majus Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Maja 2009 z...bychu,czy może o to Ci chodzi?http://www.evergreen.pl/gluten-pszenny-seitan-p-707.html Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Maja 2009 czy może o to Ci chodzi? http://www.evergreen.pl/g...itan-p-707.html Chyba tak :shock: A czemu ja nie znalazłem :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Maja 2009 Chciałbym dowiedzieć się :Jak najlepiej przechowywać mąkę ok.20 kg. teraz latem. Zimą nie było tego problemu, ażeby nie wlazły do niej mole i ine robactwo. W foliowych workach szczelnie zamkiętych to nie wiem ale chyba zły pomysł? Albo rozwiesić jakieś lepy. Jak wy to robicie :question: zaznaczam że u mnie mole lataja "spożywcze" ostatnio zeżarły mi suszone grzyby ( w tamtym roku) :devil: Teraz trzymam w przewiewnych workach. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Maja 2009 z_bychu, w pomieszczeniu, gdzie przechowuję mąkę, położyłem kilka tekturek z kasetkami z żelem przeciw molom firmy Johnson. Nazywa się to Raid. Pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Maja 2009 Tak też zrobię. :!: :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Maja 2009 Jesli chodzi np o zwykla make pszenna amerykanska to nie rozni sie ona praktycznie niczym od polskiej.Co zas do podwyzszonej ilosci bialka to daje ono lepsza strukture ciastu, lepiej rosnie i jest jedrniejsze.Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Maja 2009 Izunia a co ty uważasz za zwykłą mąkę a co tę dobrą, co nie robi się placek? :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Maja 2009 Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi.oj coś mi się wydaje że nigdy nie byłaś w piekarni - nie każdy chleb robi się w formach czy koszyczkach, chleb "powszedni" po nadaniu kształtu wyrasta na deskach i wkłada się go bezpośrednio do pieca na trzony. Myślę że nie ma sensu dalej toczyć tej dyskusji, ja nadal uważam że mąka do chleba to zwykła mąka - Ty upierasz się że to mąka specjalna...mamy na forum piekarza, może się wypowie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Maja 2009 Niedawno wyszła gazetka P. M. Zielińskiej ze strony chleb.info.pl i tam jest takie motto , tytuł rozdziału "Z każdej mąki będzie chleb". :question: Może to i prawda :question: Tylko jaki :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Maja 2009 mamy na forum piekarza, może się wypowie Po konsultacji z piekarzem " NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK MĄKA NA CHLEB" Do piekarni przywożą mąkę o różnej zawrtości glutenu (wszystko zależy od ziarna które było przemielone na mąkę) W piekarni MaJaMi używa się mąki : pszenna 500, 650 żytnia od 520 do 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-68884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Sprobojcie upiec chleb bez formy ze zwyklej maki,to zrobi sie z niego placek.No chyba ze bedzie baaardzo geste ciasto, czego sie nie robi.oj coś mi się wydaje że nigdy nie byłaś w piekarni - nie każdy chleb robi się w formach czy koszyczkach, chleb "powszedni" po nadaniu kształtu wyrasta na deskach i wkłada się go bezpośrednio do pieca na trzony. Myślę że nie ma sensu dalej toczyć tej dyskusji, ja nadal uważam że mąka do chleba to zwykła mąka - Ty upierasz się że to mąka specjalna...mamy na forum piekarza, może się wypowie W piekarni bylam,nawet tam pracowalam i wiem ze stosuje sie tam make o wyzszej zawartosci glutenu, bo chleb jest lepszy.Wiem to rowniez ze swojego doswiadczenia.Jesli z tego samego przepisu zarobimy ciasto ze zwyklej najtanszej maki i z chlebowej (o wyzszej zawartosci glutenu) to jak myslicie ktory bedzie lepszy?Przerobilam juz to nieraz i chleb pieczony na kamieniu z najtanszej maki robil sie plackowaty. Nie wspomne juz o tym ze w sklepach mozna kupic make na ktorej pisze: maka chlebowa i wlasnie ona ma wieksza ilosc glutenu? A tu taka ciekawostka: http://www.club-paneo.com/pl_pl/choosing-the-right-ingredients-2.html Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-70158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja z kolei przeprowadziłem takie doświadczenie:Kolega, który jest technikiem piekarstwa, potwierdził to, że o "jakości" rośnięcia i strukturze upieczonego chleba stanowi właśnie gluten, którego w mąkach sklepowych jest baaaaardzo mało.W czasie swojej pracy zawodowej tak oto sprawdzali tzw. moc mąki:W niewielkim naczyniu mieszali mąkę pszenną z wodą i formowali z tego ciasta wałeczek. Następnie pod bieżącą wodą wypłukiwali ten wałeczek tak długo, aż pozostał z tego wałeczka jeszcze mniejszy wałeczek, który miał konsystencję gumowatą. To był właśnie gluten. Jeśli dało się ten wałeczek rozciągnąć przynajmniej dwukrotnie to znaczyło, że mąka jest mocna.To samo przeprowadziliśmy u mnie w domu z mąką kupioną w sklepie - typ 650.... i co się okazało? - wypłukało się wszystko - znaczy się - zero glutenu (a przynajmniej śladowe ilości). Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-70209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 piekliście taki chlebek swojski? www.chlebswojski.comwczoraj znalazlam tą stronkę i zastanawiam się czy proporcje mąki są właściwe przyznam się że to będzie mój debiut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Chciałbym dowiedzieć się : Jak najlepiej przechowywać mąkę ok.20 kg. teraz latem. Zimą nie było tego problemu, ażeby nie wlazły do niej mole i ine robactwo. W foliowych workach szczelnie zamkiętych to nie wiem ale chyba zły pomysł? Albo rozwiesić jakieś lepy. Jak wy to robicie zaznaczam że u mnie mole lataja "spożywcze" ostatnio zeżarły mi suszone grzyby ( w tamtym roku) Teraz trzymam w przewiewnych workach.koniecznie od wiosny do jesieni rozwiesic takie plastry zapachowe z lepem na mole,szkoda maki . ja przechowuje w plastiowych wiaderkach po farbie,ale jak nic nie malowales ostatnio :grin: to kup takowe zapmykane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 BabciuZosiu Proporcje są właściwe, jednak jeśli robisz taki chleb pierwszy raz to daj więcej mąki pszennej. Błędem w opisie jest tylko, że w zakwasie są drożdżę. Ich tam nie powinno być tylko bakterie kwasu mlekowego. Dlatego pierwszy zakwas proponuję poprowadzić na soku z kapusty kwaszonej lub ogórków. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Września 2009 Bardzo Ci dziękuję wnuczku. Niestety nie znalazłam tam informacji o drożdżach....tylko o naturalnych drożdżach ))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Września 2009 Dlatego pierwszy zakwas proponuję poprowadzić na soku z kapusty kwaszonej lub ogórków. Lub na żurku . :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-78962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 26 Września 2010 Nie wiem gdzie to pytanie umieścić, a nie chcę zakładać nowego tematu: Czy przechowywanie mąki w zamkniętych pojemnikach (szczelnych ,oczywiście do kontaktu z żywnością dostosowane) jest to dobre czy muszą być przewiewne worki.Chodzi mi o pojemniki na jakieś 25 kg. Oczywiście do użytku bieżącego. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 26 Września 2010 Ja jednak przechowuję w szczelnych pojemnikach ze względu na wołki zbożowe. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Września 2010 Ja jednak przechowuję w szczelnych pojemnikach ze względu na wołki zbożowe. No właśnie ale czy tak jest dobrze bo latem mole, a teraz do domu cisną się myszy. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Września 2010 Ja nie zaobserwowałam negatywnego wpływu trzymania w szczelnych pojemnikach na mąkę ale zwykle trzymam po ok 10 kg . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Września 2010 No i tez tak zrobię będzie przynajmniej czyściej na korytarzu. :smile: Przecież prawie dziennie się ją otwiera to i się przewietrza. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Września 2010 Z punktu znajomości surowców :lol: mąka powinna mieć możliwość "oddychania" ale być jednocześnie zabezpieczoną przed szkodnikamimąka szczelnie zamknięta może zatęchnąć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Września 2010 mąka powinna mieć możliwość "oddychania" ale być jednocześnie zabezpieczoną przed szkodnikami mąka szczelnie zamknięta może zatęchnąćZgadzam się z Tobą choć nie bardzo wiem jakie to miałoby być opakowanie bo worki to wołki bez problemu przegryzają .Przy takiej ilości jaką ja trzymam nie zdarzyło mi się zatęchnięcie mąki choć wiem , że to teoretycznie może się zdarzyć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-125915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy przechowywanie mąki... Witam Kilka informacji z wspanialej książki: K. Pyszkowskiej Potrawy mączne z serii Biblioteczka Kulinarna wydanej przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze w 1961 roku. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1853-pieczywow%C5%82asne-pieczywo/page/3/#findComment-130574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.