Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Niektóre związki chemiczne, w tym sól kuchenna (NaCl) w czasie rozpuszczania w wodzie wydzielają ciepło lub go pobierają np. cukier. Wszyscy wiemy, jak szybko rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, a jak w zimnej.Fakt. Cukier rozpuszcza się w zimnej wodzie o wiele gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Maxell napisał/a: Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre. Powodzenia. SWIETE SLOWA Popieram!!! A jeśli chodzi o przyprawy, to jeśli twoje wędzonki będą parzone, to ja dodaję właśnie na tym etapie. A co dodasz i ile, to już naprawdę rzecz gustu (i smaku :grin: ). W czasie parzenia, które będzie trwało, przy tej ilości kilka godzin, na pewno przyprawy dodadzą aromatu i smaku. Trzeba poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam A jeśli chodzi o przyprawy, to jeśli twoje wędzonki będą parzone, to ja dodaję właśnie na tym etapie. Można pod koniec wędzenia do ognia dołożyć gałązkę jałowca względnie jego owoców . Oczywiście jak ktoś lubi ten smaczek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Grudnia 2008 peklowanie zaczac czas to teraz odliczam... w niedziele o tej porze wyjmuje miesko. mam nadzieje ze obejdzie sie bez zadnych niespodzianek ostatecznie mam 6 wiekszych szynek w samej solance i 2 na probe(kilowe) w przyprawach.pozdrawiam!joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam w niedziele o tej porze wyjmuje miesko. mam nadzieje ze obejdzie sie bez zadnych niespodzianek Ja też wyjmuję , w poniedziałek wędzenie ale sprawdzam co dziennie i jak na razie jest wszystko ok. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Grudnia 2008 miesko dzis poogladalam, przewrocilam, wyglada ladnie solanka zmienia barwe... czyli chyba ok, jak narazie troche mniej sie boje... i coraz bardziej jestem ciekawa efektu pzdr joanna ps. Ewentualnie (jako dodatki) jakieś nalewki w czasie konsumcji. ...nalewki juz czekaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witajcie ponownie Jutro wyciagam moje szyneczki z peklowania. Plan mam taki - jutro klade je na sitka(takie do odcedzania makaronu) i tak maja obciekac do poniedzialku(w lodowce). W poniedzialek je obwiazuje i zawieszam w piwnicy na drazkach, niech dalej obciekaja. Wedzenie we wtorek rano. Czy to odpowiedni plan? Czy moze cos zmienic? Jesli rzeczy o ktore pytam nie sa az takie wazne, to wybaczcie... ale wole sie upewnic... juz coraz blizej jestem tych pierwszych wyrobow pzdrjoanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała.Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała. Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem.a jak to powinno wygladać w okresie letnim ?? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała. Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem. ok, dziekuje za szybka reakcje... ale jednego nie rozumiem :blush: o co chodzi z ta pogoda? pzdr joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Wszystko skracamy do kilku godzin. Np. ociekanie 2 godz., sznurowanie i osuszanie 2 godz. i do wygrzanej wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Grudnia 2008 o co chodzi z ta pogoda? przeczytaj lub już czytałaś https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=58681#58681 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Wszystko skracamy do kilku godzin. Np. ociekanie 2 godz., sznurowanie i osuszanie 2 godz. i do wygrzanej wędzarni. jak to się ma do przedziału temperatur ?? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Grudnia 2008 jak to się ma do przedziału temperatur ?? Ociekanie w lodówce, jeśli masz dużo miejsca, jeśli nie w warunkach otoczenia.Tak samo z osuszaniem. W okresie letnim problem polega na tym, by w jak najkrótszym czasie zrobić czynności przed zabiegami dodatkowo konserwującymi mięso:wędzenie, parzenie. Jeśli będziemy czynności "rozciągali" w czasie to, bakterie zrobią za nas to szybciej a przecież nie na tym nam zależy, by móc jeść niesmaczne lub zepsute wędzonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Do tego latem dochodzą jeszcze wszechobecne muchy. A nikt przecież nie chce jeść wędzonek z dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Grudnia 2008 (...)Oby, pogoda dopisała. (..) wczoraj dokladnie mi o to chodzilo, zdaje sobie sprawe, ze nie moze byc za cieplo, temperatura, muchy(bleeee) itp... wydalo mi sie to zdanie 'dziwne', no bo przeciez jest zima, nagle sie zbytnio nie ociepli i stad bylo moje pytanie "o co chodzi z ta pogoda" pozdrawiam i dziekuje za dalsze podpowiedzi joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Grudnia 2008 stad bylo moje pytanie "o co chodzi z ta pogoda" Miałem na myśli fatalne warunki pogodowe:śnieg, deszcz, wiatr, które przeszkadzają w utrzymaniu odpowiednich temperatur w wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Grudnia 2008 http://img517.imageshack.us/img517/5579/img0064mr7.th.jpg "dowody mojej zbrodni" ...a jeszcze tyle przede mna... pzdr joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Grudnia 2008 ...w zawieszeniu http://img231.imageshack.us/img231/9828/img0065qx4.th.jpg pzdr joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Grudnia 2008 ...wędzarnia: http://img181.imageshack.us/img181/2341/img0066nx3.th.jpg ...po zawieszeniu: http://img181.imageshack.us/img181/1032/img0067ek6.th.jpg http://img181.imageshack.us/img181/3168/img0068ts8.th.jpg ...po godzinie: http://img167.imageshack.us/img167/8056/img0069gx6.th.jpg http://img167.imageshack.us/img167/4391/img0070bm9.th.jpg pozdrawiam! joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-50062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotka81 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Dziekuje wszystkim sa niezbedna pomoc!!! Udalo sie rodzinka nie mogla sie oprzec pokusie i juz odbyla sie degustacja, na cieplo jeszcze w wedzarni: http://img227.imageshack.us/img227/5728/img0073qc6.th.jpg http://img228.imageshack.us/img228/3455/img0074uz3.th.jpg i juz pokrojona: http://img229.imageshack.us/img229/776/img0076ru3.th.jpg pozdrawiam serdecznie! joanna (juz spokojna:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-50080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Wędzonki piękne ale radziłabym wiązanie większych kawałków mięsa na dwóch sznurkach.Przędza wędliniarska może się zerwać.Żal byłoby takiego ładnego mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-50087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.