oli Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 3 kawały mięsa na szynki peklowały się przez 4 dni. Okazało się że solanka zrobiła sie mętna, a 2 z tych trzech kawałków dziwnie pachną i miały jakby taką zielonę plamkę. Zapach częściowo przypominał szynkę surówą wędzoną, a częściowo trochę jakby zgniłe jajka. Wąchałem już tyle razy że sam już nie wiem. Ten trzeci kawałek pachnie ładnie tzn surowym mięsem. W związku z tym mam pytanie co robić, czy to mięso jeszcze się do czegoś nadaje. Narazie rozdzieliłem te kawałki i włożyłem do nowej solanki.Wg przepisu te szynki mają sie peklować jeszcze z 7 dni. Co teraz. Poradźcie proszę. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Oli zerknij tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=281&sid=0118743f65ef8dc04cb19bf6048d4761był podobny przypadek. Prawdopodobnie mieso było nadpsute.Nie pamietam ale chyba Maxell miał na to jakąś rade, kliknij do niego. Mirek Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Czytałem ten post, ale nie było żadnej rady na to mieso. Chodzi mi o to czy mam je wyrzucić czy co ? Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli, to wygląda mi na zbyt wysoka temperature peklowania. Dobrze, że zrobiłeś nową zalewę. Sprawdzaj mięso dwa razy dziennie i je przewracaj. Jesli jeszcze raz zrobi sie to samo to wywal. Rozumiem, że te dobrą szyneczkę zapeklowałeś oddzielnie?Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Pomijając, iz mięso mogło byc nieświeże, sprawdź dokładnie ilość peklosoli i innych dodatków, które składaja się na twoja miesznkę peklującą. Może błąd w obliczeniach? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Dziękuję za szybka odpowiedź. Pekolwanie odbywa się bez żadnych przypraw, a do solanki użyłem 50g peklosoli na 1kg szynki.Oczywiścię ta dobra szyna jest oddzielnie.A jaka jest optymalna temperatura do długoterminowego peklowania? Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli sprawdź na kalkulatorze przy peklowaniu tradycyjnym.Jesli chodzi o temp. max do 10 st.C . Najlepiej 4-6. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Parametry do solanki brałem z twojego przepisu na Szynka tylna gotowana sznurowana.Sprawdzałem i wg kalkulatora wychodzi mi ok 40g na 1 kg szynki. No chyba, że coś żle tam ustawiam.pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli Ja w tej chwili pekluję 3 szynki, zostało mi 5 dni do zakończenia , ale naczynia trzymam w chłodziarce w temperaturze ~ 5st.C.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli, ja nie sprawdzałem. Prosiłem bys sobie sprawdził, gdyż ostatnio w tej kwestii było sporo róznic zdaniowych. Jesli jest ok. to dobrze.Pamietaj także, iz naczynie nie może być zbyt "ciasne" a mięso MUSI być całkowicie przykryte zalewą.Moim zdaniem, mięso było już skazone i do tego zbyt wysoka temp. peklowania.Jak teraz, po zmianie solanki mają się szyneczki? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli - kiedyś też miałem przykrą przygodę z solanką, zmętniała i zaczęła lekko śmierdzieć,za radą forumowiczów zrobiłem nową z dodatkiem przypraw - ziele, liść laurowy, majeranek, pieprz, czosnek, weź co tam masz pod ręką - przyprawy zabiją nieprzyjemny zapach. Po uwędzeniu i sparzeniu smak był w porządku - ale u mnie nie było żadnych zielonych plam !!!Mam wrażenie, że w Twoim przypadku to nie wystarczy. Maxell coś wtedy pisał o moczeniu w occie. Poczytaj na http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=6180 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 No i poszło do kosza :devil: :devil: Wolę stracić mięso i kasę niż truć biesiadników światecznych.Kawałki ponownie zzieleniały i śmierdziały. Muszę przyznać Maxellowi rację iż prawdopodobnie była zbyt wysoka temp peklowania. Wieczorem jak zagladałem do spizarni to było ok 6 ^o ale dziś byłem predzej w domu i okazało sie że w dzień jest tam ok 12. Więc to moja wina, ale na błędach człowiek sie uczy. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i mam nadzieję że ten wątek będzie przestrogą i wyjasnieniem sprawy dla następnych.Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Oli nie łam się, ja kiedyś straciłem ponad 18 kg super mięska. Nie nadawało się po prostu do obróbki masarskiej. Cos nie tak z kwasowością.Jeszcze zdążysz zapeklować na święta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 To też jutro pędze do sklepu po mięcho żeby je zapeklować. Psikus polega na tym że sponsorem tego mięsa był mój tata i wolałbym mu nie mówic że je spieprzyłem. Zrobię podmianke i bedzie grało. :devil: Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/191-dziwny-zapach-miesa/#findComment-1068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.