mctom Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2021 Witam Termoobieg do wędzarnii 40cm x 40cm x 80cm. Chciałbym z góry przeprosić jeżeli temat był już poruszony, ale przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi na problem mnie nurtujący. ....ale do sedna Zauważyłem dwa podstawowe metody montażu wentylatora. 1. Wentylator zamontowany w podstawie wędzarni otoczony przez spiralę grzewczą2. Wentylator zamontowany na tylnej sciance wędzarni ponad deflektorem Proszę o podanie wad i zalet powyższych rozwiązań Ostatnie pytanie(a) czy przy montażu termoobiegu wewnątrz komory potrzebny nadal bedzie dolot dolny powietrza i czy przy takim rozwiązaniu montować wentylator kanałowy czy nie Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Wędzarnia to nie piekarnik. Powinien w niej występować naturalny przepływ powietrza. Dopływ i odbiór. Niewskazane wg mnie jest mieszanie dymu poprzez wentylator w komorze. Dym winien w sposób płynny przebiegać przez wędzarnię.Wentylator można jedynie umieścić na wlocie powietrza do komory w celu osuszania przed wędzeniem. Powiem Ci, że sam go zamontowałem, jednak obecnie nie używam. Naturalny przepływ powietrza w zupełno#ci wystarcza. Edytowane 30 Października 2021 przez Rafal78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-729460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctom Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-729566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2021 @Rafal78 To co napisałeś, większość z nas uznaje jako prawdy absolutne. Jednak jak to czytam, to wtedy przed oczami staje mi rysunek z jednym ze schematów wędzarni przemysłowych, który jest gdzieś w czeluściach forum.Mianowicie zamknięty obieg dymu. Może ktoś z fachowców wypowiedziałby się na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-729987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2021 Ja mam umieszczony na tylnej ścianie wędzarni. I nie jest używany przy wędzeniu ,a jedynie przy dopiekaniu wsadu celem lepszego rozkładu temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-730021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2021 Ja teraz przerabiam grzałki w swojej wędzarni -miałem 2szt z piekarnika takie "prostokątne" no i się spaliły -nie mam pojęcia od czego -chyba jakieś przepięcie było bo szlak trafił 2 grzałki i sterownik.Obecnie będę montował zestaw z grzałki + wentylatora termoobiegu -wentylator w tym przypadku jest tylko i wyłącznie w celu lepszego odprowadzania ciepła z grzałki która ma bardzo małą powierzchnię grzewczą, a doprowadzenie dymu jest jakieś 15cm NAD deflektorem i mam nadzieję, że wentylator nie będzie miał zbytniego wpływu na przepływ dymu -w razie co zmniejszę mu obroty jakimś regulatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-730084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2021 Ja mam umieszczony na tylnej ścianie wędzarni. I nie jest używany przy wędzeniu ,a jedynie przy dopiekaniu wsadu celem lepszego rozkładu temperatur Do podpiekania wentylator w komorze (tzw. Termoobieg) na pewno się sprawdza. A i bez niego spokojnie podpieczesz wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-730326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Listopada 2021 A i bez niego spokojnie podpieczesz wyroby Zgadza się ale miałem z odzysku więc wykorzystałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-730488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Ja mam wentylator na spodzie wędzarni pod grzałkami. W tylnej ścianie moim zdaniem miałby sens gdyby był z grzałką tak jak w piekarniku. Edytowane 5 Listopada 2021 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18588-umieszczenie-wentylatora/#findComment-730492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.