Skocz do zawartości

Peklowanie, a szynka w przyprawach.


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Niektóre związki chemiczne, w tym sól kuchenna (NaCl) w czasie rozpuszczania w wodzie wydzielają ciepło lub go pobierają np. cukier. Wszyscy wiemy, jak szybko rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, a jak w zimnej.

Fakt. Cukier rozpuszcza się w zimnej wodzie o wiele gorzej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49194
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Maxell napisał/a:

Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre.

Powodzenia.

 

 

SWIETE SLOWA

Popieram!!!

 

A jeśli chodzi o przyprawy, to jeśli twoje wędzonki będą parzone, to ja dodaję właśnie na tym etapie. A co dodasz i ile, to już naprawdę rzecz gustu (i smaku :grin: ). W czasie parzenia, które będzie trwało, przy tej ilości kilka godzin, na pewno przyprawy dodadzą aromatu i smaku. Trzeba poeksperymentować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49196
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A jeśli chodzi o przyprawy, to jeśli twoje wędzonki będą parzone, to ja dodaję właśnie na tym etapie.

Można pod koniec wędzenia do ognia dołożyć gałązkę jałowca względnie jego owoców . Oczywiście jak ktoś lubi ten smaczek .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49199
Udostępnij na innych stronach

peklowanie zaczac czas ;)

to teraz odliczam... w niedziele o tej porze wyjmuje miesko. mam nadzieje ze obejdzie sie bez zadnych niespodzianek :)

 

ostatecznie mam 6 wiekszych szynek w samej solance i 2 na probe(kilowe) w przyprawach.

pozdrawiam!

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49246
Udostępnij na innych stronach

Witam

w niedziele o tej porze wyjmuje miesko. mam nadzieje ze obejdzie sie bez zadnych niespodzianek :)

Ja też wyjmuję , w poniedziałek wędzenie ale sprawdzam co dziennie i jak na razie jest wszystko ok.

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49300
Udostępnij na innych stronach

miesko dzis poogladalam, przewrocilam, wyglada ladnie ;) solanka zmienia barwe...

czyli chyba ok, jak narazie troche mniej sie boje... i coraz bardziej jestem ciekawa efektu :D

pzdr

joanna

 

ps.

Ewentualnie (jako dodatki) jakieś nalewki w czasie konsumcji. :D

...nalewki juz czekaja ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49347
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ponownie ;)

Jutro wyciagam moje szyneczki z peklowania. Plan mam taki - jutro klade je na sitka(takie do odcedzania makaronu) i tak maja obciekac do poniedzialku(w lodowce). W poniedzialek je obwiazuje i zawieszam w piwnicy na drazkach, niech dalej obciekaja. Wedzenie we wtorek rano.

Czy to odpowiedni plan? Czy moze cos zmienic? Jesli rzeczy o ktore pytam nie sa az takie wazne, to wybaczcie... ale wole sie upewnic... juz coraz blizej jestem tych pierwszych wyrobow :)

pzdr

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49835
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała.

Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49836
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała.

Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem.

a jak to powinno wygladać w okresie letnim ??

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49839
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że plan jest dobry. Oby, pogoda dopisała.

Jednak w okresie letnim, czynności wymienione należy zmniejszyć drastycznie. Chodzi mi, o czas w jakim odbywają się poszczególne etaty postępowania przed wędzeniem.

ok, dziekuje za szybka reakcje... ale jednego nie rozumiem :blush: o co chodzi z ta pogoda? :)

pzdr

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49840
Udostępnij na innych stronach

Wszystko skracamy do kilku godzin. Np. ociekanie 2 godz., sznurowanie i osuszanie 2 godz. i do wygrzanej wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49843
Udostępnij na innych stronach

Wszystko skracamy do kilku godzin. Np. ociekanie 2 godz., sznurowanie i osuszanie 2 godz. i do wygrzanej wędzarni.

jak to się ma do przedziału temperatur ??

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49846
Udostępnij na innych stronach

jak to się ma do przedziału temperatur ??

Ociekanie w lodówce, jeśli masz dużo miejsca, jeśli nie w warunkach otoczenia.Tak samo z osuszaniem.

W okresie letnim problem polega na tym, by w jak najkrótszym czasie zrobić czynności przed zabiegami dodatkowo konserwującymi mięso:wędzenie, parzenie. Jeśli będziemy czynności "rozciągali" w czasie to, bakterie zrobią za nas to szybciej a przecież nie na tym nam zależy, by móc jeść niesmaczne lub zepsute wędzonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49869
Udostępnij na innych stronach

(...)Oby, pogoda dopisała.

(..)

wczoraj dokladnie mi o to chodzilo, zdaje sobie sprawe, ze nie moze byc za cieplo, temperatura, muchy(bleeee) itp... wydalo mi sie to zdanie 'dziwne', no bo przeciez jest zima, nagle sie zbytnio nie ociepli ;) i stad bylo moje pytanie "o co chodzi z ta pogoda" ;)

 

pozdrawiam i dziekuje za dalsze podpowiedzi :)

joanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49877
Udostępnij na innych stronach

stad bylo moje pytanie "o co chodzi z ta pogoda"

Miałem na myśli fatalne warunki pogodowe:śnieg, deszcz, wiatr, które przeszkadzają w utrzymaniu odpowiednich temperatur w wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-49882
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje wszystkim sa niezbedna pomoc!!!

Udalo sie :)

 

rodzinka nie mogla sie oprzec pokusie i juz odbyla sie degustacja, na cieplo ;)

 

jeszcze w wedzarni:

 

http://img227.imageshack.us/img227/5728/img0073qc6.th.jpg

 

http://img228.imageshack.us/img228/3455/img0074uz3.th.jpg

 

i juz pokrojona:

 

http://img229.imageshack.us/img229/776/img0076ru3.th.jpg

 

 

pozdrawiam serdecznie!

joanna

(juz spokojna:) )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-50080
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki piękne ale radziłabym wiązanie większych kawałków mięsa na dwóch sznurkach.

Przędza wędliniarska może się zerwać.

Żal byłoby takiego ładnego mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2059-peklowanie-a-szynka-w-przyprawach/page/2/#findComment-50087
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.