Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Skoro tak "słodzicie" to się przyznam że dziś włożyłam kotlety rybne do sosiku do śledzi po kaszubsku wg.Henia.Mam nadzieję że nikt nie uzna to za profanację :blush: Lubię eksperymenty w kuchni.

Edytowane przez Martyńka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801394
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak, dla mnie najgorsze zawsze było wyrobienie ciasta,ale wprawy nabrałam i jest ok.Jak piszesz łapki słabe więc robię z kilograma mąki,jak wyrobię na pierogi robię następny kilogram.Staram się wyrobić ciasto na "pupcie niemowlaka",ciepłe i delikatne :facepalm:

U mnie też cztery a wydaje się że osiem do pierogów :D

Ja wyrabiam w robocie i nie za duzo bo lepie nie wiecej jak 40 pierogow na swieta , w tym roku beda jeszcze kapusniaczki z drozdzowego ciasta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801678
Udostępnij na innych stronach

 

Ja wyrabiam w robocie i nie za dużo, bo lepię nie więcej jak 40 pierogów na Święta ,

 

 

Na 40 pierogów spokojnie wystarcza 0,5 kg mąki, kiedy robię ciasto z 1 kilograma mąki, to zawsze wychodzi mi 100 - 105 sztuk pierogów. Jeżeli ciasto robione jest wg. przepisu który podany jest na filmie "Dorotki", z dodatkiem odpowiedniej ilości masła czy innego tłuszczu, oraz solą i gorącą wodą, to nie ma lepszego, ciasto jest niesamowicie elastyczne i lepkie, po prostu marzenie :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801713
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja robir na oko i zawsze trafiam , ja robie bez masla tylko woda goraca z kranu , nie ma problemu poprstu pozwalam ciastu odpoczac i leoia sie wysmienicie. jak mi zostanie ciasto to robie  zacierke , pierogi robie odkad przyjechalam do Szwecji , moja mama nie potrafi :)  pozatym juz nie ma sily bo lata leca,

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801739
Udostępnij na innych stronach

Electro, lepię różniste pierogi dobre 50 lat z tzw. 'hakiem" :D. Nawet przed chwilą skonsumowałem porcję "Ruskich" ze skwarkami i cebulką. Napisałem co napisałem, i ten przepis polecam innym, bo jest sprawdzony od dziesięcioleci, ale Ty przecież możesz robić jak tylko zechcesz, to Twój wybór. Jednak jest takie stare ale ciągle aktualne przysłowie, że "Na oko, to umarł chłop w szpitalu" :D , a receptury służą przecież do zupełnie czego innego, tyle że nie każdy musi z nich korzystać, to cytując klasyka, oczywista oczywistość :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801744
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Martyńka jak już pobędziesz z nami trochę na tym naszym Forum, to dowiesz się i zrozumiesz że receptury różnej maści jakie staramy się tu przekazywać, pokazywać i uczyć tych którzy tego nie potrafią, nie tolerują przepisów na tzw. "Oko" , to nie na tym Forum, zapamiętaj to sobie jako podstawę, a zapewne w przyszłości będzie łatwiej :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801820
Udostępnij na innych stronach

To chyba nie przestępstwo tak robić,gotować,przetwarzać :) 

Nie wszystko można tak zrobić :)

A i receptury można ulepszać :)

Boże poczułam się oskarżona o "na oko" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801823
Udostępnij na innych stronach

Receptury polepszać tak, ale ew. receptury, a nie robienie jakichkolwiek wyrobów, jakichkolwiek podkreślam, na tzw. "Oko", tego się na naszym forum pod żadnym pozorem nie praktykuje Martyńka, wierz mi  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801831
Udostępnij na innych stronach

Akurat w przepisach na pierogi to się zgodzęsię .Mąka itd.W zależności od konsystencji ciasta Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801835
Udostępnij na innych stronach

Podstawy przepisu są dosyć ściśle ujęte, gatunek mąki też. etc. i wszystko szczegółowo podane w filmie, a reszta zaś dot. ew. regulacji również, i nie jest to przepis na tzw. "Oko", a jak ktoś sobie go w domu zinterpretuje, to już jego prywatna sprawa, natomiast nie o to tu chodzi Karolu. Kiedyś już było podobnie z przepisami "Dla Zosi", i chyba nie będziemy do tych przepychanek wracać  :hmm: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801842
Udostępnij na innych stronach

Życzę Ci żeby kiedys Tobje zabrakła szczypta mąki do podsypania ciasta wtedy zrozumiesz o czym piszę. Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801844
Udostępnij na innych stronach

Ale jakie przepychanki? :)

Jeden woli więcej soli inny twardsze ciasto na pierogi więc nie ma co się spinać.

Po za tym dziś mąka mąki nie równa  a i z solą się taką spotkałam że coś mało soli w sobie miała :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801845
Udostępnij na innych stronach

"Uczonemu" nigdy nie wytłumaczysz.Zresztą to już nie pierwszy raz filozofuje.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801847
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o to chodzi, że przepis czy receptura jest ściśle określonym przepisem, a co kto z nią w domu zrobi, to jego prywatna, ponownie podkreślam, jego prywatna sprawa. Tak było z "Przepisami dla Zosi", i nie było na to zgody aby tego typu przepisy propagować na tym Forum, i tyle. Tylko patrzeć jak wkroczy moderator i tak to się pewnie skończy, a szkoda :hmm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801849
Udostępnij na innych stronach

:excl: Czuwam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801850
Udostępnij na innych stronach

hihihihihi widzę że nie raz moderator czuwał i wchodził w rozmowę :D

toż nikt się szynką rzucał nie będzie...chyba :D


[Dodano: 07 gru 2022 - 21:09]

 

 

Życzę Ci żeby kiedys Tobje zabrakła szczypta mąki do podsypania ciasta

wygrywa dla mnie :D


[Dodano: 07 gru 2022 - 21:09]

Dobre życzenia świąteczne :D

Edytowane przez Martyńka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801854
Udostępnij na innych stronach

Proponuję przejść do tematu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801856
Udostępnij na innych stronach

Akurat w przepisach na pierogi to się zgodzęsię .Mąka itd.W zależności od konsystencji ciasta

Dokladnie bo coto za przepis jak tu tylko woda i maka , maka chlonie wode roznie w zaleznosci od pogody nawet . Jak robie ciasto to waze nawet jajka bo sa roznej wielkosci .Pierogi robie od tylu lat ze "czuje" ciasto i nie mam problemu ani z rozklejaniem,pekaniem. Ja nie mam problemu z ciastem tylko z brakiem sil w rekach co nie wplywa na jakosc moich pierogow , bo smakoszy mam wielu :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801899
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.