Nabuchonodoz Posted November 18, 2023 Report Share #1 Posted November 18, 2023 Witam wszystkich. Szukam przepisu na kiełbasę dawniej wyrabianą w Małopolsce. Jest luźna i nie odrywa się od skórki. Jest dużo galaretki i z tego co już wiem, uzywa się także miesa wołowego. Pozdrawiam. Ps. W sklepach lewiatan podobna jest pod nazwą "z całej świnki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 18, 2023 Report Share #2 Posted November 18, 2023 Nie wiem o jakiej konkretnie piszesz ale może ta Cię zadowoli Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted November 18, 2023 Report Share #3 Posted November 18, 2023 7 godzin temu, Nabuchonodoz napisał(a): Witam wszystkich. Szukam przepisu na kiełbasę dawniej wyrabianą w Małopolsce. Jest luźna i nie odrywa się od skórki. Jest dużo galaretki i z tego co już wiem, uzywa się także miesa wołowego. Pozdrawiam Tutaj raczej nie znajdziesz na nią przepisu bo ta kiełbaska jest robiona na soli a taki wyrób z tz.szarym oczkiem(słoneczkiem)mało kto preferuje,dodatkowo jest robiona zaraz po świniobiciu.Taką kiełbaskę kupisz w Liszkach lub Nowej Wsi Szlacheckiej pod Krakowem.Pozdrawiam z małej wioski pod Krakowem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 18, 2023 Report Share #4 Posted November 18, 2023 Poszukaj w dziale Polska tradycja masarska. Powinna tam być. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted November 18, 2023 Report Share #5 Posted November 18, 2023 Jedna z kilku masarni w Nowej Wsi Szlacheckiej https://masarniaplatek.pl/pl/kielbasy.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts