartosci glutenu) to jak myslicie ktory bedzie lepszy?Przerobilam juz to nieraz i chleb pieczony na kamieniu z najtanszej maki robil sie plackowaty.

Nie wspomne juz o tym ze w sklepach mozna kupic make na ktorej pisze: maka chlebowa i wlasnie ona ma wieksza ilosc glutenu?

 

A tu taka ciekawostka: http://www.club-paneo.com/pl_pl/choosing-the-right-ingredients-2.html

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-70158
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei przeprowadziłem takie doświadczenie:

Kolega, który jest technikiem piekarstwa, potwierdził to, że o "jakości" rośnięcia i strukturze upieczonego chleba stanowi właśnie gluten, którego w mąkach sklepowych jest baaaaardzo mało.

W czasie swojej pracy zawodowej tak oto sprawdzali tzw. moc mąki:

W niewielkim naczyniu mieszali mąkę pszenną z wodą i formowali z tego ciasta wałeczek. Następnie pod bieżącą wodą wypłukiwali ten wałeczek tak długo, aż pozostał z tego wałeczka jeszcze mniejszy wałeczek, który miał konsystencję gumowatą. To był właśnie gluten. Jeśli dało się ten wałeczek rozciągnąć przynajmniej dwukrotnie to znaczyło, że mąka jest mocna.

To samo przeprowadziliśmy u mnie w domu z mąką kupioną w sklepie - typ 650.

... i co się okazało? - wypłukało się wszystko - znaczy się - zero glutenu (a przynajmniej śladowe ilości).

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-70209
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

piekliście taki chlebek swojski? www.chlebswojski.com

wczoraj znalazlam tą stronkę i zastanawiam się czy proporcje mąki są właściwe ;)

przyznam się że to będzie mój debiut ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78107
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym dowiedzieć się :

Jak najlepiej przechowywać mąkę ok.20 kg. teraz latem. Zimą nie było tego problemu, ażeby nie wlazły do niej mole i ine robactwo. W foliowych workach szczelnie zamkiętych to nie wiem ale chyba zły pomysł? Albo rozwiesić jakieś lepy.

Jak wy to robicie zaznaczam że u mnie mole lataja "spożywcze" ostatnio zeżarły mi suszone grzyby ( w tamtym roku) Teraz trzymam w przewiewnych workach.

koniecznie od wiosny do jesieni rozwiesic takie plastry zapachowe z lepem na mole,szkoda maki .

ja przechowuje w plastiowych wiaderkach po farbie,ale jak nic nie malowales ostatnio :grin: to kup takowe zapmykane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78125
Udostępnij na innych stronach

BabciuZosiu Proporcje są właściwe, jednak jeśli robisz taki chleb pierwszy raz to daj więcej mąki pszennej. Błędem w opisie jest tylko, że w zakwasie są drożdżę. Ich tam nie powinno być tylko bakterie kwasu mlekowego. Dlatego pierwszy zakwas proponuję poprowadzić na soku z kapusty kwaszonej lub ogórków.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78141
Udostępnij na innych stronach

Dlatego pierwszy zakwas proponuję poprowadzić na soku z kapusty kwaszonej lub ogórków.

Lub na żurku . :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78962
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie wiem gdzie to pytanie umieścić, a nie chcę zakładać nowego tematu:

 

Czy przechowywanie mąki w zamkniętych pojemnikach (szczelnych ,

oczywiście do kontaktu z żywnością dostosowane) jest to dobre

czy muszą być przewiewne worki.

Chodzi mi o pojemniki na jakieś 25 kg. Oczywiście do użytku bieżącego.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125819
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak przechowuję w szczelnych pojemnikach ze względu na wołki zbożowe.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125821
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak przechowuję w szczelnych pojemnikach ze względu na wołki zbożowe.

No właśnie ale czy tak jest dobrze bo latem mole, a teraz do domu cisną się myszy.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125822
Udostępnij na innych stronach

Ja nie zaobserwowałam negatywnego wpływu trzymania w szczelnych pojemnikach na mąkę ale zwykle trzymam po ok 10 kg .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125840
Udostępnij na innych stronach

Z punktu znajomości surowców :lol: mąka powinna mieć możliwość "oddychania" ale być jednocześnie zabezpieczoną przed szkodnikami

mąka szczelnie zamknięta może zatęchnąć

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125903
Udostępnij na innych stronach

mąka powinna mieć możliwość "oddychania" ale być jednocześnie zabezpieczoną przed szkodnikami

mąka szczelnie zamknięta może zatęchnąć

Zgadzam się z Tobą choć nie bardzo wiem jakie to miałoby być opakowanie bo worki to wołki bez problemu przegryzają .Przy takiej ilości jaką ja trzymam nie zdarzyło mi się zatęchnięcie mąki choć wiem , że to teoretycznie może się zdarzyć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125915
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy przechowywanie mąki...

Witam

Kilka informacji z wspanialej książki: K. Pyszkowskiej Potrawy mączne z serii Biblioteczka Kulinarna wydanej przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze w 1961 roku.

 

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-130574
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.