Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że nie samą wieprzowiną człowiek żyje, postanowiłem dokształcić się w rozbiorze innych zwierząt rzeźnych. Padło na wołowinę. Z powodu wielkości i ceny półtusz wołowych zacząłem z małym (i nie drogim) kawałkiem.

U mojego lokalnego rzeźnika, tu gdzie mieszkam, udało mi się nabyć Steakpiece. Jest to angielska nazwa i w wolnym tłumaczeniu oznacza "kawałek na steaki". Mięso było dojrzewane 2 tygodnie.

Według Google, w Wiktoriańskim Londynie w ten sposób nazywano poniższy kawałek z rozbioru póltuszy:VictorianLondon.thumb.png.723bde3c3e1032ca0c7d5861ed95a85e.png

 

Chociaż dzisiaj w UK nazywa się ten kawałek Rump a w USA Sirloin:

UKvsUS.jpg.12eff91d20b2a6a1cc8d150f1b6f8f2d.jpg
 

Mój kawałek jest z kością i wygląda tak:

2023-11-2309_45_40.thumb.jpg.243676c2752a7cab2c585c007f999ed5.jpg

 

2023-11-2309_45_49.thumb.jpg.cce7da1ccaac2e88227d5e133fe99a47.jpg

2023-11-2309_46_00.thumb.jpg.600773bfda7fe554cc11c9dd9d6a86d4.jpg

2023-11-2309_46_28.thumb.jpg.d29420d7184a0f583aeadd7fe1542dee.jpg2023-11-2309_46_42.thumb.jpg.96c6e683c5d3701b57154b1c80a03185.jpg2023-11-2309_47_30.thumb.jpg.3f43459f43b87afdb1f17be6bf91de63.jpg

 

Jako że cięcie póltusz wołowych w Polsce i w UK jest inne, spróbowałem dojść co to jest za kawałek w polskiej nomenkaturze i wydaje mi się że jest to krzyżowa.

image.png.5f76ca5c4e31429cc2846258132cca13.png

 

Chociaż Wikipedia podaje że jes to rumsztyk (nr 13).

image.thumb.png.79c9b2a75b54f9e78bb56c817bbb5e9a.png

 

Liczę na naszych SiBów, że pomogą mi potwierdzić lub zaprzeczyć moim podejrzeniom.

Rzeżnik który mnie obsługiwał, nazwał poniższy kawałek polędwicą (fillet) i jako że jest to cięcie piłą z półtuszy i kawałek jest po drugiej stronie kości niż reszta, wydaje mi się że może być to polędwica wołowa. Proszę o potwierdzenie, jako że w UK/US zamiennie termin "filet" jest używany do kawałka prostego mięsa bez przerostów tłuszczu i czy polędwica występuje po drugiej stronie krzyżowej:

image.thumb.png.679b4d36435c681bc76df0d7216b4ff9.png

Wykorojona wygląda tak:

2023-11-2312_25_13.thumb.jpg.8543ad617e28f75f6f4979348b660934.jpg

Wykorzystanie mięsa ma być czysto kulinarne, więc nie będzie to regularna klasyfikacja. Odkostniłem mięso:

 

2023-11-2312_25_27.thumb.jpg.3f3971d79235ea00b3ab2c9d7526ffee.jpg

Powykrawałem z tego mięśnie i wyszło mi coś takiego:

2023-11-2314_34_46.thumb.jpg.6033fca778d6d5404e1c489c9c97aec7.jpg

2023-11-2314_35_02.thumb.jpg.297400e513bdcb558fc920f9a828bc20.jpg

 

Bazując na nomenklaturze zachodniej od lewej jest "rump cap" lub "pecanha" (krzyżowa okrywa?), następnie "rump' (krzyżowa oko? rumsztyk w sensie kulinarnym?), potem "rump fillet"  (nie mam pojęcia polskiej nazwy) i "rump tail" lub rump tri-tip" (krzyżowa ogonek?).

Jako amator jestem zadowolony z mojej klasyfikacji :) Z chęcią przyjmę wszelką krytyke :D 

 

Z powyższych kawałków po oczyszczeniu i poporcjowaniu otrzymałem:

0.9 kg polędwicy wołowej (jeżeli jest to polędwica :) ) - będzie na befsztyk tatarski na najbliższą sobotę :D 

0.6 kg mięsa na zrazy (6 sztuk) - z "rump fileta" - bardzo delikatne mięso

0.6kg mięsa na medaliony (4 sztuki)- reszta "rump fileta" i kawałek ogonka

2kg - 6 sztuk - "rump steak" - steki ok 2.5cm z oka:2023-11-2315_18_16.thumb.jpg.cc4a686d605df77d8bf72e73b4675b20.jpg

 

1.1 kg - steki z okrywy z tłuszczem (4 sztuki)

1 kg stir-fry - chude mięso pokrojone w cieńkie paski do chińskich/tajskich/malezyjskich dań

2.25 kg mięso mielone - wszystko pozostałe, razem z tłuszczem/łojem. Przenaczenie na hamburgery, ale może jakaś lazania lub spaghetti też powstanie. (szczególnie że dość tłuste jest)

0.4 kg ścinek na małe steaki na szybko (na kolacje :) )

2.1 kg kości (od wielu lat dodajemy kości wołowe do niedzielnego rosołu :) )

Daje to razem 10.95 kg. Tyle ważył kawałek któy kupiłem. Dla zainteresowanych cenami w UK, kosztował on £85, £10.8/kg.

Całość poporcjowana trafiła do lodówki i zamrażarki:

2023-11-2316_14_38.thumb.jpg.24944d5ca70d3888a510e3125378ca17.jpg

Nawet kości się udało pociąć :D 

 

2023-11-2316_24_32.thumb.jpg.3ca0ffc0658eec8c6397d08f6b409548.jpg

 

 

 

 

Edytowane przez sobol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20333-steakpiecekrzy%C5%BCowarumsztyk/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.