EAnna Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lipca 2023 jakby kropelki wilgoci się wytrącały. Wilgoci, czy tłuszczu ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-842428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lipca 2023 Na pewno jest to wilgoć,bo przetrzymywane były w lodówce.Tłuszcz to pewnie wytrąca się w wyższych temperaturach, np w temp pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-842484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lipca 2023 Na pewno jest to wilgoć,bo przetrzymywane były w lodówce. Hmmm...o co się tutaj założyć Otwórz paczkę i sprawdź.Lodówka nie ma tutaj nic do rzeczy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-842507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lipca 2023 Hm, w tym momencie jest to zakład niemożliwy do rozstrzygnięcia, bo ... kabanosów po prostu już nie ma Ale przyjmuję wyzwanie i następnym razem będą zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-842515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lipca 2023 następnym razem będą zdjęcia. Nie chodzi o zdjęcia tylko rozpoznanie skroplonej substancji Jestem pewna na 99,99%, że jest to tłuszcz.Użyłeś do kabanosów choćby częściowo tłuszczu dzika, który jest miękki zaś sprasowanie "próżniowe" skutecznie go wycisnęło.Spowodowało to stwardnienie kabanosów, bo stały się chudsze. Takie twarde-chude kabanosy z ochotą wchłoną wodę....gdyby takowa była Górale użyli tłuszczu twardego, prawdopodobnie dolali nieco wody (wchłonęło ją chude mięso) i stąd uzyskali miękkość; o kruchości nic nie piszesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-842537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 6 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Października 2023 Dawno niec nie pisałem ... Palcówka po 5 dniach dojrzewania/suszenia (dodałem kultury bakterii do wędlin z biowin): Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-867384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Października 2023 6 godzin temu, soliera napisał(a): Palcówka po 5 dniach dojrzewania ?? 6 godzin temu, soliera napisał(a): (dodałem kultury bakterii w jakim celu? Koncowy produkt nie bedzie Palcowka Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-867526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Października 2023 @Olek.P, kultury znacznie poprawiają smak takiego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19430-soliera-kie%C5%82basi/page/2/#findComment-868079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.