Skocz do zawartości

problem z podsuszaniem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam problem z podsuszaniem kiełbasy (zwykła cienka kiełbasa) powiesiłem ją w kuchni i po paru dniach wystąpił na niej biały nalot jest ona dobra do jedzenia tylko niepokoj mnie ten nalot,Czy on może być spowodowany (może to sól) i jak się przed nim na przyszłość uchronić??????

 

Pozdrawiam.

kilka pytań do...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/
Udostępnij na innych stronach

Tutaj znajdziesz trochę wiadomości o technologii produkcji tego typu wyrobów:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=288 , a tutaj możesz zapoznać się z produkcją kiełbasy krakowskiej suchej: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379 i jałowcowej podsuszanej: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31 Zwróć uwagę na końcowe zdania.

Pamiętaj zawsze o zacienieniu miejsc podsuszania, odpoweniej wilgotności, która zapewni częsta wymiana powietrza (przewiew), oraz temperaturze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44738
Udostępnij na innych stronach

Do zmycia tego nalotu możesz także użyć ciepłej wody z octem, jak radzi Kol. Bagno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44739
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nalot jest bialy to wilgotnym palcem dotknij do nalotu, a potem palec dotknij do jezyka. Jeżeli jest to 'wykwit" soli to szybko rozpoznasz ten smak :grin:

Jeżeli nalot jest szary lub zielony to nie wykonuj tej próby - to będzie pleśń :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44741
Udostępnij na innych stronach

To jest rodzaj pleśni, ale na szczęście nie szkodliwej dla organizmu.

Jej rozwój sie nasila w ciepłym i naświetlonym środowisku, zwłaszcza, kiedy nie ma wystarczającego przewiewu osuszającego powierzchnie batonów.

Jesli nie występuje niewłaściwy zapach kiełbasy (zepsutego mięsa, kwasu lub podobny) to jest własnie przypadek powstania białego, nieszkodliwego nalotu. Dla zapewnienia własciwego osuszenia batonów stosuje się kilkukrotne wędzenie przed podsuszaniem, co zapewnia całkowite osuszenie kiełbasy i minimalizuje ryzyko związane z powstawaniem różnych niespodzianek.

Moja teściowa suszy kiełbasę wiejską na strychu, po uprzednim, dokładnym jej wytarciu do sucha. Kiełbasa taka wisi sobie w cieniu, dośc wysokiej temperaturze i w przewiewie nawet kilka miesięcy. "Z wiekiem" jest coraz lepsza. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44742
Udostępnij na innych stronach

Na batonach kiełbas "pakowanych" w jelita, przy prawidłowo przeprowadzonym procesie produkcji nie maja prawa wystąpić wykwity solne. Te są charakterystyczne dla wędzonek peklowanych na mokro (wzrost ciśnienia wewnetrznego pod wpływem temperatury podczas obróbki wypycha solankę z mięsa - woda odparowuje, a sól zostaje), a w szczególności, nastrzykiwanych.

Dodam jeszcze do poprzednich postów, że proces zmywania lub wycierania białego nalotu z kiełbas, podczas procesu ich podsuszania, należy powtrarzać systematycznie, wraz z jego pojawianiem się.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44744
Udostępnij na innych stronach

Maxell, JAGG pytał co to jest, to niech sam sprawdzi :lol: nikt z nas nie odpowie na to jednoznacznie dopuki nie sprawdzi organoleptycznie :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44746
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Aby suszyć wędliny musimy pamiętać o wilgotności w danym pomieszczeniu.

Zbyt duża wilgotność doprowadza do takich objaw

Druga ważna sprawa to wędliny do suszenia nie poddajemy schładzaniu w zimnej wodzie.Pozdr.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44747
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
A jak radzicie sobie z temperaturą w czasie podsuszania? W przepisie na tatrzańską, Dziadek napisał, że ma to być 12-18 stopni. W zimie to jeszcze sobie wyobrażam, ale np. latem?
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-58533
Udostępnij na innych stronach

Latem podsuszam w temp. jaka panuje u mnie w garażu. Przy upałach sięgających 30°C na zewnatrz w garażu jest ok. 24. Kiełbaska ładnie wysycha tyle, że szybciej. Jak już dobrze wyschnie (wydajnośc ok. 80 %, niekiedy nawet 70%) chowam ją do zamrażarki, żeby się nie zamieniła w kamień. Potem na bieżąco wyjmuję i spożywam w postaci cienkich plasterków na kanapkach. Wygląd i smak ma zbliżony do salami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-58613
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.