Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

... a regulację wysokości deflektora możesz zrobić na np. nakrętkach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli skrzynia wędzarnicza będzie drewniana to od razu zatop w wylewce stropu szpilki do jej przykręcenia.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

strop...  daj z 8-10 cm. pręty nie większe jak  8mm. ja daje 6mm. koniecznie gładkie.   końce prętów zawiń np taśma papierowa z naddatkiem na koncu pręta. . otwór 200 mały. wstaw takie duze wiadro ono ma coś powyżej 300. łatwo będzie ci go potem wyjąć. w koło stropu a miedzy cegłami daj np tekture dylatacyjną. taką która po zalaniu się zaraz nie rozleci od wody. Deflektor kwadrat.  ja daję 40 cm. Zrezygnuj z drzwiczek. Sama szuflada. u mnie w wątku znajdziesz gdzieś jak taka szuflade łącznie z szynami mam zrobioną. Blacha na szuflade wystarczy 2mm. Co do deflektora to daj dwa. jeden w palenisku drugi w komorze na wysokości 8 cm .wystarczy. nie ma potrzeby wyżej. 

Edytowane przez januszfeniks

strop...  daj z 8-10 cm. pręty nie większe jak  8mm. ja daje 6mm. koniecznie gładkie.   końce prętów zawiń np taśma papierowa z naddatkiem na koncu pręta. . otwór 200 mały. wstaw takie duze wiadro ono ma coś powyżej 300. łatwo będzie ci go potem wyjąć. w koło stropu a miedzy cegłami daj np tekture dylatacyjną. taką która po zalaniu się zaraz nie rozleci od wody. Deflektor kwadrat.  ja daję 40 cm. Zrezygnuj z drzwiczek. Sama szuflada. u mnie w wątku znajdziesz gdzieś jak taka szuflade łącznie z szynami mam zrobioną. Blacha na szuflade wystarczy 2mm. Co do deflektora to daj dwa. jeden w palenisku drugi w komorze na wysokości 8 cm .wystarczy. nie ma potrzeby wyżej. 

Rozumiem że taśma papierowa na prętach i karton na około stropu ma docelowo spowodować, że pod wpływem (temperatury) rozszerzalność betonu i klinkieru nie spowoduje pękania konstrukcji.

Dziękuje za dawkę cennych informacji. Zatopię szpilki z gwintem na wylot stropu po ok 10cm z każdej strony na dwa deflektory (górny komora ,dolny palenisko) - regulacja obu śrubami na gwincie.
Deflektory robicie płaskie czy nawiercacie otwory ?? Widziałem już przynajmniej 10 rodzajów - nawet kilku piętrowe.
PS.Wszystkie uzyskane tu dane od razu notuje i wprowadzam do planu.
Dzisiaj deski olcha odebrałem a jutro jadę po deski na zewnątrz.
Drzwi podwójne paleniska też już przyszły ale są jeszcze w Paczkomacie - jutro wyciągnę i zrobię fotki :D.
Udało mi się też dzisiaj zdobyć kantówki ale niestety nie 5x5 tylko 3x5 i tu pytanie - lukę między warstwą zew i wew robić 3cm czy 5cm ??

Edytowane przez Jacek Len

Te kilku piętrowe to wymysły z kosmosu ... Z dziurami odpuść. Prosty deflektor.

Wysłane z mojego 21061119DG przy użyciu Tapatalka

Zatopię szpilki z gwintem na wylot stropu po ok 10cm z każdej strony na dwa deflektory (górny komora ,dolny palenisko) - regulacja obu śrubami na gwincie.
  Deflektor stawiany na stropie paleniska - nie betonuj szpilek do deflektora ! Deflektor nie pofrunie do góry , a czyszczenie - po prostu wyjmujesz( regulacja wysokości deflektora jak MAXELL napisał nakrętkami ) zatapiasz  szpilki tylko do mocowania komory.

Muskie - to ryba 🙃

Deflektor stawiany na stropie paleniska - nie betonuj szpilek do deflektora ! Deflektor nie pofrunie do góry , a czyszczenie - po prostu wyjmujesz( regulacja wysokości deflektora jak MAXELL napisał nakrętkami ) zatapiasz szpilki tylko do mocowania komory.

OKI - rozumiem - Górny deflektor wolnostojący :thumbsup:

Cały podwójny wolnostojący

Jak cały ?? zrozumiałem że jeden deflektor ma wisieć nad paleniskiem pod stropem a drugi wolnostojący na stropie w komorze

zrozumiałem że jeden deflektor ma wisieć nad paleniskiem pod stropem
Podwójny wolnostojący na stropie. Palenisko to tylko komora z wylotem do góry optymalnie okrągłym ok 25 -28 cm średnicy . Zadne deflektory pod stropem! . To że na szufladzie jest komfortowa to już wiesz.

Muskie - to ryba 🙃

Podwójny wolnostojący na stropie. Palenisko to tylko komora z wylotem do góry optymalnie okrągłym ok 25 -28 cm średnicy . Zadne deflektory pod stropem! . To że na szufladzie jest komfortowa to już wiesz.

OKI rozumiem. :thumbsup:
Masz jakąś fotkę jak taki ma wyglądać ??

W razie czego mój email:
jaclen@poczta.fm

Na przykład tak , ale okrągły powoduje lepszy rozpływ dymu - konstrukcja na 3 czy 4 nóżkach bez znaczenia 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16684-deflektor/?p=648243 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Na przykład tak , ale okrągły powoduje lepszy rozpływ dymu - konstrukcja na 3 czy 4 nóżkach bez znaczenia

Dziękuje za link - już wiem o co chodzi.

Rozmiar deflektora jest uzależniony od otworu w stropie ale o ile większy powinien być ??

ale o ile większy powinien być ??
Pierwszy buforowy , ok 10 -15 cm większa średnica od otworu w stropie , drugi ochronny analogicznie większy od pierwszego ale tutaj minimum  10 cm większa średnica.  Oczywiście są i mniejsze ale to wydaje się być optimum . 

Muskie - to ryba 🙃

Podwójny wolnostojący na stropie. Palenisko to tylko komora z wylotem do góry optymalnie okrągłym ok 25 -28 cm średnicy . Zadne deflektory pod stropem! . To że na szufladzie jest komfortowa to już wiesz.

OKI rozumiem.

W razie czego mój email:

jaclen@poczta.fm

Muski czemu uważasz że nie pod stropem? Uzasadnij?

Rozpływ uderzenia ciepła i dymu  z komory paleniska  nad stropem jest już w komorze wędzarniczej, która działa jak komora rozprężna ,powoduje lepsze oddanie ciepła i rozpływ  dymu już w komorze.

Muskie - to ryba 🙃

Rozpływ uderzenia ciepła i dymu z komory paleniska nad stropem jest już w komorze wędzarniczej, która działa jak komora rozprężna ,powoduje lepsze oddanie ciepła i rozpływ dymu już w komorze.
Drugi deflektor w palenisku ma zapobiec wpadania ognia do komory... jeśli go nie ma to do komory potrafi się przedostawać . Waldek .. mam u siebie na czym testować. I namacalnie widzę jak pracuje wędzarnia z dwoma i jednym. Dziwię się takiej opinii. Zapraszam do siebie sam będziesz miał okazję . A dym wciśnie się wszędzie. I deflektor w komorze ładnie go rozprowadzi ..

jeśli go nie ma to do komory potrafi się przedostawać .
Tak potrafi - kwestia palenia - ale jak wiesz wędzarnia nie piec . To ideałem były by 3 ? jeden w komorze i 2 nad stropem  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Tak potrafi - kwestia palenia - ale jak wiesz wędzarnia nie piec . To ideałem były by 3 ? jeden w komorze i 2 nad stropem :D
Nie piec... Ale czasem lubi płomieniem liznąć a szczapy to nie zrąbki. Co do trzeciego ... Zostawiłem trzeci deflektor i mierzyłem temperaturę podczerwienią .. wyobraź sobie że nie było żadnej różnicy .. więc dla mnie to zbędny pomysł.

Tak potrafi - kwestia palenia - ale jak wiesz wędzarnia nie piec . To ideałem były by 3 ? jeden w komorze i 2 nad stropem  :D  

Czyli jak ja rozumiem, deflektor pod stropem spełni zadanie powstrzymania przedostania ognia do komory ale przy okazji zawróci część dymu z powrotem do komory spalania, co nie jest wskazane bo będzie dopalał to co już powinno być w komorze wędzarniczej ?

Edytowane przez Jacek Len

ale przy okazji zawróci część dymu z powrotem do komory spalania co nie jest wskazane bo będzie dopalał to co już powinno być w komorze wędzarniczej ?
:yes:  

Muskie - to ryba 🙃