grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2005 Peklowanie golonki Przepis:Golonki oczyscic,opalic,oskrobac,wymyc pod biezaca woda,po czym ulozyc w kamiennym garnku lub beczulce.Przygotowac peklowke.Na 1 kg golonki nalezy przygotowac ok 1 l wody,10 dag soli,1 dag cukru,liscie laurowe,ziele a ngielskie,1-2 gozdzikow.Wode zagotowac z sola i cukrem zdjac z ognia i wystudzic.Do garnka z golonkami wlozyc przyprawy i zalac zimna peklowka.Garnek przykryc czysta lniana sciereczka i przechowywac w chlodnym ciemnym miejscu od 4-5 dni.Po wyjeciu z pekl owki golonki przeplukac i ugotowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johngotti79 Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2005 nie chce byc upierdliwy ale pekluje sie sola peklujaca a :devil: to przepis na zwykla solanke Cytuj ...dobry ptak nie sra w swoje gniazdo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 11 Maja 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2005 możesz dodać odrobinę saletry i wtedy będziesz miał piękny różowy kolorek mięska, to peklowane w solance ma barwę raczej bardziej szarą ale na pewno nie jest gorsze w smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.