beatag Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Marca 2022 Chudziak podawała w fotorelacji faktycznie szklanki ale i wagę mąki w szklance +-Foremki mam takie same jak ona dlatego dopytuje o tą ilość mąki i proporcjonalnie ilość wody chociaż wiadomo,ze ta ilość wody też jest +- ale w niektórych przepisach gramy i ml mają podobno znaczenie Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Marca 2022 Zważyłam raz jeszcze i bije się w piersi . Szklanka mąki żytniej to ok 116 gramów a pszennej 135 gramów więc mniej niż wtedy zaważyłam . Więc wysyłam update zdjęciowy choć w gruncie rzeczy te różnice wagowe nie są chyba bardzo istotne - jak nie mieści Ci się w foremce to zredukuj wszystko proporcjonalnie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Marca 2022 Wielkie dzięki -spróbuje powiększyć proporcjonalnie te składniki np 4,5 szkl mąki żytniej i 3 szkl mąki pszennej +ok 70g mąki z zakwasu i z . takiej ilości upiekę 2 chlebki .Na pewno Twój jest trochę wyższy bo mnie z tej ilości mąki to wychodzi ciasta tak po mniej niż pół foremki ale gotowy chlebek jest po brzegi Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.