Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się swoimi wyrobami :)


[Dodano: 26 cze 2023 - 20:43]

Własne parówki robione na blenderze efekt zadawalający. Nie mam kutra :/ 

post-100221-0-11212600-1687804980_thumb.jpg

 


[Dodano: 26 cze 2023 - 20:44]

Własne prawdziwe salami daleko jeszcze do perfekcji. Cóż pozostaje dalej eksperymentować  :rolleyes:

post-100221-0-89387200-1687805078_thumb.jpg

post-100221-0-50071200-1687805082_thumb.jpg


[Dodano: 26 cze 2023 - 20:48]

Własna konserwa :D

post-100221-0-16342000-1687805295_thumb.jpg

post-100221-0-98537700-1687805298_thumb.jpg

post-100221-0-80628800-1687805303_thumb.jpg

post-100221-0-87298400-1687805307_thumb.jpg

Edytowane przez Filiip10
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19917-m%C5%82ody-filip-robi/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Własne prawdziwe salami daleko jeszcze do perfekcji.

Jest słabo zżelowane.

Pytanie: dlaczego.

Aby eksperymenty przyniosły efekt dobrze jest rozpoznać ew. błędy procesu.

Czy możesz/zechcesz opisać cały przebieg produkcji?

Rozpoczynając wykonywanie tego salami miałeś na uwadze to, co chcesz uzyskać?

Czyli np. kwaśne, północnoeuropejskie lub lekko "skarpetkowe" w stylu włoskim/hiszpańskim??? 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19917-m%C5%82ody-filip-robi/#findComment-841030
Udostępnij na innych stronach

możesz mi wyjaśnić na czym to polega to " zżelowanie". Czy dobrze rozumiem słabo wymieszane ???

 

Widać na przekroju, że mięso w środku batonu jest dość luźne, nie jest sklejone - widoczne są powietrzne/gazowe szczeliny.

 

Podczas fermentacji następuje spadek pH – jeśli przekroczy on poziom 5.2 to wówczas sol - otoczka proteinowa znajdzie  się w punkcie izoelektrycznym co spowoduje, że zaczyna  się tworzyć po prostu żel.

Przyczyn lużnego farszu może być więcej:

  • Słabe nabicie batonu
  • Gazowanie na skutek słabego zabezpieczenia bakteriologicznego
  • Bardzo młody wyrób w przypadku salami tradycyjnego, niskokwasowego..

Więcej na ten temat przeczytasz we wspaniałym opracowaniu naszego kolegi @StefanaS TUTAJ

Przejdź do rozdziału "FERMENTACJA / Textura i krajalność".

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19917-m%C5%82ody-filip-robi/#findComment-841210
Udostępnij na innych stronach

 

możesz mi wyjaśnić na czym to polega to " zżelowanie". Czy dobrze rozumiem słabo wymieszane ???

 

Widać na przekroju, że mięso w środku batonu jest dość luźne, nie jest sklejone - widoczne są powietrzne/gazowe szczeliny.

 

Podczas fermentacji następuje spadek pH – jeśli przekroczy on poziom 5.2 to wówczas sol - otoczka proteinowa znajdzie  się w punkcie izoelektrycznym co spowoduje, że zaczyna  się tworzyć po prostu żel.

Przyczyn lużnego farszu może być więcej:

  • Słabe nabicie batonu
  • Gazowanie na skutek słabego zabezpieczenia bakteriologicznego
  • Bardzo młody wyrób w przypadku salami tradycyjnego, niskokwasowego..

Więcej na ten temat przeczytasz we wspaniałym opracowaniu naszego kolegi @StefanaS TUTAJ

Przejdź do rozdziału "FERMENTACJA / Textura i krajalność".

 

 

Dziękuję za linka :D Wspaniała lektura ! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19917-m%C5%82ody-filip-robi/#findComment-841219
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wspaniała lektura ! 

Też tak uważam.

Wartość tego artykułu @Stefana S jest nie do przecenienia.

Poza solidną dawką wiedzy są praktyczne wskazówki - perełki - jak np. jak ocenić izometryczne pH bez pH metru. 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19917-m%C5%82ody-filip-robi/#findComment-841232
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.