Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dostałem dzisiaj od teściów, z domowego uboju trochę wieprzowiny wszelkiej maści. Świnka pożegnała się z tym łez padołem w piątek. Mięso przechowywane było w temp. około 0°. I teraz mam dylemat, czy jeśli mięso na kiełbasę zapekluję jutro, to nie będzie za wsześnie ? Wędzić będę w sobotę. Czy może zamrozić na dwa dni i peklować w środę ?

 

Pozdrawiam

 

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

jeśli mięso na kiełbasę zapekluję jutro, to nie będzie za wsześnie ? Wędzić będę w sobotę. Czy może zamrozić na dwa dni i peklować w środę ?

Czas rozmrażania też zajmie jeden dzień. Zostanie Ci więc peklowanie ... jednodniowe..

Czym predzej wkładaj mięso do zalewy, w piątek je wyjmiesz aby przez noc ociekło i w sobotę osuszanie i wędzenie. To i tak będzie peklowanie czterodniowe.

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49117
Udostępnij na innych stronach

Czym predzej wkładaj mięso do zalewy, w piątek je wyjmiesz aby przez noc ociekło i w sobotę osuszanie i wędzenie.

To ma być na kiełbasę, więc przewiduję peklowanie na sucho. Towar na wędzonki juz sie pekluje :wink:

 

Pozdrawiam

 

Pools

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49118
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie możesz peklować do piątku, nic się złego nie stanie. Nawet będzie lepsze. Pamiętaj tylko o zachowaniu odpowiednio niskiej temperatury.Raz peklowałem na sucho przez 14 dni, tak było w przepisie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49122
Udostępnij na innych stronach

Co ślepemu po oczach ...

Nie przeczytałem "ze zrozumieniem" :blush:

Ja osobiście okrawki mięska z wczorajszego dzielenia szynek, baleronów i polędwic zamroziłem. Wyjmę je z zamrażarki w środę, w czwartek mielenie i peklowanie, w piątek wieczorem nadziewanie w jelita i osadzanie oraz wstepne osuszanie na strychu przez całą noc. W sobotę od rana wędzarnia pracuje pełną parą :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49125
Udostępnij na innych stronach

A ja z okrawków od wędzonek będę robiła jutro mielonkę szynkowarową...jeszcze nie wiem czy z kons.papryką czy z pieprzem...???

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49127
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Też kiedyś trzymałem zapeklowane kawałki ponad tydzień (najpierw coś wypadło a potem zapomniałem :blush: :lol: ) i nic się nie stało - oczywiście w odpowiednich warunkach temperaturowych.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2058-czas-peklowania/#findComment-49136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.