Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, hajzel napisał(a):

Nie wiem czy On jeszcze jest na forum, ale naprawdę SUPER GOŚĆ

Niestety od 16 Lutego 2022 nie zaglądał do nas .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-913136

• 2 tygodnie później...

Zawsze mówiłem że gdyby wszystko było proste to nie mieli byśmy o czym dyskutować o o co się spierać... 🤣

W dniu 26.03.2024 o 19:30, Grzewlod napisał(a):
W dniu 26.03.2024 o 19:07, balti111 napisał(a):

Tak dla skutecznego schładzania dymu i segregacji wody i substancji smolistych.

Jak zastosujesz jedną rurkę stalową zamiast miedzianej to załatwi problem temperatury. Ciekawi mnie Twoja teoraja jak segregowane są substancje smoliste?

No niestety nie załatwi. 

Przewodnictwo cieplne stali to około 58 podczas dla miedzi to miedzy 370 - 400 czyli ponad 6 razy więcej. Dodatkowo rura stalowa ma grubość ścianki ponad 3 mm a rurka miedziana 1,2 mm czyli 2,5 raza cieńsza a więc i droga ciepła z dymu do zewnętrznej powierzchni rurki jest 2,5 raza krótsza.

W efekcie temperatura dymu na wylocie rurki stalowej ma w zależności od jej długości i intensywności żarzenia się zrębek około 50 - 70 stopni a na wylocie rurek miedzianych około 30 stopni. 

I to jest odpowiedź na to::: ...

W dniu 26.03.2024 o 19:30, Grzewlod napisał(a):
W dniu 26.03.2024 o 19:07, balti111 napisał(a):

i w dużej mierze pozbawiony rakotwórczych substancji smolistych. 

Z tym twierdzeniem się nie zgodzę, żeby dojść do takich wniosków to trzeba mieć badania na zawartość WWA. Oddaj wędzonki do badań a przekonasz się, że normy na zawartość WWA są przekroczone.

Oczywiście można się nie zgadzać ale zasada jest prosta... im niższa temperatura ty cięższe frakcje się skraplają i tym czystszy dym dociera do środka wędzarni. Tak samo jak w krakingu ropy naftowej najszybciej parują lotne benzyny, potem olej napędowy, oleje smarne i olej opałowy, mazut a na końcu asfalty-smoły. A kolejność kondensacji jest odwrotna i biorąc pod uwagę że WWA jest dość ciężką frakcją to obniżenie temperatury dymy poniżej 30 stopni Celsjusza powoduje duże skuteczne odsegregowanie niepożądanych frakcji z dymu. I nie mówię tylko o WWA ale także o innych smolistych ciężkich frakcjach.

Co do samych badań to zgoda ale nie chodzi tu że są przekroczone tylko jak bardzo. 

Zawodowo pracuję jako biotechnolog i mam dostęp do laboratorium i wiem co piszę.

A więc jeśli wędzimy dymem bez filtracji to poziom szkodliwych substancji jest często kilkadziesiąt razy większy niż w wędlinach które są uwędzone oczyszczonym dymem. 

Zresztą należy zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Mianowicie do wędzenia należy używać suchych zrębek bo każdy procent wilgotności więcej powoduje zmianę w składzie dymu ponieważ proces spalania przebiega inaczej i drewno jest wtedy częściowo odgazowywane a nie spalane, a spala się gaz drzewny  i to też jest duża wada tego procesu. 

Z drugiej strony suche zrębki wytwarzają wyższą temperaturę i dlatego należy bardzo skutecznie schładzać dym aby skroplić niepotrzebne substancje.

Pozdrawiam Stanisław

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-916497

Nie przemawia do mnie kolegi teoria niczym nie potwierdzona według mnie są podstawowe zasady, których należy przestrzegać podczas wędzenia które pozwalają na obniżenie WWA o innych frakcjach nie wspominam ponieważ aby je skutecznie ograniczyć potrzebna jest odpowiednia kolumna filtracyjna a nie kilka rurek miedzianych.  Po pierwsze, bez wyposażenia wędzarni w czujniki temperatury w komorze, w batonie i nad paleniskiem, nie jesteśmy w stanie nadzorować wędzenia w sposób umożliwiający spełnienie norm WWA. Najważniejsza z tempetatur to temperatura nad paleniskiem która nie
może przekroczyć 425C a nie żadne obniżanie temp. samego dymu. Po drugie, im krótszy czas przebywania produktu w wędzarni, tym łatwiej
obniżyć poziom WWA( w tym przypadku należy bardzo dobrze przeprowadzić etap osuszania). Po trzecie, obróbka termiczna prowadzona poza wędzarnią tj. parzenie w wodzie lub parowo, umożliwia wykonanie wyrobu spełniającego normy pozostałości WWA. Jeśli kolega zbuduję DG z możliwością sterowania temperarurą w palenisku DG, wtedy możemy powiedzieć, że taki DG umożliwia "zdrowsze wędzenie" w innym przypadku to tylko teoria. Wiele badań przeprowadzano by "zdrowiej wędzić" i zawsze dochodzono do tego samego jednego wniosku "temperatura spalania w palenisku".  Jest jeszcze jedna możliwość wędzenia lub nie wędzenia zdrowszego mianowicie zastosowanie dymu wędzarniczego w płynie który w dużej mierze pozbawiony jest niepożądanych frakcji tylko czy to jeszcze wędzenie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-916517

O tym oczyszczaniu dymu to już kiedyś była dyskusja. Wtedy padło stwierdzenie że do wędzenia potrzebne są składniki zawarte w dymie. Badaj Dziadek zapytał czy to jeszcze wędzenie. Powolutku zbliżamy się do wędzenia ciepłym powietrzem. Czy aby problem nie tkwi w temperaturze spalania zamiast "oczyszczania" dymu. Jeśli nie to pozostaje szynkowar...

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-916549

36 minut temu, Bossky napisał(a):

O tym oczyszczaniu dymu to już kiedyś była dyskusja.

Dokładnie tak jak dobrze pamiętam to użytkownik Miki konstruktor DG próbował podobne teorie głosić tylko z użyciem sloika jako filtra-odstojnika. Jak zwał tak zawał z czasem chyba zrozumiałem, że nie miał racji.

41 minut temu, Bossky napisał(a):

Czy aby problem nie tkwi w temperaturze spalania zamiast "oczyszczania" dymu.

👍Dokladnie o tym napisałem powyżej.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-916564

• 8 miesięcy temu...

Witam.

Budując swoją wędzarnię z DG również na wzór jakiegoś rosyjskiego YT 'dobudowałem chłodzenie dymu. Natomiast by było śmieszniej w palenisku umieściłem czujnik temp. Wiedząc, że temp. spalania nie może przekroczyć 425 stopni okazało się, że temp. spalania jest na poziomie 215-250 stopni góra, czasami nawet mniej. Natomiast ilość skroplin jest porażająca. Taki sposób uzyskiwania dymu ma też wydaje mi się pewną wadę. Trudno jest wędzić "pod kolor" Wędzonki bardzo długo nabierają kolor, mam wrażenie jakby wędzenie trwało dwa razy dłużej co by to nie znaczyło, i łatwo jest przewędzić. W tym miejscu można by się dalej zastanawiać czy wędzenie w tak niskiej temp. dalej jest pozbawione wszelkich świństw tego świata.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-975198