Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak parzycie boczek wędzony tak aby był bardzo miękki? Robiłem juz boczek chyba z 5 razy i za każdym razem wychodzi taki trochę gumowaty. Boczek peklowany okolo 5 dni, wiecej nie potrzebuje bo robie zazwyczaj kawałki do max. 0.5kg. Parzę w 80 stopniach tak aby boczek osiagnal w srodku 72-74 stopnie i trwa to zazwyczaj około 1.5h. Macie jakies porady? Boczek zawsze osuszany okolo 2h, wędzony przez 2-2.5h w 50 stopniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19785-boczek-w%C4%99dzony-parzony/
Udostępnij na innych stronach

:)

Boczek po zwędzeniu w worek od pakowarki...pakowarynka...

Parzenie... tw 80/82*C około godziny, półtorej...

Wyłączyć gaz..

Gar okryć kocami/ręcznikami/dresami....co tam jest...

Rano wyjąć wory, wyjąć boczki z worów, odlać giloretkę do pojemników...

Skórka miękka, boczek Giciarski...no i giloretka.... zależy ile robisz... :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19785-boczek-w%C4%99dzony-parzony/#findComment-826136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.