Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po dłuższej przerwie mojej aktywności na forum.

Od dłuższego czasu przygotowowuję konserwę słoikową.

Do tej pory zawsze była wieprzowina. Teraz postanowiłem zrobić z mięsa - udo kurczaka. Tutaj pojawia się problem, czy do drobiu mogę stosować peklosól.

W przepisach "netowych" zawsze jest sól.

 

Jak sądzicie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, że najlepiej wybarwiają się zawsze mięśnie o dużym ukrwieniu czyli takie, które za życia zwierzęcia dużo pracowały. Możesz spokojnie użyć peklosoli. Gdybyś konserwował pierś drobiową, to już inna sprawa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782209
Udostępnij na innych stronach

Do kolorowania zawsze można sypnąć papryki :) . Najważniejszym zadaniem peklosoli jest chyba zabezpieczenie bakteriologiczne, szczególnie przy konserwach, które z założenia przeznaczone są do dłuższego przechowywania, a do tego drób jest trochę mniej bezpieczny. Jeżeli jestem w błędzie, to bardzo przepraszam. Zacznijmy od mowa debaty na temat 50/50, 30/70 itp.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782296
Udostępnij na innych stronach

Do kolorowania zawsze można sypnąć papryki :)

 

Drób ma niską zawartość barwników hemowych.

 

Najważniejszym zadaniem peklosoli jest chyba zabezpieczenie bakteriologiczne, szczególnie przy konserwach

 

:thumbsup: Do tego zyskujesz na smaku i nieznacznie na kolorze.

 

30/70 itp.

 

Używam do 30% dodatku peklosoli :thumbsup:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19308-s%C5%82oiki-w-akcji/#findComment-782315
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.