Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ozorek cielęcy w sosie balatońskim

 

600 g ozorka cielęcego

sól

2 cebule

5 ziaren pieprzu

1 listek laurowy

włoszczyzna

 

Sos:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 cebule

3/4 szklanki bulionu z kostki

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

do smaku: papryka, sos

sojowy, ziele angielskie,

sól, pieprz

kilka korniszonów

 

Włoszczyznę obrać, umyć. Cebule obrać, pokroić na plastry, opiec. Ozorek oczyścić, umyć. włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Zalać świeżym wrzątkiem, posolić, przykryć, gotować 2 godz. Włoszczyznę, cebule i przyprawy dodać w połowie gotowania.

 

Przygotować sos:

czosnek obrać, przepuścić przez praską. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć w oleju, dodać koncentrat, dusić podlewając bulionem. Dodać musztardę i czosnek. Przyprawić do smaku. Korniszony posiekać, dodać do sosu. Z ozorka zdjąć skórę, pokroić go skośnie na plastry. Podawać z warzywami i sosem.

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1923-ozorek-ciel%C4%99cy-w-sosie-balato%C5%84skim/
Udostępnij na innych stronach

Bahus te wszystkie przepisy które wpisujesz z prędkością "karabinu maszynowego" to Twojego autorstwa :question:

 

pozdrawiam pełen podziwu

70% ale reszta wypróbowana przez kolegów kucharzy.

Bahus

 

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php?moje=1 tutaj masz wszystkie moje

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1923-ozorek-ciel%C4%99cy-w-sosie-balato%C5%84skim/#findComment-44548
Udostępnij na innych stronach

Bahus te wszystkie przepisy które wpisujesz z prędkością "karabinu maszynowego" to Twojego autorstwa :question:

 

pozdrawiam pełen podziwu

70% ale reszta wypróbowana przez kolegów kucharzy.

Bahus

 

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php?moje=1 tutaj masz wszystkie moje

... musiał bym się zalogować (a nie jestem użytkownikiem, więc nic z tego nie wyszło) ale, ... zajrzałem w wyszukiwarkę serwisu http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1&date1=&date2=&aut=Bahus ... i o mało nie spadłem z krzesła ... 1511 przepisów autorstwa Bahusa (od ciasteczek po wędliny :shock: ) ... to ja, w garach mieszam przez 28 lat (cześć z tego czasu zawodowo) i mam swoich przepisów coś około trzech setek (niechybnie paskudnie leniwy jestem), a Kolega Bahus pięć razy tyle (nawet mój przyjaciel Maciek Kuroń ma w swoim dorobku niewiele ponad tysiąc) ... chylę czoła - czy jesteś Bahusie zawodowym kucharzem ?

 

pozdrawiam serdecznie i (wstyd napisać) smakowicie

 

ps - szkoda Bahusie, że zdjęć nie robisz tych swoich kulinarnych wspaniałości :cry: ... pamiętaj, że "oczy również jedzą" :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1923-ozorek-ciel%C4%99cy-w-sosie-balato%C5%84skim/#findComment-44552
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul,

Udzielę Ci informacji na privie, bo tutaj cenzura może wykasować (bez wyjaśnień) Tak się stało w innym moim wątku, gdzie odbiegliśmy trochę od tematu...i zaczęliśmy rozmowę o jagodach.

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1923-ozorek-ciel%C4%99cy-w-sosie-balato%C5%84skim/#findComment-44559
Udostępnij na innych stronach

Bahus jaka cenzura o czym ty piszesz :question: :grin:

Ja też jestem ciekawy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1923-ozorek-ciel%C4%99cy-w-sosie-balato%C5%84skim/#findComment-44561
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.