Rafal78 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Witam, po dłuższej przerwie mojej aktywności na forum.Od dłuższego czasu przygotowowuję konserwę słoikową.Do tej pory zawsze była wieprzowina. Teraz postanowiłem zrobić z mięsa - udo kurczaka. Tutaj pojawia się problem, czy do drobiu mogę stosować peklosól.W przepisach "netowych" zawsze jest sól. Jak sądzicie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Mięso z uda się lekko wybarwi przy peklosoli. Można robić na samej soli. Z peklosolą będzie ładniejsza dla oka. - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Pamiętaj, że najlepiej wybarwiają się zawsze mięśnie o dużym ukrwieniu czyli takie, które za życia zwierzęcia dużo pracowały. Możesz spokojnie użyć peklosoli. Gdybyś konserwował pierś drobiową, to już inna sprawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Do kolorowania zawsze można sypnąć papryki . Najważniejszym zadaniem peklosoli jest chyba zabezpieczenie bakteriologiczne, szczególnie przy konserwach, które z założenia przeznaczone są do dłuższego przechowywania, a do tego drób jest trochę mniej bezpieczny. Jeżeli jestem w błędzie, to bardzo przepraszam. Zacznijmy od mowa debaty na temat 50/50, 30/70 itp. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) Do kolorowania zawsze można sypnąć papryki Drób ma niską zawartość barwników hemowych. Najważniejszym zadaniem peklosoli jest chyba zabezpieczenie bakteriologiczne, szczególnie przy konserwach Do tego zyskujesz na smaku i nieznacznie na kolorze. 30/70 itp. Używam do 30% dodatku peklosoli . Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.