Rafal78 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Witam, w sobotę zapeklowałem na sucho mięso na kiełbasę cienką ala chłopska. Troszkę się jednak w moim grafiku poprzestawiało i najkorzystniej byłoby mi wędzić w sobotę. Zazwyczaj peklowałem 48 godzin. Czy bezpieczne dla mięsa będzie jak pozostawię to do piątku wieczora, nabiję jelita i rano uwędzę w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20392-peklowanie-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2023 (edytowane) Kiedyś też miałem taki przypadek i mięso było ok,szczerze mówiąc to wydawało się nawet lepsze , w kiełbasie było bardziej kruche. Oczywiście jak mięso przechowujesz w lodowce ,to możesz poczekać do soboty,możesz też obniżyć temperaturę w lodowce do około 2-3 stopnie ,to peklowanie będzie przebiegać wolniej. Najlepiej w jednym dniu wykonać cały cykl produkcji kiełbasy, rano zrobić, nabić w jelita i po osadzaniu osuszyć i wędzić. Edytowane 12 Grudnia 2023 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20392-peklowanie-na-sucho/#findComment-886115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20392-peklowanie-na-sucho/#findComment-886276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.