Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sobotę zapeklowałem na sucho mięso na kiełbasę cienką ala chłopska. Troszkę się jednak w moim grafiku poprzestawiało i najkorzystniej byłoby mi wędzić w sobotę. Zazwyczaj peklowałem 48 godzin. Czy bezpieczne dla mięsa będzie jak pozostawię to do piątku wieczora, nabiję jelita i rano uwędzę w sobotę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20392-peklowanie-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś też miałem taki przypadek i mięso było ok,szczerze mówiąc to wydawało się nawet lepsze ,

w kiełbasie było bardziej kruche.

Oczywiście jak mięso przechowujesz w lodowce ,to możesz poczekać do soboty,możesz też obniżyć temperaturę w lodowce

do około 2-3 stopnie ,to peklowanie będzie przebiegać wolniej.

Najlepiej w jednym dniu wykonać cały cykl produkcji kiełbasy, rano zrobić, nabić w jelita i po osadzaniu osuszyć i wędzić.

 

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20392-peklowanie-na-sucho/#findComment-886115
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.