Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisu, jako takiego nie mam, bo zawsze robię "na oko", ale zgrubsza ma się tak

Podgardle, pachwina ( może być wędzona, zamiennie z boczkiem tylko pachwina najczęsciej w sprzedaży jest wędzona i parzona, a taka się już nie nadaje ), boczek wędzony, słonina - w proporcji mniej więcej 1:1:1:2. Wszystko mielone przez maszynkę, potem wytapianie, pod koniec wytapiania dodaję rozgnieciony czosnek, cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, sól, pieprz, majeranek i ostrą czerwoną paprykę i jeszcze kilka, kilkanaście minut wytapiam, aż cebula będzie lekko zrumieniona. Wlewam do naczynia i w czasie gdy tęgnie mieszam, aby mięso znalazło się w całej objętości.

Ja lubię taki smalec, bo jest "treściwy", ale jak ktoś lubi więcej białego, to może dorzucić słoniny

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45204
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj przepis na smarówkę DZIADKA i dodaj papryke do smaku, ew. płatki suszonej papryki dodatkowo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45209
Udostępnij na innych stronach

Zastosuj przepis na smarówkę DZIADKA i dodaj papryke do smaku, ew. płatki suszonej papryki dodatkowo.

Kiedyś dałem takie płatki suszonej papryki firmy Kamis, nazywało się to Specjalite. Po kilku dniach w lodówce, jak taka suszona papryka wystawała na powierzchnię dostawała białej brody. Musiałem wywalić smaluszek i od tego czasu dodaję DOBREJ papryki. Dobra papryka ostra, nadaje tak intensywny paprykowy aromat i smak, do tego stopnia, że trzeba uważac by nie przedobrzyć, bo później się je coś tłustego paprykowego. Dlatego daję paprykę ostrą, bo granica ostrości jest automatycznie granicą ilości papryki, aby w smalcu była ona wyczuwalna, ale nie zdominowała i nie przytłoczyła smaku mięsa

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45216
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Musiałem wywalić smaluszek i od tego czasu dodaję DOBREJ papryki.

To znaczy jakiej ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45217
Udostępnij na innych stronach

Mam "znajomą wiewiórkę" :wink: , która co jakiś czas przywozi mi paprykę słodką i ostrą, pieprz itp z Turcji. To naprawdę zupełnie inny smak i aromat

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45241
Udostępnij na innych stronach

Witam,

smalec jest świetnym nośnikiem pomysłów.

Ja często robię z papryką, słodkiemsosem chili, sliwakami i rodzynkami po prostu pych.

Nie bój się eksperymentu podziel smalec na mniejsze części i testuj wg własnego smaku.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-45291
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzisiaj , tak na próbę , robię z własnoręcznie wędzonej słoninki - smalec :wink:

 

Dodałem okrawki z szynki , boczku , kilka listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego .... zobaczymy co z tego wyjdzie :shock: , jak wyjdzie , będzie większa produkcja :thumbsup:

 

materiał wyjściowy :

 

http://img535.imageshack.us/img535/9400/p1060121a.jpg

 

Produkcja :

 

http://img138.imageshack.us/img138/8764/p1060133c.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145926
Udostępnij na innych stronach

I już w słoiczkach :tongue:

 

http://img227.imageshack.us/img227/4653/p1060134v.jpg

 

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 16:37 ]

A teraz słoiczki wyglądają tak :

 

 

http://img151.imageshack.us/img151/3131/p1060135w.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145959
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze jak robię smalec to odwracam słoiki do góry dnem tak aby skwarki były na wierzchu,a jak robię w kamionce to jak zaczyna zmieniać stan to mieszam tak aby skwarki były w całym smalcu.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145970
Udostępnij na innych stronach

2kg słoniny 4 jabłka 5-7cebul 100ml mleka sól pieprz i majeranek wykonanie słoninę topimy jabłka i cebulę kroimy dosyć drobno i dodajemy do roztopionego smalcu posolić popieprzyć i dodać dużo majeranku chłodzimy i dodajemy mleko następnie przelewamy do słoiczków lub miseczek czekamy aż zgęstnieje polecam
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-145995
Udostępnij na innych stronach

nie zbyt się znam na kompie a mleko dodaję żeby było bardziej smarowne tylko słonina przetopiona musi przestygnąć trochę po dodaniu mleka smalec bardzo łatwo się smaruje nawet jak jest bardzo mocno schłodzony
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146006
Udostępnij na innych stronach

nie zbyt się znam na kompie

Ale długopisem potrafisz napisać: Dużą literkę, przecinek i kropkę, prawda ?

To wystarczy, na klawiaturze jest tak samo.

A jeśli chcesz, to możemy Ci włączyć "wskaźnik postępów".

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146014
Udostępnij na innych stronach

Klasyczny smalec bez dodatków to w lodówce bardzo długo ...a wekowany jeszcze dłużej ..... u mnie co prawda nigdy nie przetrwał dłużej niż 2 miesiące ale schodzi lepiej od szynki ;)

Dodatki typu cebula czy jabłko skracają trwałość ale zdecydowanie poprawiają smak ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146051
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko;jak długo można przechowywać smalec ze skwarkami? Czy musi być w lodówce? Dzięki z odpowiedzi.

Gdy robię większą ilość smalcu z dodatkami, to po przestudzeniu przelewam do małych pojemniczków i mrożę .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1944-smalec-z-mi%C4%99sem-i-papryk%C4%85/#findComment-146066
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.