Skocz do zawartości

boczek wędzony pieczony


Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wcześniej pisałem Żona poszła na zakupy , i wróciła z 3,5 kg boczku w trzech kawałkach. Boczek przeciąłem na pół i otrzymałem 6 kawałków. 4 kawałki zapeklowałem z nalewką czosnkową, a 2 kawałki z sześcioma dużymi ząbkami czosnku , które przecisnąłem przez praskę, do solanki dodałem także 50 ml spirytusu.

Peklowałem 7 dni, 14 godzin ociekania, osuszanie w wędzarni 45 min.

Wędzenie gorącym dymem ( 45 - 55°C )przez 180 minut, a potem pieczenie przez 90 minut w temperaturze grubo powyżej 100°C. Studzenie na powietrzu, temp 10°C.

Na drugi dzień próba. Boczki bardzo ciemne, kruchość b. dobra. Smak boczku z czosnkiem bardzo wyraźny ,czuć surowy czosnek . Boczek z czosnkiem smaczny, ale z nalewką o wiele smaczniejszy, bardziej z harmonizowany, subtelniejszy. Intensywność smaku zależy od ilości nalewki (od 30 do 50 ml na 1 kg) i jej jakości.

 

Czuj dym!

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-49990
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zamieścić zdjęcia ale sie nie wklejają. Nie wiem co robię źle, zmniejszyłem ich rozmiar więc wszystko powinno być ok. Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-49991
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50004
Udostępnij na innych stronach

 

Grusza nie dość, że bardzo ładnie wędzi mięsko to jeszcze doskonale obsusza.

 

 

Boczki po wędzeniu i pieczeniu, dwa z lewej boczki z czosnkiem.

 

P.S. Oczywiście dziękuję andrzejowi k za pomoc.

 

Czuj dym

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50009
Udostępnij na innych stronach

Było ostre próbowanie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50010
Udostępnij na innych stronach

Boczek był tak kruchy że można było kroić grubsze plasterki. Niestety ten na zdjęciu to miłe wspomnienie, na następny muszę poczekać 3 tygodnie. Zbyt późno nastawiłem następną nalewkę.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50072
Udostępnij na innych stronach

zapeklowałem z nalewką czosnkową

Czy jest gdzieś na stronie przepis na tą naleweczkę ???

(przez wyszukiwarkę nie za bardzo mogę znaleźć)

Czy używasz jej również do zalewy przy peklowaniu innych mięs - szynka, schab ???

Jeśli tak to w jakich proporcjach (lubię dobrze "naczosnkowane" :lol: ) ???

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50152
Udostępnij na innych stronach

Wirus - przeczytaj post od początku , tam masz sposób wykonania .

Nalewki używam tylko do peklowania boczku.

 

Wesołych Świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.