Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

Tak to się zgadza tylko że wg mnie jest trochę za mało informacji o bezpieczeństwie na etykiecie, choćby o temperaturze do jakiej powinno się stosować, nie jestem przeciwnikiem pekli bardzo dobrze że powstała, używam zgodnie z recepturą bez dzielenia trochę soli trochę pekli...

To regulują przepisy wewnętrzne (masarskie0. Peklosól, to praktycznie sól i jako taka, w przeciwieństwie do azotynu, nie wymaga specjalnych zabezpieczeń.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915086
Udostępnij na innych stronach

Być może Andrzej się przejęzyczył. Azotany, w dużych ilościach (większych nawet niż dopuszczalne w przemyśle mięsnym) występują powszechnie w warzywach (szczególnie liściastych (sałata, kapusta itp.) oraz innych, rosnących głównie na przydrożnych plantacjach, oraz uprawach intensywnie nawożonych azotem. Te właśnie dominują we wszystkich marketach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915087
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Maxell napisał(a):

To regulują przepisy wewnętrzne (masarskie0. Peklosól, to praktycznie sól i jako taka, w przeciwieństwie do azotynu, nie wymaga specjalnych zabezpieczeń.

Czyli można zapeklować i później upiec żeby było ładne różowe (przepraszam za uproszczenie)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915089
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że tak. Przecież np. w sklepie nie kupisz pieczeni bez dodatku peklosoli, itp.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915093
Udostępnij na innych stronach

Tylko pytanie - po co? Pieczenie i przetwory mięsne pieczone w piekarniku, robione sa z zasady w niewielkich ilościach i szybko spożywane.W tym wypadku, poza kolorem mięsa, nie uzyskamy innych pozytywnych wyników. Zabezpieczenie antybakteryjne, przy szybkim spożyciu dobrze wypieczonego mięsa, nie jest już tak istotne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915101
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Ostatnio kupiona pekla, nic nawet słowem o użyciu i bezpieczeństwie poza zdaniem że nie do bezpośredniego

Kupiłeś w Swojskim Wyrobie - nie zamazuj nazwy- to sklep dla profesjonalistów /polecam/. Naprawdę trzeba być wybitnym specjalistą by przedawkować peklosól, po prostu wyrób będzie słony i niezjadliwy.  Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i zapytać - ale masz tutaj na forum WSZYSTKO.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915105
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Czyli można zapeklować i później upiec żeby było ładne różowe (przepraszam za uproszczenie)

Wszystko można tylko nie zapominaj o nitrozoaminach🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915106
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Kupiłeś w Swojskim Wyrobie - nie zamazuj nazwy- to sklep dla profesjonalistów /polecam/. Naprawdę trzeba być wybitnym specjalistą by przedawkować peklosól, po prostu wyrób będzie słony i niezjadliwy.  Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i zapytać - ale masz tutaj na forum WSZYSTKO.

Absolutnie nie miałem nic złego na myśli publikując fotę sklepu, po prostu nie chciałem reklamować +/- a sklep rzeczywiście fajny robię w nim też zakupy (jak widać na załączonym obrazku)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915107
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Wszystko można tylko nie zapominaj o nitrozoaminach🙂.

Oj tam:facepalm: wyczytałem że kiełbasę na grilla nie powinno się peklować bo wysoka temp powoduje wytwarzanie związków rakotwórczych, stąd pomysł na pytanie o pieczenie zapeklowanego...🙄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915108
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

wyczytałem że kiełbasę na grilla nie powinno się peklować

 

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

stąd pomysł na pytanie o pieczenie zapeklowanego

Nie ma znaczenia grill czy piekarnik ważna jest temperatura graniczna od której powstają nitrozoaminy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915109
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, szrekPL napisał(a):

po prostu nie chciałem reklamować

Jest reklama na stronie głównej 😁

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915123
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.