Zofintal Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Martyńka się rozkręca i coraz bardziej przyspiesza... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 5 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Skoro tak "słodzicie" to się przyznam że dziś włożyłam kotlety rybne do sosiku do śledzi po kaszubsku wg.Henia.Mam nadzieję że nikt nie uzna to za profanację Lubię eksperymenty w kuchni. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Martyńka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Ten sos ja też używam do smażonych sandaczy , po dwunastu godzinach w lodówce potrafią go ,,wypić,, i są pyszne .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Podejrzewam że sos pasuje do wszelakich ryb i wyrobów rybnych,jest na prawdę dobry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Twoje "podejrzenia" idą w dobrym kierunku Martyńka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Powiem tak, dla mnie najgorsze zawsze było wyrobienie ciasta,ale wprawy nabrałam i jest ok.Jak piszesz łapki słabe więc robię z kilograma mąki,jak wyrobię na pierogi robię następny kilogram.Staram się wyrobić ciasto na "pupcie niemowlaka",ciepłe i delikatne U mnie też cztery a wydaje się że osiem do pierogów Ja wyrabiam w robocie i nie za duzo bo lepie nie wiecej jak 40 pierogow na swieta , w tym roku beda jeszcze kapusniaczki z drozdzowego ciasta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Grudnia 2022 kapusniaczki z drozdzowego ciasta. i ja robię takie rogaliki ale nie wiedziałam że tak się nazywają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Ja wyrabiam w robocie i nie za dużo, bo lepię nie więcej jak 40 pierogów na Święta , Na 40 pierogów spokojnie wystarcza 0,5 kg mąki, kiedy robię ciasto z 1 kilograma mąki, to zawsze wychodzi mi 100 - 105 sztuk pierogów. Jeżeli ciasto robione jest wg. przepisu który podany jest na filmie "Dorotki", z dodatkiem odpowiedniej ilości masła czy innego tłuszczu, oraz solą i gorącą wodą, to nie ma lepszego, ciasto jest niesamowicie elastyczne i lepkie, po prostu marzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) @sverige2, ja robir na oko i zawsze trafiam , ja robie bez masla tylko woda goraca z kranu , nie ma problemu poprstu pozwalam ciastu odpoczac i leoia sie wysmienicie. jak mi zostanie ciasto to robie zacierke , pierogi robie odkad przyjechalam do Szwecji , moja mama nie potrafi pozatym juz nie ma sily bo lata leca, Edytowane 7 Grudnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Electro, lepię różniste pierogi dobre 50 lat z tzw. 'hakiem" . Nawet przed chwilą skonsumowałem porcję "Ruskich" ze skwarkami i cebulką. Napisałem co napisałem, i ten przepis polecam innym, bo jest sprawdzony od dziesięcioleci, ale Ty przecież możesz robić jak tylko zechcesz, to Twój wybór. Jednak jest takie stare ale ciągle aktualne przysłowie, że "Na oko, to umarł chłop w szpitalu" , a receptury służą przecież do zupełnie czego innego, tyle że nie każdy musi z nich korzystać, to cytując klasyka, oczywista oczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2022 I ja robię "na oko".Mąka,ciepła woda szczypta soli i olej.Są pyszne.Resztę ciasta zamrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Widzisz Martyńka jak już pobędziesz z nami trochę na tym naszym Forum, to dowiesz się i zrozumiesz że receptury różnej maści jakie staramy się tu przekazywać, pokazywać i uczyć tych którzy tego nie potrafią, nie tolerują przepisów na tzw. "Oko" , to nie na tym Forum, zapamiętaj to sobie jako podstawę, a zapewne w przyszłości będzie łatwiej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Grudnia 2022 To chyba nie przestępstwo tak robić,gotować,przetwarzać Nie wszystko można tak zrobić A i receptury można ulepszać Boże poczułam się oskarżona o "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Receptury polepszać tak, ale ew. receptury, a nie robienie jakichkolwiek wyrobów, jakichkolwiek podkreślam, na tzw. "Oko", tego się na naszym forum pod żadnym pozorem nie praktykuje Martyńka, wierz mi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Oj tam,oj tam Nie jedna "dobroć" tak powstała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Akurat w przepisach na pierogi to się zgodzęsię .Mąka itd.W zależności od konsystencji ciasta Edytowane 7 Grudnia 2022 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Podstawy przepisu są dosyć ściśle ujęte, gatunek mąki też. etc. i wszystko szczegółowo podane w filmie, a reszta zaś dot. ew. regulacji również, i nie jest to przepis na tzw. "Oko", a jak ktoś sobie go w domu zinterpretuje, to już jego prywatna sprawa, natomiast nie o to tu chodzi Karolu. Kiedyś już było podobnie z przepisami "Dla Zosi", i chyba nie będziemy do tych przepychanek wracać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Życzę Ci żeby kiedys Tobje zabrakła szczypta mąki do podsypania ciasta wtedy zrozumiesz o czym piszę. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Ale jakie przepychanki? Jeden woli więcej soli inny twardsze ciasto na pierogi więc nie ma co się spinać.Po za tym dziś mąka mąki nie równa a i z solą się taką spotkałam że coś mało soli w sobie miała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Grudnia 2022 "Uczonemu" nigdy nie wytłumaczysz.Zresztą to już nie pierwszy raz filozofuje. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Właśnie o to chodzi, że przepis czy receptura jest ściśle określonym przepisem, a co kto z nią w domu zrobi, to jego prywatna, ponownie podkreślam, jego prywatna sprawa. Tak było z "Przepisami dla Zosi", i nie było na to zgody aby tego typu przepisy propagować na tym Forum, i tyle. Tylko patrzeć jak wkroczy moderator i tak to się pewnie skończy, a szkoda . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Czuwam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) hihihihihi widzę że nie raz moderator czuwał i wchodził w rozmowę toż nikt się szynką rzucał nie będzie...chyba [Dodano: 07 gru 2022 - 21:09] Życzę Ci żeby kiedys Tobje zabrakła szczypta mąki do podsypania ciastawygrywa dla mnie [Dodano: 07 gru 2022 - 21:09]Dobre życzenia świąteczne Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Martyńka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Proponuję przejść do tematu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Akurat w przepisach na pierogi to się zgodzęsię .Mąka itd.W zależności od konsystencji ciastaDokladnie bo coto za przepis jak tu tylko woda i maka , maka chlonie wode roznie w zaleznosci od pogody nawet . Jak robie ciasto to waze nawet jajka bo sa roznej wielkosci .Pierogi robie od tylu lat ze "czuje" ciasto i nie mam problemu ani z rozklejaniem,pekaniem. Ja nie mam problemu z ciastem tylko z brakiem sil w rekach co nie wplywa na jakosc moich pierogow , bo smakoszy mam wielu :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19453-s%C5%82oiczkowo-i-inne-takie-marty%C5%84ki/page/2/#findComment-801899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.