Burmundo Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Witajcie wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. czy ktoś coś wie co się stało i co zrobiłem nie tak?? Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez Burmundo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Kolego , pomijając , złe wklejenie zdjęć , jak zauważysz, ze są zdjęcia zle wklejone to umieść je w następnym poscie .B.uciązliwe jest przekręcanie karku by obejrzec Twoje zdjęcia .Oczywiście mogę je skopiowac i obejrzeć w swoim pliku , ale wymaga to pracy. Ze zdjęć wnioskuję , ze masz wędzarnie metalową , nie piszesz czy kanałową , czy elektryczną lub z b.paleniskiem . Trzeba to uściślić .kiedy wędziłeś poprzednio - jaka była przerwa pomiedzy wedzeniami - odpisz na pytania .P.S. używasz wentylatora w wedzarni , czy nalot się osypuje czy przywarł do powierzchni kiełbasy , brudzi rękę na brązowo lub rudo ? Oczekujesz pomocy , a objawy opisujesz skąpo . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. Z wyglądu przypomina sól. Czy jelita zawsze są moczone i wypłukane? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Nie napisałeś czy ten nalot pojawił się zaraz po wędzeniu czy po jakimś dłuższym czasie przechowywania - dlatego na PW napisałem o możliwości pojawienia się pleśni. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Pierwszy raz widzę taka kiełbasę,wygląda tak jakby jelita ktoś nie zasolił tylko zasypał azotanem potasu czyli saletrą,no to białe i tamto też tylko tutaj przy saletrze pojawiają się mikro kryształki azotanu, kiełbasa wizualnie wygląda dramatycznie to jest nie handlowo,jedynie wytrzeć i nasmarować batony ręcznikiem z olejem lub smalcem,lecz nadal nie wiemy jaka w smakuPozdrawiam [Dodano: 28 sie 2022 - 21:14]p.s.tak sobie myślę masz blaszaną wędzarnie może daszek myłeś sodą lub czymś na bazie sody kaustycznej i niedokładnie spłukałeś i odbiło na kiełbasę....ten widok kiełbasy jest idealny do katalogu błędów technologicznych,tam takiej jeszcze nie widziałem. ..obstawiam na azotan potasu jeśli po liźnięciu osłonka jest piekąca i jest szybko przenikalna w ślinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Koledzy chyba Burmundo już rozwiązał problem , gdyż mimo zaglądania na swój temat nie odzywa się, nie podał dodatkowych warunków , więcej już nie da się wymyślić . Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.