Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

 

wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. czy ktoś coś wie co się stało i co zrobiłem nie tak??

 

 

post-102826-0-48648100-1661622656_thumb.jpg

post-102826-0-96547200-1661622677_thumb.jpg

Edytowane przez Burmundo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Kolego , pomijając , złe wklejenie zdjęć , jak zauważysz, ze są zdjęcia zle wklejone to umieść je w następnym poscie .B.uciązliwe jest przekręcanie karku by obejrzec Twoje zdjęcia .Oczywiście mogę je skopiowac i obejrzeć w swoim pliku  , ale wymaga to pracy. Ze zdjęć wnioskuję , ze masz wędzarnie metalową , nie piszesz czy kanałową , czy elektryczną lub z b.paleniskiem . Trzeba to uściślić .kiedy wędziłeś poprzednio - jaka była przerwa pomiedzy wedzeniami - odpisz na pytania .P.S. używasz  wentylatora w wedzarni , czy nalot się osypuje czy przywarł do powierzchni kiełbasy , brudzi rękę na brązowo lub rudo ? Oczekujesz pomocy , a objawy opisujesz skąpo .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784424
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek.

Z wyglądu przypomina sól. Czy jelita zawsze są moczone i wypłukane?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784433
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś czy ten nalot pojawił się zaraz po wędzeniu czy po jakimś dłuższym czasie przechowywania - dlatego na PW napisałem o możliwości pojawienia się pleśni.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784439
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz widzę taka kiełbasę,wygląda tak jakby jelita ktoś nie zasolił tylko zasypał azotanem potasu czyli saletrą,no to białe i tamto też tylko tutaj przy saletrze pojawiają się mikro kryształki

azotanu, kiełbasa wizualnie wygląda dramatycznie to jest nie handlowo,jedynie wytrzeć i nasmarować batony ręcznikiem z olejem lub smalcem,lecz nadal nie wiemy jaka w smaku

Pozdrawiam

[Dodano: 28 sie 2022 - 21:14]

p.s.tak sobie myślę masz blaszaną wędzarnie może daszek myłeś sodą lub czymś na bazie sody kaustycznej i niedokładnie spłukałeś i odbiło na kiełbasę....ten widok kiełbasy jest idealny do katalogu błędów technologicznych,tam takiej jeszcze nie widziałem. ..obstawiam na azotan potasu jeśli po liźnięciu osłonka jest piekąca i jest szybko przenikalna w ślinie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784555
Udostępnij na innych stronach

Koledzy chyba Burmundo już rozwiązał problem , gdyż mimo zaglądania na swój temat nie odzywa się, nie  podał dodatkowych warunków ,  więcej już nie da się wymyślić .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19325-problem-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-784561
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.