Skocz do zawartości

Czy byliby chętni do uczestnictwa w kusie podstawowym?

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Dag_L napisał(a):

jestem początkujący i dopiero odkryłem forum. Pytań mam więcej, niż mogę znaleźć odpowiedzi - chociaż czytam forum całymi nocami :)

Używaj wyszukiwarki. Interesujące Cię frazy wpisuj w cudzysłowie i pilnuj, aby w okienku wyszukiwarki zaznaczyć opcję "Wszędzie".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

19 minut temu, Romeciarz napisał(a):

To dobra wiadomość :)

Tak, myślę że dobra. :D W związku z tym, iż nasza dotychczasowa SDM, zrezygnowała z prowadzenia kursów dla Wędzarniczej Braci, od jakiegoś czasu, realizuję dwutorowo negocjacje w kwestii uruchomienia szkoleń dla naszych członków. O wyborze organizatora zadecydują warunki, głównie finansowe związane ze szkoleniem, zakwaterowaniem i wyżywieniem. Być może, jeśli ustalenia będą dla nas satysfakcjonujące, skorzystamy z obu opcji. Bądźmy dobrej myśli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jestem Wam winien wyjaśnienia odnośnie przyczyn zakończenia realizacji szkoleń, skutków tych decyzji, oraz aktualnej sytuacji związanej z funkcjonowaniem dotychczasowej Szkoły Domowego Masarstwa Wędzarniczej Braci.

Nastąpi to niezwłocznie, z chwilą zawarcia umów z instytucjami, które zajmą się szkoleniem naszych forowiczów.

4 godziny temu, Maxell napisał(a):

Jestem Wam winien wyjaśnienia

Nie jesteś, przyczyny są niezależne od Ciebie i najczęściej wynikają z przypadków losowych. Najlepiej skupić się na przyszłości :thumbsup::yes:

Muskie - to ryba 🙃

Tobie nie, ale wiele osób jest zainteresowanych tematem i uważam, a nawet jestem tego pewien, że należą się im rzetelne wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Wiele lat temu zbudowaliśmy SDM w określonym celu. Była to pierwsza tego typu szkoła w Polsce. Wykształciła setki ludzi, niekiedy zupełnie zielonych w temacie domowego przetwórstwa mięsa. Nadal są chętni do szkolenia. Dlatego konieczne są niezbędne informacje.

Co do przyszłości szkoleń, na pewno damy sobie radę. Wszystko toczy się w odpowiednim kierunku.

W dniu 29.11.2023 o 17:01, Maxell napisał(a):

Jestem Wam winien wyjaśnienia odnośnie przyczyn zakończenia realizacji szkoleń, skutków tych decyzji, oraz aktualnej sytuacji związanej z funkcjonowaniem dotychczasowej Szkoły Domowego Masarstwa Wędzarniczej Braci.

W dniu 29.11.2023 o 21:26, Muski napisał(a):

Nie jesteś, przyczyny są niezależne od Ciebie i najczęściej wynikają z przypadków losowych. Najlepiej skupić się na przyszłości :thumbsup::yes:

Waldku,

ładnie i zręcznie brzmi Twoja riposta na wpis @Maxell,

Jednak sądzę, że forowicze, zwłaszcza wieloletni, oczekują na wyjaśnienia.

Dlaczego?

Bo nadal w tej znakomitej miejscówce w Łazach odbywają się spotkania produkcyjne i są upubliczniane na naszym forum.

Co zatem sie stało?

Aby odbyło sie szkolenie w Łazach wymagane jest:

• udział osób szkolących
  • zakwaterowanie
  • wyżywienie
  • organizacja surowców 

Rozumiem, że część z powyższych punktów została zdjeta z ramion gospodarzy.

To wszystko jest sprawą dogadania i negocjacji.

Dlatego Twoja uwaga:

W dniu 29.11.2023 o 21:26, Muski napisał(a):

Najlepiej skupić się na przyszłości :thumbsup::yes:

Brzmi jak definitywne (ale grzeczne) zamknięcie tematu, jednak przysługujące raczej gospodarzowi, niż osobie korzystającej z miejscowki pomimo zaistniałych zdarzeń losowych.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

19 minut temu, EAnna napisał(a):

Twoja riposta na wpis

Aniu droga:yes: to nie riposta:no: - po prostu takie były zdarzenia niezależne od Mirka. Toteż uważam że nie ma czego tłumaczyć /to tylko decyzja Maxella/ . Sam byłem wielokrotnie na kursach - to naprawdę skarbnica wiedzy ale i duuużo pracy organizatorów. 

23 minuty temu, EAnna napisał(a):

Brzmi jak definitywne (ale grzeczne) zamknięcie tematu, jednak przysługujące raczej gospodarzowi, niż osobie korzystającej z miejscowki

Chodzi o możliwości w przyszłości organizowania kursów. Nie jestem tutaj gospodarzem i nie mam prawa decydować co ma być a czego nie  , za to zawsze starałem się rzetelnie pomóc w miarę możliwości.  

Jak wiesz , wynajmujemy kilka razy w roku salę technologiczną i miejsca noclegowe u Andrzeja na różne experymenty nieco odbiegające od tradycyjnej technologii, przy czym wszystko jest po naszej stronie bez angażowania na stałe gospodarzy. 

Muskie - to ryba 🙃

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Aby odbyło sie szkolenie w Łazach wymagane jest:

• udział osób szkolących
  • zakwaterowanie
  • wyżywienie
  • organizacja surowców 

1. Udział odpowiedniej liczby kursantów 15?

2. Co najmniej 2 merytorycznie przygotowanych szkoleniowców co by byli dyspozycyjni i chcieli kończyć ok 23 w piątek i sobotę.

3. Pełne wyżywienie od obiadu w piątek do śniadania w niedzielę / zwykle było to dwie osoby do obsługi /

4. Zapewnienie sprzątania - wiem prozaiczne ale konieczne- słyszałem jak kursant powiedział, że płaci za kurs i nie jest od sprzątania a mycia i sprzątania jest jak wiesz duuużo . 

5. Sprzęt masarski - Andrzeja obecnie nie nadaje się do kursu , a wątpię by kursanci jak do Napoleonowa przywozili swój./ experymentatorzy używają  swojego prywatnego na spotkanie 2 - 3 razy w roku/

6. Przygotowanie surowców w postaci półtusz , /ktoś to musi kupić i przywieść, zabezpieczyć /  sprzęt do obróbki, przyprawy, jelita , sznurki, siatki  itp.

7. Zapewnienie także butli z gazem , obsługa wędzarni i kotłów z parzeniem - zwykle jest to już późna noc i nie ma chętnych /jak w Napoleonowie/ 

To tylko takie drobiazgi co mi na szybko przyszły do głowy.  

Muskie - to ryba 🙃

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

odbywają się spotkania produkcyjne i są upubliczniane na naszym forum.

Wynająć sale i pokoje każdy może. Nie są upubliczniane ,a są na dyskusji PRYWATNEJ  - regulamin.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Nie bardzo rozumiem jaki cel ma ta dyskusja. Doskonale wiem, co potrzebne jest do organizacji kursu. Nie wiem tylko, dlaczego akurat Ty wypowiadasz się w tym temacie, który właściwie Ciebie nie powinien dotyczyć. To ja, byłem współorganizatorem naszej SDM i pozwolisz, bez obrazy,, że w kwestii jej dalszego działania, będę prowadził rozmowy z osobami, które ze mną ją zakładały kilkanaście lat temu -Andrzejem i DZIADKIEM. Ja również, w odpowiednim czasie udzielę stosownych informacji dotychczasowym i przyszłym absolwentom naszej SDM na temat jej aktualnego statusu. Zarówno rozpoczęcie zajęć w szkole, jak i ewentualne przyczyny ich zakończenia muszą po prostu zostać wyjaśnione. To chyba zrozumiałe, po tak długiej współpracy.

O tym już zresztą pisałem wcześniej.

Nie będę uczestniczył w dalszej dyskusji do czasu, kiedy będę mógł podzielić się konkretnymi informacjami.

Pozdrawiam wszystkich absolwentów SDM, oraz wszystkich tych, którzy z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie szkoleń. Bądźmy dobrej myśli.

• Like 1
  • Upvote 2

• 2 tygodnie później...

Właśnie. :D Będzie coś wiadomo - dam od razu znać. Teraz jest sporo innych spraw do załatwienia, ale cały czas toczą się rozmowy w kwestii kursów. O temacie nie zapomniałem.

• Like 1
  • Upvote 1

• 2 tygodnie później...

Poczytaj sobie informacje z poprzednich kursów.

• 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...