Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Planuję otworzyć małą masarnię, chcieliśmy ugryźć to od strony RHD, jak czytałem jest wymóg żeby conajmniej jeden produkt pochodził z własnego gospodarstwa. I tu pojawia się problem, chcieliśmy kupować półtusze z pobliskiego zakładu i u siebie przerabiać na wędliny. Jak ugryźć temat, aby nie zakładać od samego początku działalności? 

 

  • 3 months later...

Witam wszystkich. Podpinam się pod pytanie, mam taki sam problem. Bardzo proszę kogoś kto to przerabiał o pomoc lub jakąś poradę, jak rozwiązać tego typu problemy, ponieważ dla osoby która robiła to do tej pory raczej hobbystycznie, a chce spróbować zaproponować swoje produkty szerszemu gronu, zakładanie od razu działalności jest dosyć problematyczne i drogie.

Dla bardzo małej skali (3225 zł obrotu miesięcznie) nierejestrowana działalność gospodarcza. Płacisz tylko dochodowy raz w roku. Obowiązuje zgłoszenie do Sanepidu oraz spełnianie wymogów związanych z wytwarzaniem żywności.  

2 godziny temu, kukunamuniuu napisał(a):

która robiła to do tej pory raczej hobbystycznie, a chce spróbować zaproponować swoje produkty szerszemu gronu, zakładanie od razu działalności jest dosyć problematyczne i drogie.

Kwestia skali , tak jak Resal Ci podał  kwotę wolną od podatku, jak chcesz więcej to już działalność gospodarcza . Czy jest problematyczna ? zawsze trochę z tym kłopotu ,ale większy kłopot może być na tzw. nielegalu. 

 

Muskie - to ryba 🙃

3 godziny temu, Resal napisał(a):

Dla bardzo małej skali (3225 zł obrotu miesięcznie) nierejestrowana działalność gospodarcza. Płacisz tylko dochodowy raz w roku. Obowiązuje zgłoszenie do Sanepidu oraz spełnianie wymogów związanych z wytwarzaniem żywności.  

Dzięki za odpowiedź. A te wymogi związane z wytwarzaniem żywności są takie same jak przy normalnej działalności? Ponieważ na początku zapewne robił bym to tak jak do tej pory czyli w domu. Dopiero gdyby zaczęło się coś rozkręcać  będę myślał o adaptacji któregoś z pomieszczeń gospodarczych.

Osoby zajmujące się przetwarzaniem żywności muszą wykonać badania na nosicielstwo w sanepidzie. Miejsce trzeba zgłosić do sanepidu składając wniosek. Sanepid dokonuje odbioru ale najczęściej dla małych działalności tego nie robi. Trzeba sporządzić dokumentację HACCP/GHP/GMP. Moim zdaniem można prowadzić tego typu działalność w domu ale pomieszczenia/wyposażenie/urządzenia muszą spełniać wymagane minimalne standardy.

Kwota, którą podałem nie jest kwotą wolną od podatku. Jest to miesięczny limit obrotu dla działalności nierejestrowanej. Dochód (przychody-koszty) rozliczasz przez PIT-37. Trzeba prowadzić rejestr sprzedaży. Na życzenie kupującego należy wystawiać rachunki. 

Edited by Resal
W dniu 13.05.2024 o 10:07, Resal napisał(a):

Dla bardzo małej skali (3225 zł obrotu miesięcznie)

Od lipca, w tej chwili limit miesięcznej wartości sprzedaży wynosi 3182 zł

W dniu 13.05.2024 o 11:55, Muski napisał(a):

Resal Ci podał  kwotę wolną od podatku

Nie do końca - normalnie przychód z tego (wartość sprzedaży-udokumentowane koszty) jest doliczany do innych źródeł w PIT.

 

To naprawdę działanie małoskalowe - jeżeli np. koszty surowca wynoszą 50%, to twój przychód nie przekroczy kilkunastu tysięcy rocznie. I pamiętaj limit dotyczy obrotu w każdym miesiącu, a nie średniorocznie.

 

Więcej tu https://www.niepoddawajsie.pl/dzialalnosc-nierejestrowana/

 

W dniu 13.05.2024 o 15:55, Resal napisał(a):

Sanepid dokonuje odbioru ale najczęściej dla małych działalności tego nie robi.

Czasami robi. Nie znam szczegółów, bo wiadomość z drugiej ręki. Kontrola była u dziewczyny, która robi torty - postawiono wymóg osobnej lodówki do produkcji.

  • 5 months later...
W dniu 13.05.2024 o 11:07, Resal napisał(a):

Dla bardzo małej skali (3225 zł obrotu miesięcznie) nierejestrowana działalność gospodarcza. Płacisz tylko dochodowy raz w roku. Obowiązuje zgłoszenie do Sanepidu oraz spełnianie wymogów związanych z wytwarzaniem żywności.  
 

Osoby zajmujące się przetwarzaniem żywności muszą wykonać badania na nosicielstwo w sanepidzie. Miejsce trzeba zgłosić do sanepidu składając wniosek. Sanepid dokonuje odbioru ale najczęściej dla małych działalności tego nie robi. Trzeba sporządzić dokumentację HACCP/GHP/GMP. Moim zdaniem można prowadzić tego typu działalność w domu ale pomieszczenia/wyposażenie/urządzenia muszą spełniać wymagane minimalne standardy.

Kwota, którą podałem nie jest kwotą wolną od podatku. Jest to miesięczny limit obrotu dla działalności nierejestrowanej. Dochód (przychody-koszty) rozliczasz przez PIT-37. Trzeba prowadzić rejestr sprzedaży. Na życzenie kupującego należy wystawiać rachunki. 
Wydaje mi się, że lepiej zatrudnić osobę, która zajmie się tymi wszystkimi podatkami. Jestem pewien, że te kwoty i liczby odwrócą uwagę od prowadzenia biznesu. Otworzyłem firmę 2 lata temu. Teraz chcę zatrudnić osobę na stanowisko asystenta. Ale to wymaga dodatkowych pieniędzy. Zacząłem czytać na https://kasynoanalyzer.com/recenzje/hellspin.com o Hellspin kasyno. Od dawna chciałem w coś zagrać i zyskać korzyści. Nawiasem mówiąc, w ten sposób natychmiast rozwiążę moje 2 problemy.


Długo zmagałem się z decyzją całej tej biurokracji. Trwało to boleśnie długo, ale w końcu odetchnąłem z ulgą.

Edited by dustedflame
W dniu 16.01.2024 o 11:15, wermik napisał(a):

Planuję otworzyć małą masarnię, chcieliśmy ugryźć to od strony RHD, jak czytałem jest wymóg żeby conajmniej jeden produkt pochodził z własnego gospodarstwa. I tu pojawia się problem, chcieliśmy kupować półtusze z pobliskiego zakładu i u siebie przerabiać na wędliny. Jak ugryźć temat, aby nie zakładać od samego początku działalności? 

Spełniasz podstawowy wymóg RHD - jesteś na Krusie?

Masz "kawałek" ziemi?

Masz "kawałek" miejsca do "produkcji"?

Jeśli odpowiedziałeś 3xTAK - możesz starać się o Rolniczy Handel Detaliczny

Jeśli to mają być wyroby mięsne/mieszane nie składasz wniosku do Sanepidu tylko do Inspekcji Weterynaryjnej (składasz wniosek i po 30dniach zaczynasz)

Przy RHD nie płacisz podatku do 100 000zł rocznie, a jeśli przekroczysz tą kwotę, to zgłaszasz to US i płacisz 2% ryczałt od nadwyżki, więc tak naprawdę w praktyce nie ma limitu.

Jeśli chodzi o "swój produkt", nigdzie nie jest napisane że musi to być mięso. Jeśli masz tą ziemię, to posadź np.czosnek i to będzie "Twój produkt".

W recepturze, gdzie nie jest dodawany czosnek, możesz dać 1 ząbek na 100kg wyrobu - najważniejsze aby był składnikiem wyrobu (nigdzie nie jest napisane że musi to być główny składnik jak nieraz próbują to interpretować urzędnicy)

Zacznij od poczytania tutaj: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rolniczy-handel-detaliczny

 

Tak naprawdę, to trzeba mieć odrobinę szczęścia do urzędników którzy nie będą tylko na NIE, dlatego że jest im "wygodniej" pozbyć się problemu z takimi małymi "przedsiębiorcami".  Musisz przygotować się mentalnie aby w rozmowie wyszło że wiesz co robisz/ chcesz robić (wiedza) ale tak, aby nie dać do zrozumienia rozmówcy że wiesz więcej niż on. Lepszą formą jest np. przyjąć formę "pytającą - podsuwającą odpowiedź" (np. zamiast upierać się że urzędnik się myli i nie musisz hodować swoich świnek aby robić kiełbasę lepiej podsunąć mu swój pomysł: Panie/Pani urzędniku a co by było gdybym dodawał do tej kiełbasy swój czosnek? Bo przecież nigdzie nie jest napisane że muszę mieć swoje mięso. A mięso po prostu będę kupował w legalnie działającej ubojni. itp/itd)

 

Co do kontroli, to urzędnicy w większości nie chcą się zajmować takimi "duperelami jak my" - najczęściej kontrole przeprowadzane są na prośbę "życzliwej konkurencji"

 

W dniu 4.11.2024 o 11:41, dustedflame napisał(a):

ale w końcu odetchnąłem z ulgą.

Ja na Twoim miejscu dopiero teraz zaczął bym być czujny, aby nie kłuć w oczy 😂

 

Wszystkim marzącym o swoim biznesie życzę z całego serca dużo wytrwałości i szczęścia. Ale pamiętajcie, że papierek od urzędnika to dopiero początek. Chcecie karmić ludzi - a to nie jest szwagier który ewentualnie się osr.....  Bierzecie na siebie ogromną odpowiedzialność .... i od cholery pracy 🥺

Powodzenia 👍

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Ale co by nie mówił, najlepsze jest na koniec.

Panie - co takie słone, kolego - a nie mógł byś dodawać trochę więcej soli

Moja babcia to robiła tak, mój ojciec nigdy tego nie dodawał,

I chyba najlepszy (moim zdaniem) tekst: Poproszę chudy boczek. Dla mnie to brzmi jak oksymoron 😁

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.