Jagg Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam wszystkich mam problem z podsuszaniem kiełbasy (zwykła cienka kiełbasa) powiesiłem ją w kuchni i po paru dniach wystąpił na niej biały nalot jest ona dobra do jedzenia tylko niepokoj mnie ten nalot,Czy on może być spowodowany (może to sól) i jak się przed nim na przyszłość uchronić?????? Pozdrawiam. Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2008 Tutaj znajdziesz trochę wiadomości o technologii produkcji tego typu wyrobów:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=288 , a tutaj możesz zapoznać się z produkcją kiełbasy krakowskiej suchej: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379 i jałowcowej podsuszanej: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=31 Zwróć uwagę na końcowe zdania.Pamiętaj zawsze o zacienieniu miejsc podsuszania, odpoweniej wilgotności, która zapewni częsta wymiana powietrza (przewiew), oraz temperaturze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2008 Do zmycia tego nalotu możesz także użyć ciepłej wody z octem, jak radzi Kol. Bagno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2008 Maxell chcesz powiedzieć że to nie jest wina kiełbasy tylko złego procesu suszenia?A co to jest ten biały nalot? Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2008 Jeżeli nalot jest bialy to wilgotnym palcem dotknij do nalotu, a potem palec dotknij do jezyka. Jeżeli jest to 'wykwit" soli to szybko rozpoznasz ten smak :grin: Jeżeli nalot jest szary lub zielony to nie wykonuj tej próby - to będzie pleśń :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2008 To jest rodzaj pleśni, ale na szczęście nie szkodliwej dla organizmu.Jej rozwój sie nasila w ciepłym i naświetlonym środowisku, zwłaszcza, kiedy nie ma wystarczającego przewiewu osuszającego powierzchnie batonów.Jesli nie występuje niewłaściwy zapach kiełbasy (zepsutego mięsa, kwasu lub podobny) to jest własnie przypadek powstania białego, nieszkodliwego nalotu. Dla zapewnienia własciwego osuszenia batonów stosuje się kilkukrotne wędzenie przed podsuszaniem, co zapewnia całkowite osuszenie kiełbasy i minimalizuje ryzyko związane z powstawaniem różnych niespodzianek. Moja teściowa suszy kiełbasę wiejską na strychu, po uprzednim, dokładnym jej wytarciu do sucha. Kiełbasa taka wisi sobie w cieniu, dośc wysokiej temperaturze i w przewiewie nawet kilka miesięcy. "Z wiekiem" jest coraz lepsza. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2008 Na batonach kiełbas "pakowanych" w jelita, przy prawidłowo przeprowadzonym procesie produkcji nie maja prawa wystąpić wykwity solne. Te są charakterystyczne dla wędzonek peklowanych na mokro (wzrost ciśnienia wewnetrznego pod wpływem temperatury podczas obróbki wypycha solankę z mięsa - woda odparowuje, a sól zostaje), a w szczególności, nastrzykiwanych.Dodam jeszcze do poprzednich postów, że proces zmywania lub wycierania białego nalotu z kiełbas, podczas procesu ich podsuszania, należy powtrarzać systematycznie, wraz z jego pojawianiem się. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2008 Maxell, JAGG pytał co to jest, to niech sam sprawdzi :lol: nikt z nas nie odpowie na to jednoznacznie dopuki nie sprawdzi organoleptycznie :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam Aby suszyć wędliny musimy pamiętać o wilgotności w danym pomieszczeniu.Zbyt duża wilgotność doprowadza do takich objawDruga ważna sprawa to wędliny do suszenia nie poddajemy schładzaniu w zimnej wodzie.Pozdr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-44747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2009 A jak radzicie sobie z temperaturą w czasie podsuszania? W przepisie na tatrzańską, Dziadek napisał, że ma to być 12-18 stopni. W zimie to jeszcze sobie wyobrażam, ale np. latem? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-58533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2009 Latem podsuszam w temp. jaka panuje u mnie w garażu. Przy upałach sięgających 30°C na zewnatrz w garażu jest ok. 24. Kiełbaska ładnie wysycha tyle, że szybciej. Jak już dobrze wyschnie (wydajnośc ok. 80 %, niekiedy nawet 70%) chowam ją do zamrażarki, żeby się nie zamieniła w kamień. Potem na bieżąco wyjmuję i spożywam w postaci cienkich plasterków na kanapkach. Wygląd i smak ma zbliżony do salami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1933-problem-z-podsuszaniem/#findComment-58613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.