andrzej k Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 17 Stycznia 2020 U mnie przy Łodzi mówi się na to czarne.. Tak tylko dla przypomnienia : W moich stronach na to samo mówiło się bułczanka ,chyba z powodu tego że zamiast kaszy była bułka . U nas w domu , po świniobiciu oprócz kaszanki też robiło się trochę bułczanki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/4/#findComment-654461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 17 Stycznia 2020 W moich stronach na to samo mówiło się bułczanka Masz rację każdy region inaczej ten wyrób nazywa ale po świniobiciu oprócz kaszanki też robiło się trochę bułczanki . ,chociaż parę kółek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/4/#findComment-654488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 A czy ktoś spotkał się z wyrobem w tym klimacie, ale w formie bloku ?Lat temu dobrze ponad 20, gdy ciężko było wiązać koniec z końcem szczerze zasmakowałem w takim wyrobie. Spełnia wszystkie Wasze opisy, a do tego miał w sobie przez całą długość parówki (pewnie wcale nie uszlachetniające składu) i kawałki wątroby.Boki wyłożone jakby cienkimi plastrami słoniny.Słodkawy smak, gałka, cynamon czy może nawet goździk zdają się zbieżność przepisów potwierdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/4/#findComment-719770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 A czy ktoś spotkał się z wyrobem w tym klimacie, ale w formie bloku ? Z czarnym w formie bloku nie spotkałem się.Pamiętam w bloku kaszankę, głowiznę, pieczeń ala rzymską, pasztet w słonince. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/4/#findComment-719794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Cały czas myślę czy zrobić coś na testy w "keksówce" parząc w wodzie czy może obłożyć "białym schabem" i dać do średniego piekarnika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/page/4/#findComment-719889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.