Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Wszystkich,

 

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą. Pierwszy raz robiłem jakieś 2 lata temu i wyszła genialna. Teraz przygotowałem tą samą kiełbasę z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Generalnie nie mam pojęcia co się stało. Niby wygląda ładnie na wieszaku, jest wyschnięta, ale po przekrojeniu okazuje się mocno dziurawa, a mięso jest mocno miękkie i przebarwione na brązowo ???? W zapachu jest ok, pachnie ładnie przyprawami. Fakt że jest dość dziurawa, oprócz estetyki to mi nie przeszkadza. Natomiast niepokoi mnie kolor i boję się jeść, nie wspominając o częstowaniu kogokolwiek.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie z czego to się wzięło?

 

Mięso pokroilem w różnej wielkości kostki, a część zmielilem. Zastosowałem sól, oraz sól peklowa odmierzając wszystko wagowo. Doszedł też czosnek, tymianek, papryka i pieprz, dałem też odrobinę pieprzu białego. Z racji tego, że nie miałem wiele czasu, nabiłem jelita maszynka do mięsa ze ślimakiem. Wiem że w porównaniu do nabijarki tłokowej, taka zwykła maszynka ślimakowa lubi napowietrzać mięso. W takim przypadku gdy powietrza jest za dużo, kiełbasa chyba nie dojrzewa jak powinna, ale to moje spostrzeżenia. Proszę żeby ktoś doradził, czy dobrze myślę czy błądzę, bo nie wiem co robić. Poprzednia kiełbasa dojrzewająca wyszła super, bez dziur o ładnym kolorze i smaku.

Czy może ktoś doradzić?

 

Z góry dziękuję,

Grzegorz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, powinieneś najpierw zapytać tego Pana z YT. W końcu to jego przepis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/#findComment-803934
Udostępnij na innych stronach

 

 

z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak.

Następny,  :facepalm:  pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta.

 

 

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą

Jakich kultur użyłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/#findComment-803935
Udostępnij na innych stronach

 

z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak.

 

Następny, :facepalm: pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta.

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą

 

Jakich kultur użyłeś?

Ani za pierwszym razem, ani teraz nie używałem żadnych kultur bakterii.

Przepis jak przepis, nic skomplikowanego. Za pierwszym razem robiłem ta kiełbasę, za drugim trafiłem na ten "przepis" który w zasadzie nie różnił się od mojego za wiele, bo to żaden skomplikowany przepis. Różniły się tylko przyprawami.

Edytowane przez GrzegoSI
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/#findComment-803937
Udostępnij na innych stronach

Czyli się różnił. Miły Kolego, kiełbasy dojrzewające to wyższa szkoła jazdy, gdzie wyjatkowo należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo, bezwzględne przestrzeganie reżimów technologicznych oraz zapewnienie optymalnych warunków w dojrzewalni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/#findComment-803938
Udostępnij na innych stronach

No niestety, nie znamy przepisu, nie znamy warunków wykonania, co przy tak skomplikowanym wyrobie, nie pozwala na technologiczną ocenę, a zwłaszcza określenie stanu bezpieczeństwa. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19529-co-z-moj%C4%85-kie%C5%82basa-jest-nie-tak/#findComment-803941
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.