Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: (na 3 kilo) - jest to wersja dość sucha

- łopatka wieprzowa 2,100g

- boczek łuskany surowy 600 g

- wołowina chuda 300g (rostbef)

- jelita wieprzowe cienkie

 

łopatka zmielona na 10mm, boczek + wołowina na 7mm

 

przyprawienie:

czosnek: 3 średnie ząbki

majeranek: 1 paczka 18g

pieprz: 15g

sól: 30g

peklosól: 5g (w roztworze wg zaleceń)

woda: 100ml

 

parzenie: do zagotowanej wody (po zagotowaniu skręcamy gaz) wkładamy kiełbasę na 30 minut.

 

smacznego :) niestety nie mam jak zdjęć wkleić na razie.

 

PS. nawet nie myślałem, że aż tyle osób dzieli moje zainteresowania :) Wspaniale jest móc poszerzać swoją wiedzę na takim forum :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/
Udostępnij na innych stronach

zdaje się, że to nazwa handlowa po prostu. Boczek jest rzeczywiście bardziej mięsny niż przeciętne (widać mięśnie międzyżebrowe), ale tłuszczu też w nim sporo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48605
Udostępnij na innych stronach

Cosik mało soli przewidziałeś 35 g łącznie z peklosolą na 3 kg kielbasy, no i po co peklosol do białej?

Za to z pieprzem nie żałowałeś :lol: zapomnialeś dodać 2 litry piwa do przepisu :lol: , do popicia :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48606
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

boczek łuskany surowy 600 g

Czy taki boczek jest pozbawiony tłuszczu? Przyznam, że nazwa jest mi obca.

Może wyłuskane są kości żebrowe .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48609
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie o to chodzi

Boczek łuskany, kości żebrowe wycięte, mięso "między żeberkowe" zostaje przy boczku.

Do łuskania służy specjalny przyrząd, można go zobaczyć na drugim zdjeciu w przepisie Szanownego Dziadka na słoninę faszerowaną

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1586

W dużych zakładach przemysłowych mają urządzenia pneumatyczne do łuskania

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2040-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-po-staremu/#findComment-48611
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.