Pools Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam Dostałem dzisiaj od teściów, z domowego uboju trochę wieprzowiny wszelkiej maści. Świnka pożegnała się z tym łez padołem w piątek. Mięso przechowywane było w temp. około 0°. I teraz mam dylemat, czy jeśli mięso na kiełbasę zapekluję jutro, to nie będzie za wsześnie ? Wędzić będę w sobotę. Czy może zamrozić na dwa dni i peklować w środę ? Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2008 jeśli mięso na kiełbasę zapekluję jutro, to nie będzie za wsześnie ? Wędzić będę w sobotę. Czy może zamrozić na dwa dni i peklować w środę ? Czas rozmrażania też zajmie jeden dzień. Zostanie Ci więc peklowanie ... jednodniowe.. Czym predzej wkładaj mięso do zalewy, w piątek je wyjmiesz aby przez noc ociekło i w sobotę osuszanie i wędzenie. To i tak będzie peklowanie czterodniowe. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Czym predzej wkładaj mięso do zalewy, w piątek je wyjmiesz aby przez noc ociekło i w sobotę osuszanie i wędzenie. To ma być na kiełbasę, więc przewiduję peklowanie na sucho. Towar na wędzonki juz sie pekluje :wink: Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Spokojnie możesz peklować do piątku, nic się złego nie stanie. Nawet będzie lepsze. Pamiętaj tylko o zachowaniu odpowiednio niskiej temperatury.Raz peklowałem na sucho przez 14 dni, tak było w przepisie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Co ślepemu po oczach ...Nie przeczytałem "ze zrozumieniem" :blush: Ja osobiście okrawki mięska z wczorajszego dzielenia szynek, baleronów i polędwic zamroziłem. Wyjmę je z zamrażarki w środę, w czwartek mielenie i peklowanie, w piątek wieczorem nadziewanie w jelita i osadzanie oraz wstepne osuszanie na strychu przez całą noc. W sobotę od rana wędzarnia pracuje pełną parą Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2008 A ja z okrawków od wędzonek będę robiła jutro mielonkę szynkowarową...jeszcze nie wiem czy z kons.papryką czy z pieprzem...??? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam. Też kiedyś trzymałem zapeklowane kawałki ponad tydzień (najpierw coś wypadło a potem zapomniałem :blush: :lol: ) i nic się nie stało - oczywiście w odpowiednich warunkach temperaturowych. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.