MichalESI Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2022 Witam. To mój pierwszy post na forum. Proszę o wyrozumiałość. Jestem początkujący w temacie wędzenia. Zapeklowalem żeberka i schab w solance. Niestety przez moją nieobecność w domu, nie miałem możliwości ich obracania oraz kontroli. Po 14 dniach okazało się że kawałek żeberka wystaje ponad poziom wody. Schab był na dnie. Wspomniany róg żeberka był oślizgły i pachniał starym mięsem. Solanka była czerwona, bez nieprzyjemnego zapachu, który ustąpił po kilkuminutowym "przewietrzeniu". Nie miała również żadnych niepokojących objawów. Konsystencja- woda, bez służy ani kiślu . Profilaktycznie wywaliłem oba kawałki żeber do kosza, gdyż wydawało mi się iż ich zapach odbiega od pierwotnego. Natomiast schab zostawiłem. Moje pytanie brzmi. Czy schab, który leżał wspólnie w jednym garnku z żeberkami nadaje się do wędzenia? Wizualnie nic mu nie jest. Ma ładny kolor, nie śmierdzi, nie ma żadnych niepokojących przesłanek, które mogłyby go dyskwalifikować. Poza faktem wspólnego peklowania z żeberkami. Proszę o pomoc. Jutro wędzenie, a nie wiem czy mogę to bezpiecznie przyrządzić . Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19405-%C5%9Bluz-na-kawa%C5%82ku-mi%C4%99sa-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Czy schab, który leżał wspólnie w jednym garnku z żeberkami nadaje się do wędzenia? Oczywiście, nadaje się.Wystające z solanki elementy należy wyrzucić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19405-%C5%9Bluz-na-kawa%C5%82ku-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-797046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalESI Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2022 Dziękuję za odpowiedź. Uff. Już myślałem że muszę to wyrzucić. Zastanawiało mnie czy bakterie jakoś nie przenikną do schabu w wodzie. Ale wydaje mi się że parzenie w 70*C powinno dodatkowo zabić ewentualne zagrożenia? Chyba że jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19405-%C5%9Bluz-na-kawa%C5%82ku-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-797047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2022 Chyba że jestem w błędzie? Wędź, parz i konsumuj ze smakiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19405-%C5%9Bluz-na-kawa%C5%82ku-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-797052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalESI Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) I humor poprawiony Edytowane 13 Listopada 2022 przez MichalESI Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19405-%C5%9Bluz-na-kawa%C5%82ku-mi%C4%99sa-pytanie/#findComment-797054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.