Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Filiip10 napisał(a):

Ale super :) Przepis skąd ? 

Jest na Forum w dziale "ryby".:)

I tutaj.:D

Cytat

Filety śledziowe w oleju i pomidorach „Pirat”

Puszka 215 g

 

Solanka 10 % w stosunku 1 : 1 z rybą przez 5 – 10 min.

Po solankowaniu ociekamy przez 30 min.

W puszkach 2 warstwy skórą do siebie.

Do puszki  196 – 224 g ryby.

Parowanie przez 15 – 30 min.

Odlać wyciek.

Koncentrat dajemy do kotła + olej +roztwór soli i cukru + przyprawy. Wymieszać . Uzupełnić wod ą do 100 i zblendować.

Olej aromatyzowany. Część oleju podgrzać z papryką ostrą do 90 C przez 30 min. Przecedzić. Dodać  resztę oleju i podgrzać przed wlaniem do puszek  do 70 C.

Ryby w puszce po parowaniu 155 – 176 g.

Na wierzch dajemy 20 – 27 g sosu i dopełniamy olejem o temp 70 C.

Sterylizacja w 116 C przez 15 + 50 + 15 min.

Sos na 1000 g:                                                    Na 250 g:

Koncentrat pomid. 30 %    - 450 g                  - 112.5 g

Olej                                          80 g                  -       20 g

Cukier                                      20 g                  -         5 g

Sól                                          – 24 g (15 g)        -   3.75 g

Pieprz                                    – 1.5 g                  - 0.375 g

Ziele                                       – 0.5 g                  - 0.125 g

Woda do 1000 g                  - około 433 g       -    108 g

Olej aromatyzowany, na 1000 ml:

Olej                                        - 1000 ml              - 250 ml

Papryka ostra                       - 12.5 g                 - 3.125 g

 

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19943-%C5%9Bledzie/#findComment-842716
Udostępnij na innych stronach

Wejdź sobie do tematu dot. Branżowych receptur na konserwy rybne i tam jest cała instrukcja technologiczna dotycząca przebiegu procesu produkcji konserw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19943-%C5%9Bledzie/#findComment-842723
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Maxell napisał(a):

Wejdź sobie do tematu dot. Branżowych receptur na konserwy rybne i tam jest cała instrukcja technologiczna dotycząca przebiegu procesu produkcji konserw.

 

Oki ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19943-%C5%9Bledzie/#findComment-842726
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.