Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): Tak to się zgadza tylko że wg mnie jest trochę za mało informacji o bezpieczeństwie na etykiecie, choćby o temperaturze do jakiej powinno się stosować, nie jestem przeciwnikiem pekli bardzo dobrze że powstała, używam zgodnie z recepturą bez dzielenia trochę soli trochę pekli... To regulują przepisy wewnętrzne (masarskie0. Peklosól, to praktycznie sól i jako taka, w przeciwieństwie do azotynu, nie wymaga specjalnych zabezpieczeń. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Być może Andrzej się przejęzyczył. Azotany, w dużych ilościach (większych nawet niż dopuszczalne w przemyśle mięsnym) występują powszechnie w warzywach (szczególnie liściastych (sałata, kapusta itp.) oraz innych, rosnących głównie na przydrożnych plantacjach, oraz uprawach intensywnie nawożonych azotem. Te właśnie dominują we wszystkich marketach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 6 minut temu, Maxell napisał(a): To regulują przepisy wewnętrzne (masarskie0. Peklosól, to praktycznie sól i jako taka, w przeciwieństwie do azotynu, nie wymaga specjalnych zabezpieczeń. Czyli można zapeklować i później upiec żeby było ładne różowe (przepraszam za uproszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Jasne, że tak. Przecież np. w sklepie nie kupisz pieczeni bez dodatku peklosoli, itp. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Tylko pytanie - po co? Pieczenie i przetwory mięsne pieczone w piekarniku, robione sa z zasady w niewielkich ilościach i szybko spożywane.W tym wypadku, poza kolorem mięsa, nie uzyskamy innych pozytywnych wyników. Zabezpieczenie antybakteryjne, przy szybkim spożyciu dobrze wypieczonego mięsa, nie jest już tak istotne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 No tak, to logiczne, dziękuję za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Ostatnio kupiona pekla, nic nawet słowem o użyciu i bezpieczeństwie poza zdaniem że nie do bezpośredniego Kupiłeś w Swojskim Wyrobie - nie zamazuj nazwy- to sklep dla profesjonalistów /polecam/. Naprawdę trzeba być wybitnym specjalistą by przedawkować peklosól, po prostu wyrób będzie słony i niezjadliwy. Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i zapytać - ale masz tutaj na forum WSZYSTKO. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 43 minuty temu, szrekPL napisał(a): Czyli można zapeklować i później upiec żeby było ładne różowe (przepraszam za uproszczenie) Wszystko można tylko nie zapominaj o nitrozoaminach🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): Kupiłeś w Swojskim Wyrobie - nie zamazuj nazwy- to sklep dla profesjonalistów /polecam/. Naprawdę trzeba być wybitnym specjalistą by przedawkować peklosól, po prostu wyrób będzie słony i niezjadliwy. Zawsze możesz zadzwonić do właściciela i zapytać - ale masz tutaj na forum WSZYSTKO. Absolutnie nie miałem nic złego na myśli publikując fotę sklepu, po prostu nie chciałem reklamować +/- a sklep rzeczywiście fajny robię w nim też zakupy (jak widać na załączonym obrazku) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Wszystko można tylko nie zapominaj o nitrozoaminach🙂. Oj tam wyczytałem że kiełbasę na grilla nie powinno się peklować bo wysoka temp powoduje wytwarzanie związków rakotwórczych, stąd pomysł na pytanie o pieczenie zapeklowanego...🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): wyczytałem że kiełbasę na grilla nie powinno się peklować 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): stąd pomysł na pytanie o pieczenie zapeklowanego Nie ma znaczenia grill czy piekarnik ważna jest temperatura graniczna od której powstają nitrozoaminy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 54 minuty temu, szrekPL napisał(a): po prostu nie chciałem reklamować Jest reklama na stronie głównej 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 21 minut temu, Muski napisał(a): Jest reklama na stronie głównej 😁 Tak wiem i do tego z rabatem ,,wędzarnicza brać"😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20522-minimalna-ilo%C5%9B%C4%87-peklosoli-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-915131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.