Kurok syn Jarka Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2008 witammam pytanie: czy zna ktoś, lub posiada przepis na smalec z mięsem i papryką??Pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2008 Przepisu, jako takiego nie mam, bo zawsze robię "na oko", ale zgrubsza ma się takPodgardle, pachwina ( może być wędzona, zamiennie z boczkiem tylko pachwina najczęsciej w sprzedaży jest wędzona i parzona, a taka się już nie nadaje ), boczek wędzony, słonina - w proporcji mniej więcej 1:1:1:2. Wszystko mielone przez maszynkę, potem wytapianie, pod koniec wytapiania dodaję rozgnieciony czosnek, cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, sól, pieprz, majeranek i ostrą czerwoną paprykę i jeszcze kilka, kilkanaście minut wytapiam, aż cebula będzie lekko zrumieniona. Wlewam do naczynia i w czasie gdy tęgnie mieszam, aby mięso znalazło się w całej objętości.Ja lubię taki smalec, bo jest "treściwy", ale jak ktoś lubi więcej białego, to może dorzucić słoniny Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zastosuj przepis na smarówkę DZIADKA i dodaj papryke do smaku, ew. płatki suszonej papryki dodatkowo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zastosuj przepis na smarówkę DZIADKA i dodaj papryke do smaku, ew. płatki suszonej papryki dodatkowo.Kiedyś dałem takie płatki suszonej papryki firmy Kamis, nazywało się to Specjalite. Po kilku dniach w lodówce, jak taka suszona papryka wystawała na powierzchnię dostawała białej brody. Musiałem wywalić smaluszek i od tego czasu dodaję DOBREJ papryki. Dobra papryka ostra, nadaje tak intensywny paprykowy aromat i smak, do tego stopnia, że trzeba uważac by nie przedobrzyć, bo później się je coś tłustego paprykowego. Dlatego daję paprykę ostrą, bo granica ostrości jest automatycznie granicą ilości papryki, aby w smalcu była ona wyczuwalna, ale nie zdominowała i nie przytłoczyła smaku mięsa Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam Musiałem wywalić smaluszek i od tego czasu dodaję DOBREJ papryki. To znaczy jakiej ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Listopada 2008 Mam "znajomą wiewiórkę" :wink: , która co jakiś czas przywozi mi paprykę słodką i ostrą, pieprz itp z Turcji. To naprawdę zupełnie inny smak i aromat Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Listopada 2008 Bardzo Wam dziękuję, w poniedziałek sprawdzę Wasze recepturki Pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Listopada 2008 Witam,smalec jest świetnym nośnikiem pomysłów.Ja często robię z papryką, słodkiemsosem chili, sliwakami i rodzynkami po prostu pych.Nie bój się eksperymentu podziel smalec na mniejsze części i testuj wg własnego smaku. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2011 Dzisiaj , tak na próbę , robię z własnoręcznie wędzonej słoninki - smalec :wink: Dodałem okrawki z szynki , boczku , kilka listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego .... zobaczymy co z tego wyjdzie :shock: , jak wyjdzie , będzie większa produkcja :thumbsup: materiał wyjściowy : http://img535.imageshack.us/img535/9400/p1060121a.jpg Produkcja : http://img138.imageshack.us/img138/8764/p1060133c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2011 I już w słoiczkach :tongue: http://img227.imageshack.us/img227/4653/p1060134v.jpg [ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 16:37 ] A teraz słoiczki wyglądają tak : http://img151.imageshack.us/img151/3131/p1060135w.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2011 Ja zawsze jak robię smalec to odwracam słoiki do góry dnem tak aby skwarki były na wierzchu,a jak robię w kamionce to jak zaczyna zmieniać stan to mieszam tak aby skwarki były w całym smalcu. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2011 Trudno , będę ,, stopniował " przyjemność :grin: A raczej jestem skazany na to stopniowanie , im bliżej dna słoiczka , tym będzie lepiej :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2011 2kg słoniny 4 jabłka 5-7cebul 100ml mleka sól pieprz i majeranek wykonanie słoninę topimy jabłka i cebulę kroimy dosyć drobno i dodajemy do roztopionego smalcu posolić popieprzyć i dodać dużo majeranku chłodzimy i dodajemy mleko następnie przelewamy do słoiczków lub miseczek czekamy aż zgęstnieje polecam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2011 nie zbyt się znam na kompie a mleko dodaję żeby było bardziej smarowne tylko słonina przetopiona musi przestygnąć trochę po dodaniu mleka smalec bardzo łatwo się smaruje nawet jak jest bardzo mocno schłodzony Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2011 nie zbyt się znam na kompie Ale długopisem potrafisz napisać: Dużą literkę, przecinek i kropkę, prawda ? To wystarczy, na klawiaturze jest tak samo. A jeśli chcesz, to możemy Ci włączyć "wskaźnik postępów". Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2011 Mam pytanko;jak długo można przechowywać smalec ze skwarkami? Czy musi być w lodówce? Dzięki z odpowiedzi. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2011 Klasyczny smalec bez dodatków to w lodówce bardzo długo ...a wekowany jeszcze dłużej ..... u mnie co prawda nigdy nie przetrwał dłużej niż 2 miesiące ale schodzi lepiej od szynki Dodatki typu cebula czy jabłko skracają trwałość ale zdecydowanie poprawiają smak ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2011 Mam pytanko;jak długo można przechowywać smalec ze skwarkami? Czy musi być w lodówce? Dzięki z odpowiedzi.Gdy robię większą ilość smalcu z dodatkami, to po przestudzeniu przelewam do małych pojemniczków i mrożę . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Lutego 2011 A ja ,wlewam gorący do słoików i zakręcam ,a wtedy moze byc długo ,i nie potrzeba lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Lutego 2011 Dziękuje wszystkim za dobre rady na pewno je wykorzystam. Pozdrawiam. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.