PePe Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Tak jak wcześniej pisałem Żona poszła na zakupy , i wróciła z 3,5 kg boczku w trzech kawałkach. Boczek przeciąłem na pół i otrzymałem 6 kawałków. 4 kawałki zapeklowałem z nalewką czosnkową, a 2 kawałki z sześcioma dużymi ząbkami czosnku , które przecisnąłem przez praskę, do solanki dodałem także 50 ml spirytusu.Peklowałem 7 dni, 14 godzin ociekania, osuszanie w wędzarni 45 min. Wędzenie gorącym dymem ( 45 - 55°C )przez 180 minut, a potem pieczenie przez 90 minut w temperaturze grubo powyżej 100°C. Studzenie na powietrzu, temp 10°C.Na drugi dzień próba. Boczki bardzo ciemne, kruchość b. dobra. Smak boczku z czosnkiem bardzo wyraźny ,czuć surowy czosnek . Boczek z czosnkiem smaczny, ale z nalewką o wiele smaczniejszy, bardziej z harmonizowany, subtelniejszy. Intensywność smaku zależy od ilości nalewki (od 30 do 50 ml na 1 kg) i jej jakości. Czuj dym! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-49990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Chciałem zamieścić zdjęcia ale sie nie wklejają. Nie wiem co robię źle, zmniejszyłem ich rozmiar więc wszystko powinno być ok. Proszę o podpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-49991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam Wklejanie zdjęć https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764&highlight=wklejanie+zdje%E6 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Grusza nie dość, że bardzo ładnie wędzi mięsko to jeszcze doskonale obsusza. Boczki po wędzeniu i pieczeniu, dwa z lewej boczki z czosnkiem. P.S. Oczywiście dziękuję andrzejowi k za pomoc. Czuj dym Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Było ostre próbowanie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Boczki po wędzeniu i pieczeniu A tego trzeciego od lewej to ktoś już nieźle popróbował :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Maxell, cóż za zbieżność myśli Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Było ostre próbowanie. :grin: Prawda! Cienko nie kroili! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Boczek był tak kruchy że można było kroić grubsze plasterki. Niestety ten na zdjęciu to miłe wspomnienie, na następny muszę poczekać 3 tygodnie. Zbyt późno nastawiłem następną nalewkę. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Grudnia 2008 zapeklowałem z nalewką czosnkowąCzy jest gdzieś na stronie przepis na tą naleweczkę ??? (przez wyszukiwarkę nie za bardzo mogę znaleźć) Czy używasz jej również do zalewy przy peklowaniu innych mięs - szynka, schab ??? Jeśli tak to w jakich proporcjach (lubię dobrze "naczosnkowane" :lol: ) ??? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Wirus - przeczytaj post od początku , tam masz sposób wykonania .Nalewki używam tylko do peklowania boczku. Wesołych Świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1961-boczek-w%C4%99dzony-pieczony/page/2/#findComment-50195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.