oggy Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Składniki: (na 3 kilo) - jest to wersja dość sucha - łopatka wieprzowa 2,100g - boczek łuskany surowy 600 g - wołowina chuda 300g (rostbef) - jelita wieprzowe cienkie łopatka zmielona na 10mm, boczek + wołowina na 7mm przyprawienie: czosnek: 3 średnie ząbkimajeranek: 1 paczka 18gpieprz: 15gsól: 30gpeklosól: 5g (w roztworze wg zaleceń)woda: 100ml parzenie: do zagotowanej wody (po zagotowaniu skręcamy gaz) wkładamy kiełbasę na 30 minut. smacznego niestety nie mam jak zdjęć wkleić na razie. PS. nawet nie myślałem, że aż tyle osób dzieli moje zainteresowania Wspaniale jest móc poszerzać swoją wiedzę na takim forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2008 - boczek łuskany surowy Czy taki boczek jest pozbawiony tłuszczu? Przyznam, że nazwa jest mi obca. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2008 zdaje się, że to nazwa handlowa po prostu. Boczek jest rzeczywiście bardziej mięsny niż przeciętne (widać mięśnie międzyżebrowe), ale tłuszczu też w nim sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Cosik mało soli przewidziałeś 35 g łącznie z peklosolą na 3 kg kielbasy, no i po co peklosol do białej?Za to z pieprzem nie żałowałeś :lol: zapomnialeś dodać 2 litry piwa do przepisu :lol: , do popicia Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam boczek łuskany surowy 600 g Czy taki boczek jest pozbawiony tłuszczu? Przyznam, że nazwa jest mi obca. Może wyłuskane są kości żebrowe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dokładnie o to chodziBoczek łuskany, kości żebrowe wycięte, mięso "między żeberkowe" zostaje przy boczku.Do łuskania służy specjalny przyrząd, można go zobaczyć na drugim zdjeciu w przepisie Szanownego Dziadka na słoninę faszerowanąhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1586W dużych zakładach przemysłowych mają urządzenia pneumatyczne do łuskania Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Przyznaje ze w smaku braku soli nie czuc, za to pieprzu rzeczywiscie jest tyle ile lubie - ale tez nie zeby nadto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2009 WitamKiełbasa biała po staremu nie przewiduje peklosoli!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-53870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.