harry74 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2008 Składniki: biszkopt 1 litr śmietanki kremowej 30% 0,1 litra wody 2 dkg żelatyny 10 dkg cukru 1 dkg cukru wanilinowego 10 dkg czekolady kakao owoce (mogą być brzoskwinie,mandarynki,ananas,winogrona,truskawki) Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aż napęcznieje. Do napęczniałej żelatyny dodajemy cukier oraz cukier wan. i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru ok 80*C. następnie schładzamy do temp. ok.40*C. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy, gdy śmietana jest ubita wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem śmietankowy co jakiś czas delikatnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy na trzy części. Do pierwszej warstwy kremu możemy dać owoce pokrojone w drobną kostkę. W osobnej misce mieszamy 30 dkg kremu z drobno pokrojoną czekoladą oraz odrobiną kakao i przekładamy drugą warstwę biszkoptu. Następnie smarujemy kremem górę oraz bok i wykańczamy wg uznania. Można wykonać ozdobny rancik kremem poukładać owoce i zalać galaretką. Po skończeniu wstawić na parę godzin do lodówki.Smacznego. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1987-ciastotort-%C5%9Bmietankowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2008 To jest tort z gatunku "Dr Kwaśniewski sie kłania". Uwielbiam takie. W dodatku biszkopt na samych jajkach... Ale się rozmarzyłam. Bardzo ładnie go wykonałaś i przyozdobiłeś. Przez ostatnie dwa dni była wspaniała goloneczka a'la Tinek, jutro, chyba ten torcik, śmietankowy, jak to ładnie brzmi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1987-ciastotort-%C5%9Bmietankowy/#findComment-46826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2008 Moje też śmietanowe. Pierwszy śmietanowo- malinowy,drugi śmietanowo-kakaowy. Biszkopty piekę sama i na taki duży zużywam 12 jaj. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1987-ciastotort-%C5%9Bmietankowy/#findComment-46959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.