Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

Cieszę się, że znalazłem w sieci to forum, mam w życiu zasadę, że niepotrzebnych błędów nie warto popełniać. Od początku mojej przygody z wędzeniem kieruję się wiedzą z forum, a samo przygotowywanie w ten sposób jedzenia daje mi dużo frajdy :) będę tutaj zamieszczał zdjęcia swoich wyrobów, głównie dla siebie żeby zrobić sobie taki mały pamiętnik, a jeśli ktoś sobie popatrzy i rzuci dobrym albo złym słowem, będzie mi tym bardziej miło.

[Dodano: 02 gru 2021 - 08:35]

Zgodnie z zaleceniami z forum postanowiłem zbudować wędzarnie typu kibelek :)

Pierwsze murowanie w życiu i pierwsze wędzenie w beczce bo nie mogłem się doczekać zanim powstanie drewniana konstrukcja.

post-108336-0-83460700-1638433941_thumb.jpg

post-108336-0-13026700-1638434008_thumb.jpg

post-108336-0-14371000-1638434043_thumb.jpg

post-108336-0-42401500-1638434084_thumb.jpg

post-108336-0-88088300-1638434130_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/
Udostępnij na innych stronach

No i pięknie pomalowane :clap::thumbsup:

Pierwsza rada pozbądź się tego termometra i zainwestuj w jakiś z przewodem gdzie sondę będziesz mógł puścić między wędzonkami.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735082
Udostępnij na innych stronach

Działam na dwa, na którymś ze zdjęć widać kabelek, wieszam sondę takiego elektronicznego termometru z Ikea. Ten wkręcany który widać na zdjęciu na froncie beczki zaniża temperaturę o prawie 10 stopni :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735087
Udostępnij na innych stronach

na którymś ze zdjęć widać kabelek, wieszam sondę takiego elektronicznego termometru z Ikea.

A rzeczywiście jest :thumbsup:, się skupiłem na tym kotłowym.

10'C to i tak niezły wynik. Gdy ja mam w wędzarni 65'C to na drzwiach pokazuje 12'C :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735088
Udostępnij na innych stronach

W beczce robilem jeszcze raz wędzonki i raz kiełbasę z przepisu forumowego dziadka z fajnym rezultatem. W beczce wędzi się całkiem sprawnie, przynajmniej póki temperatury są plusowe. Jednak ciężko mi się w niej operowało i była "nieustawna". Dlatego wziąłem się za konstrukcję swojego kibelka i na pierwszy ogień poszły pstrągi. Teraz nie mogę się doczekać wielkiego świątecznego wędzenia i już planuje powoli co będę robił;) po pierwszych próbach mam tyle zamówień od rodziny i znajomych, że chyba będę musiał wziąć wolne przed świętami ???? też tak macie, doświadczeni zadymiarze?

post-108336-0-73250900-1638468172_thumb.jpg

post-108336-0-72752000-1638468234_thumb.jpg

post-108336-0-45352400-1638468289_thumb.jpg

post-108336-0-41145100-1638468349_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735197
Udostępnij na innych stronach

 

 

W beczce wędzi się całkiem sprawnie,

W tym wypadku to był prawie kibelek :D

To przykład dla wszystkich "beczkowców" którzy nie rozumieją dlaczego doradzamy im zlikwidować "kilometrowe" kanały czy wyjść z ziemi.


[Dodano: 02 gru 2021 - 19:16]

 

 

po pierwszych próbach mam tyle zamówień od rodziny i znajomych, że chyba będę musiał wziąć wolne przed świętami ???? też tak macie, doświadczeni zadymiarze?

Teraz masz przerąbane :D:thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735199
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to wynika z jakiejś takiej tradycji. Gdybym nie znalazł forum to pewnie zrobiłbym wedzarke taką jak miał mój dziadek i reszta ludzi z wioski, czyli beczka przykryta mokrym workiem jutowym z dwumetrowym kanalem w ziemi przykrytym blachą. I pewnie dalej myślalbym, że wędzonki dziadka były najlepsze na świecie, mimo że faktycznie to były czarne z zewnątrz i z szarym okiem w środku :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735202
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę, że to wynika z jakiejś takiej tradycji. Gdybym nie znalazł forum to pewnie zrobiłbym wedzarke taką jak miał mój dziadek i reszta ludzi z wioski, czyli beczka przykryta mokrym workiem jutowym z dwumetrowym kanalem w ziemi przykrytym blachą. I pewnie dalej myślalbym, że wędzonki dziadka były najlepsze na świecie, mimo że faktycznie to były czarne z zewnątrz i z szarym okiem w środku

Większość tak zaczynała.

A teraz najfajniejsze pytanie jakie słyszę to : Co ty robisz że wędzonka/kiełbasa jest uwędzona a nie jest czarna? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735204
Udostępnij na innych stronach

na pierwszy ogień poszły pstrągi.

Nie obraź się ale pstrągi skopałeś, po pierwsze są niedoczyszczone (skrzep krwi pod błoną wzdłuż kręgosłupa fuj!!! :facepalm: ) po drugie wytopiłeś z nich to co najbardziej wartościowe, po trzecie nie jestem pewny na 100% ale chyba na jednej fotce widać nieusunięte skrzela (skrzela usuwamy ponieważ dają gorzki smak), za to oczu do wędzenia możesz nie usuwać. Zwalam to na kark nowicjusza, musisz jeszcze sporo poczytać.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735243
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady, przyznam że sam nie jestem za bardzo "rybowy", rybki zrobiłem na odwiedziny mamy bo jest wielbicielka. Się właśnie zastanawiałem co z tą błoną, w kilku rybach się jej pozbyłem, w kilku została. Teraz już wiem, że to błąd ale ryby zostały zjedzone w jeden dzień, przy następnych będę madrzejszy:)

Co do tłuszczu to faktycznie, przy podpiekaniu już pod koniec odszedłem od wędzarni i temperatura skoczyła mi na jakieś 110 stopni na kilka minut, wystarczyło zeby wytopić z ryb parę kropli.

[Dodano: 02 gru 2021 - 20:45]

A co do oczu i skrzeli usunąłem je dokładnie we wszystkich rybach, gdzieś przeczytałem dokładnie to co napisałes plus to, że oczy psują się w pierwszej kolejności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735246
Udostępnij na innych stronach

i temperatura skoczyła mi na jakieś 110 stopni na kilka minut,

Wysoką temperatura zaczynasz obróbkę termiczną następnie puszczasz dym i schodzisz z temp. w dół i już nic na koniec nie podpiekasz (wędzarnia to nie piekarnik) Zerknij sobie na technologię wędzenia ryb która się nie zmienia od (x) lat jedynie zmieniają się normy wysycenia solą które jak dla mnie są za wysokie (za słono) za to gwarantujące bezpieczeństwo. Jeżeli zamierzasz rybę wędzoną zjeść dość szybko to można zejść z tych norm. Jutro zamieszczę link do technologii wędzenia ryb teraz już muszę uciekać i nie mam zbytnio czasu na szukanie.  

 

quote name='Boczuś92' timestamp='1638477908' post='735246'] oczy psują się w pierwszej kolejności.

Skrzela się psują a oczy do wędzenia można zostawić ale jak chcesz np. głowy ryb wykorzystać do wywarów itp. wyrobów to oczy koniecznie usuwamy.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18710-przygody-m%C5%82odego-zadymiacza/#findComment-735250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.